Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  08.02.2004 11:03:00

Významné ekonomické události týdne od 2. února do 8. února



V týdnu od 2. února do 8. února se v ekonomice staly tyto důležité události:

Základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) se od letošního května sníží ze současných 22 na 19 procent. Snížená sazba zůstane na stávající úrovni pěti procent, zúží se však okruh výrobků a služeb, které jí budou podléhat. Po koaličním jednání o tom informoval premiér Vladimír Špidla.

Plánované snížení základní sazby DPH z 22 na 19 procent, jak se na tom dohodli experti koaličních stran na nedělním jednání, je krok správným směrem. Převedení některých služeb ze snížené pětiprocentní do základní sazby však opozice patrně nepodpoří. To je názor sněmovních opozičních stran na vládou chystané změny týkající se DPH.

Změny v daňovém systému, na kterých se o víkendu dohodli zástupci stran vládní koalice, hodnotí podnikatelé a zaměstnavatelé převážně kladně. "Zkrácení odpisů v první až třetí skupině bude motivovat společnosti k investicím," zdůraznil předseda Svazu průmyslu a obchodu ČR Stanislav Kázecký.

Rozsáhlé daňové úlevy a finanční kompenzace chce pro rodiny s dětmi prosadit vláda. Chce tak kompenzovat vyšší daňové zatížení spotřebitelů související se vstupem do Evropské unie. Dalším cílem vlády je ovlivnit tak nepříznivý demografický vývoj. Po jednání koalice to prohlásil premiér Vladimír Špidla.

Reprezentovat Českou republiku v Evropské komisi bude exministr životního prostředí Miloš Kužvart, kterého do této funkce navrhla nejsilnější vládní strana ČSSD. Vládní kabinet tento návrh silou hlasů sociálně demokratických ministrů podpořil. Jak řekl premiér Vladimír Špidla, Kužvart bude mít mandát na post v EK až do roku 2009.

Dohoda mezi zástupci všech vládních stran, která se měla stát východiskem z patové situace kolem deregulace nájemného, se pravděpodobně opět změní. Připustil to vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle jeho slov totiž někteří sociálně demokratičtí poslanci odmítají domluvené tempo růstu nájemného při současném zvyšováním vodného a stočného.

Povinnost hradit v prvních čtrnácti kalendářních dnech pojistné na nemocenské pojištění zaměstnanců chce vláda uložit podnikům. Zároveň plánuje snížit o 1,4 až 1,8 procentního bodu ze současných 3,3 procenta část pojistného placenou zaměstnavatelem. Kabinet tyto změny schválil v rámci věcného záměru zákona o nemocenském pojištění.

Na hlavních cílech reformy penzijního systému se shodla vláda. Kabinet zároveň pověřil předsedu vlády jednáním s předsedy parlamentních stran o principech důchodové reformy, protože její prosazení podle vládních představitelů vyžaduje širší podporu parlamentních stran. Po zasedání kabinetu to oznámil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Převedení správy úrazového pojištění zaměstnanců na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) navrhne ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vládě na některém z jejích následujících zasedání. Podle MPSV je současný systém neprůhledný a neobsahuje ani žádné preventivní kroky, které by pracovním úrazům a nemocím z povolání předcházely.

Od roku 2005 bude efektivní daňová sazba stejně vysoká jako na Slovensku. V daňové konkurenci tím představuje Česká republika evropskou špičku. Je schopna konkurovat kvalitou, pracovní silou, solidní infrastrukturou i velmi dobrou mezinárodní pozicí. Premiér Vladimír Špidla to řekl účastníkům dvoudenní Konference o rozvoji obchodu v brněnském hotelu Voroněž.

Na programu březnové schůze Poslanecké sněmovny se patrně objeví novela zákona o Hospodářské komoře ČR (HK) a Agrární komoře ČR. Novela mimo jiné předpokládá povinnou registraci všech podnikatelských subjektů u HK či Agrární komory. Samotné členství v obou komorách naopak zůstane dobrovolné.

Pokutu 81,7 milionu udělil Českému Telecomu (ČTel) za porušení soutěže pravomocným rozhodnutím předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Josef Bednář. ČTel zneužil svého dominantního postavení na trhu telekomunikačních služeb. Jde o dosud nejvyšší pravomocně uloženou pokutu úřadem. ČIA o tom informoval Bednář. Český Telecom se chce bránit žalobou.

K zakročení proti cestovním kancelářím, které nejsou dosud pojištěné proti krachu, vyzvalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) Sdružení na ochranu klientů cestovních kanceláří (SOK). Podle SOK jsou stovky klientů nepojištěných kanceláří v ohrožení, že přijdou o své peníze.

Vyhlášku, která upravuje obsah investičních doporučení vydávaných brokerskými společnostmi a bankami, připravuje Komise pro cenné papíry (KCP). Analytici tak nejspíš budou muset přesněji uvádět zdroje svých informací a také informovat o případném střetu zájmů. Cílem je přitom zajistit objektivitu a férovost investičních doporučení.

Přes 35 procent z celkového počtu více než 3,7 milionu osobních automobilů registrovaných v České republice na konci roku 2003 je stále starších než 15 let. Průměrné stáří těchto přibližně 1,3 milionu automobilů se pohybuje na úrovni více než 23 let. Ve srovnání s rokem předchozím se počet starších automobilů zvýšil o 5741 kusů.

Rozhodnutí o tom, zda je či není plánovaná výstavba jezů na dolním Labi veřejným zájmem, vláda premiéra Vladimíra Špidly odložila. Uložila zároveň náměstkům příslušných ministrů, aby specifikovali a stanovili míru veřejného zájmu na jejich výstavbě. ČIA to potvrdila mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Karolina Šůlová.

Česká republika představovala v roce 2002 zhruba 33 procent trhu kapesních počítačů a chytrých telefonů ve střední Evropě. V první polovině loňského roku toto číslo vzrostlo na více než 38 procent. Vyplývá to ze studie společnosti IDC Cema.

Až o půl milionu turistů méně, tedy jen asi 6,2 milionu turistů, očekává v letošním roce vládní agentura CzechTourism. Původně očekávala až 6,8 milionu turistů. Ke snížení odhadů příjezdové turistiky vedlo CzechTourism především zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) u stravovacích a ubytovacích služeb, které od května stoupne ze současných pěti na 19 procent. ČIA o tom informovala tisková tajemnice CzechTourismu Hana Čermáková.

Z funkce předsedy prezídia Komise pro cenné papíry (KCP) odejde František Jakub. Počátkem dubna mu vyprší mandát. Jakub se už rozhodl, že v KCP dál nezůstane. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

O přímé členství a o začlenění do delegace zaměstnavatelů v Radě hospodářské a sociální dohody ČR (RHSD) požádal Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Tento krok svaz zdůvodňuje vzrůstající specifičností problematiky obchodního odvětví a průmyslu cestovního ruchu.

Mírný pokles cen zemního plynu od počátku dubna předpokládá předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Pavel Brychta. "Jednalo by se o pokles cen v řádu několika procent," řekl Brychta.

Privatizace Českého Telecomu by se měli kromě strategických investorů účastnit také finanční investoři. V rozhovoru pro týdeník Ekonom to uvedl předseda výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM) Jan Juchelka. Vláda do této chvíle hovořila o podmínce prodeje státního podílu strategickému investorovi či konsorciu, které by strategického investora obsahovalo.

Oprávněnost obrany proti požadavku VZP, která po Zdravotnické záchranné službě (ZZS) Středočeského kraje chce vrátit zhruba 25 milionů korun, uznal premiér Vladimír Špidla. "Premiér slíbil, že se situací bude zabývat, a chápe, že se chceme bránit v případě nutnosti i soudní cestou," uvedl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Nejposlouchanější celoplošnou radiovou stanicí je s 931 tisíci posluchači ČRo 1 Radiožurnál. Oproti prvnímu pololetí loňského roku však Radiožurnál ztratil téměř 100 tisíc posluchačů. Vyplývá to z výzkumu Media Projekt, který byl od července do prosince 2003 uskutečnily společnosti GfK Praha a Median.

Nejvíce čtenářů měl v druhém pololetí loňského roku deník Blesk. Pravidelně jej četlo 1,37 milionu lidí. Následuje Mladá fronta Dnes s 1,15 milionu čtenářů. Vyplývá to z výsledků studie Media Projekt, kterou realizovaly společnosti GfK Praha a Median.

Nejčtenějším ekonomickým periodikem zůstal v druhém loňském pololetí týdeník Ekonom. Stejně jako v pololetí prvním měl v průměru 149 tisíc čtenářů. Vyplývá to z výsledků studie Media Projekt, kterou realizovaly společnosti GfK Praha a Median.

Změny ve způsobu regulace cen tepelné energie připravuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Od 1. ledna 2005 již úřad nebude omezovat meziroční nárůst nákladů tepláren, které tak získají příležitost k výraznějším cenovým úpravám. Uvedl to předseda ERÚ Pavel Brychta.

S miliardovou ztrátou, tedy se stejným hospodářským výsledkem jako v roce 2003, chtějí v letošním roce hospodařit České dráhy (ČD). Vyplývá to z již schváleného podnikatelského záměru ČD, se kterým novináře seznámil generální ředitel firmy Petr Kousal. Podle jeho slov chtějí dráhy v letošním roce přepravit přibližně stejně cestujících i zboží, jako loni.

Kvůli absenci podrobnějších informací o hospodaření hotelu Thermal odložila vláda rozhodnutí o způsobu prodeje společnosti Thermal F, která karlovarský hotel vlastní. Ministr financí Bohuslav Sobotka má kabinetu doplněná data předložit za tři měsíce.

Pravděpodobně pouze se zvláštním příplatkem bude možné od července cestovat novými jednotkami Českých drah (ČD), známými jako pendolina. Vedení ČD totiž uvažuje, že k základnímu jízdnému, které bude na úrovni tarifů pro vlaky kategorie EuroCity, bude vybírat zvláštní příplatek.

Celkem 150 milionů korun letos rozdělí ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na dotacích v rámci tří programů pro podporu cestovního ruchu. Žádosti o dotace bude MMR přijímat až do 27. února. Dotace může činit až 50 procent celkových investičních nákladů na jednotlivý záměr.

Ředitele Střediska cenných papírů (SCP) Jiřího Sedláčka odvolal z funkce ministr financí Bohuslav Sobotka. "Ministr v této fázi považuje za prospěšné realizovat transformaci SCP na centrální depozitář cenných papírů při jiném personálním obsazení," sdělil ČIA Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí.

Ministr financí Bohuslav Sobotka chce některé položky, které si nyní mohou lidé odečíst od daňového základu, nahradit přímo slevou na dani. Podle jeho slov by to bylo sociálně spravedlivější. "V současné době si může stejnou částku odečíst jak člověk bohatý, tak sociálně slabší. To není příliš spravedlivé," řekl Sobotka.

Odvolání šéfa České konsolidační agentury (ČKA) Pavla Řežábka i další změny v jejím vedení chystá ministr financí Bohuslav Sobotka. Jak řekl důvodem tohoto kroku je jeho dlouhodobá nespokojenost s činností agentury.

-joh-, -ph-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 12:57  Netflix po většinu času teď konsoliduje InstaForex (InstaForex)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688