Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  01.02.2004 12:27:02

Významné firemní události týdne od 26. ledna do 1. února



V týdnu od 26. ledna do 1. února se v podnikatelské sféře staly tyto důležité události:

Z funkce předsedy představenstva Cestovní kanceláře Fischer (CK Fischer) odstoupil zakladatel společnosti Václav Fischer. "Je to poslední nutný krok, který musím pro záchranu značky Fischer učinit," vzkázal médiím Fischer přes mluvčí cestovní kanceláře Věru Kudymovou.

Nový model mladoboleslavské automobilky Škoda Octavia bude mít světovou premiéru na březnovém ženevském autosalonu. Ve srovnání se svou stejnojmennou předchůdkyní je to zcela nové auto, o sedm centimetrů delší a také o něco dražší. ČIA to potvrdil Evžen Krauskopf z Podnikové komunikace Škody Auto s tím, že přesná cena je zatím tajemstvím.

Až na 7,5 miliardy korun navýšila česko-slovenská skupina Penta svou nabídku za státní podíl v těžební společnosti Severočeské doly (SD). Podle svého mediálního zástupce Pavla Nováka tak jako jediná z uchazečů nabízí cenu odpovídající znaleckým posudkům privatizačního poradce. Prezentace vyšších cenových nabídek ze strany finanční skupiny Penta prostřednictvím médií se nelíbí konkurenční J&T. Ta je ochotna jednat s vládou o podmínkách převzetí dolů a upravit cenu či jiné parametry nabídky.

Celkem 18,3 milionu hektolitrů piva uvařily v loňském roce české pivovary. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 2,3 procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků, které prezentoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPAS) Jan Veselý. Oficiální výsledky včetně výstavu jednotlivých pivovarů budou k dispozici nejdříve v březnu.

Nárůst hrubého zisku o 24 procent na 350 milionů korun zaznamenal v loňském roce budějovický Budvar. Výnosy se meziročně zvýšily o dvě procenta na 2,484 milionu korun. Celkový výstav dosáhl 1,171 milionu hektolitrů piva. ČIA o tom informoval ředitel pivovaru Jiří Boček.

Celkem 887 500 hektolitrů činil loňský výstav piva společnosti Drinks Union (DU) se sídlem v Ústí nad Labem. Je to o více než jednu třetinu vyšší produkce než v roce 2002. Ředitel marketingu DU Boris Rajdl pro ČIA uvedl, že na domácí trh dodala ústecká společnost loni 707 500 hektolitrů piva, což je o 26 procent více než v roce 2002.

Celkem 9,5 milionu hektolitrů piva loni prodal Plzeňský Prazdroj. V meziročním srovnání to představuje nárůst o šest procent. Prodej na českém trhu se meziročně zvýšil o 3,6 procenta na osm milionů hektolitrů. Export pak vzrostl o 20 procent na 1,5 milionu hektolitrů. ČIA o tom informoval generální ředitel společnosti Steve Woodward.

Zájem o koupi společnosti Čepro, majitele českých ropovodů a plynovodů, má polská rafinérská společnost PKN Orlen. Tato společnost patří mezi favority soutěže o petrochemický holding Unipetrol. "Prodej Čepra bude však aktuální až za čtyři roky. To už víme," řekl v rozhovoru pro časopis Týden viceprezident PKN Orlen Janusz Wiśniewsi.

Komunikaci poradenské a auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) získá od února na starost Lenka Čábelová, která ve firmě pracuje od roku 2000. Nahradí Kateřinu Kůrkovou, která odchází na podobný post do nejmenované advokátní kanceláře. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytla Čábelová.

Rozhodnutí Českých drah zadat pilotní projekt na dodávku technologie pro komunikaci vlaků GSM-R společnosti Kapsch se opět nelíbí konkurenčnímu Siemensu. Německý koncern Siemens podal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podnět k prošetření případu. ČIA to potvrdil tiskový mluvčí českého zastoupení Siemensu Petr Sedláček.

Na 150 milionů korun se odhaduje výše nákladů na rozšíření výroby plísňového sýra Niva v českokrumlovském závodě mlékárny Madeta. Generální ředitel Milan Teplý ČIA řekl, že projekt je připravený a jakmile to počasí umožní začne se stavět.

Meziroční nárůst předpisu hrubého pravidelně placeného pojistného o 18,1 procenta na 357,5 milionu korun zaznamenala v loňském roce Aviva životní pojišťovna. ČIA to sdělil marketingový ředitel společnosti Viktor Laštovka s tím, že bližší podrobnosti o svém hospodaření oznámí pojišťovna až po zveřejnění oficiálních výsledků České asociace pojišťoven.

Výrobu autopříslušenství přesune ze závodu v anglickém Lutonu do továrny ve Frýdlantu na Liberecku společnost TRW Automotive Aftermarket. Důvodem přesunu výroby je snaha společnosti snížit náklady. S odkazem na šéfa výrobního Závody TRW v Lutonu Dave Harrisona o tom informovaly servery Autoindustry a Motortrader.

Novým členem představenstva petrochemického holdingu Unipetrol se s platností od 30. ledna stal bývalý předseda výkonného výboru Fondu národního majetku Jiří Havel. Ve funkci tak nahradí Václava Přibyla. O rozhodnutí dozorčí rady informovalo tiskové oddělení společnosti.

Tržeb 570 milionů korun dosáhl v loňském roce obchodní řetězec Prior Česká republika. V meziročním srovnání to znamená pokles o 60 milionů. Vliv na výsledek měla jak konkurence, která přetáhla část zákazníků, tak i pokles cen spotřební elektroniky nebo prodeje oděvů a textilu.

Přes 60 milionů korun investoval v loňském roce humpolecký Pivovar Bernard. Finance použil na obnovu technologií, úpravu některých budov i na reklamní kampaň. Pro letošní rok počítá vedení pivovaru se zhruba stejnou výší investic. Pro ČIA to uvedl tiskový mluvčí společnosti Zdeněk Mikulášek.

Počet zákazníků společnosti T-Mobile činil ke konci loňského roku 3 947 415, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 12 procent. V průběhu posledního čtvrtletí firma získala 256 tisíc, během celého roku pak 438 tisíc nových zákazníků. Eurotel loni získal 323 tisíc a Český Mobil 367 tisíc nových uživatelů.

Nárůst tržeb o 11,6 procenta zaznamenala podle předběžných výsledků v loňském roce společnost Sybase ČR. V průběhu loňského roku firma rozšířila kapacitu oddělení Professional Services o 60 procent a příjmy ze služeb meziročně vzrostly o 52 procent. Informoval o tom generální ředitel firmy Tomáš Pavlík.

Kontrakt za 400 milionů korun na dodávku šesti nízkopodlažních velkokapacitních tramvají Vektra pro italské město Cagliary podepsala Škoda dopravní technika (ŠDT), dceřiná společnost Škoda Holdingu (ŠH). ČIA to sdělil tiskový mluvčí ŠH Karel Samec.

Vedení Contactelu se rozhodlo zrušit pozici Business Services Director. Bohumil Mazač, který tuto funkci dosud zastával, ze společnosti odchází. Jeho agenda přejde pod obchodního ředitele Martina Ludvíka. Contactel má zároveň i nového mluvčího Pavla Rusého. Vyplývá to z informací, které ČIA sdělil Rusý.

Odstoupení Michala Frankla z funkce člena dozorčí rady vzala na vědomí dozorčí rada Českého Telecomu. Frankl ve funkci zůstane do 15. února, kdy jej v dozorčí radě nahradí Hana Doležalová. O rozhodnutí dozorčí rady ČIA informoval tiskový mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Rozpočet České televize na rok 2004 projednala a jednomyslně schválila Rada ČT. Rozpočet předpokládá náklady i výnosy ve shodné výši 4,3 miliardy korun. ČIA to oznámil ředitel komunikace ČT Martin Švehla.

Novými viceprezidenty Českých aerolinií (ČSA) se stali Zuzana Řezníčková, která bude zodpovídat za marketing a prodej, a Petr Jůza. Ten bude spravovat ekonomický úsek. Podle mluvčí ČSA Marcely Pickové je tak představenstvo firmy kompletní.

Úvěry v objemu 5,2 miliardy korun poskytla v loňském roce splátková společnost Home Credit Finance, která patří do největší tuzemské finanční skupiny PPF. V meziročním srovnání objem úvěrů stoupl o 44 procent. ČIA o tom informoval Oldřich Drápal z Home Creditu.

Více než 400 tisíc nových smluv včetně navýšení cílových částek uzavřela v loňském roce Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (VSSKB). Objem úvěrů ze stavebního spoření loni meziročně vzrostl o deset procent na 4,1 miliardy korun, celková výše překlenovacích úvěrů vzrostla o téměř 16 procent na 6,9 miliardy. ČIA o předběžných výsledcích spořitelny informovala její mluvčí Hana Vaněčková.

Nejvyšších tržeb od roku 1989 ve výši téměř dvě miliardy korun dosáhla v loňském roce Škoda Dopravní technika (ŠDT), dceřiná společnost Škoda Holdingu (ŠH). Během předchozích tří let se tržby ŠDT pohybovaly nad úrovní 1,5 miliardy korun. Čistý roční zisk ve stejném období přesahuje 100 milionů. Pro ČIA to uvedl tiskový mluvčí ŠH Karel Samec.

Žádná škoda nevznikla společnosti OKD tím, že uzavřela mandátní smlouvu se svým majoritním akcionářem, koncernem Karbon Invest. Smlouvy naopak umožňují OKD ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně. ČIA to sdělil mediální zástupce skupiny Karbon Invest Jiří Hrabovský.

Uhradit 131,8 milionu korun společnosti Tchas v souvislosti s vypovězením smlouvy o distribuci uhlí zatím Ostravsko-karvinské doly (OKD) nemusí. OKD totiž podalo odpor proti platebnímu rozkazu Krajského soudu v Ostravě z úterý 27. ledna. O výsledku sporu tak rozhodne soudní jednání. ČIA o tom informoval mediální zástupce skupiny Karbon Invest Jiří Hrabovský.

Neauditovaného zisku po zdanění ve výši 1,293 miliardy korun dosáhla za loňský rok největší česká hnědouhelná společnost Severočeské doly (SD). Ve srovnání s rokem 2002 to představuje nárůst o 368 milionů korun. Jak ČIA informoval finanční ředitel SD Erich Grünbaum, jedná se o dosud nejvyšší zisk SD.

Kolektivní smlouvu na roky 20042006 uzavřelo vedení elektrárenské společnosti ČEZ se všemi 22 odborovými organizacemi, které ve společnosti působí. V letošním roce tak mzdy zaměstnanců ČEZ vzrostou nejméně o pět procent. ČIA to oznámil tiskový mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Meziročně o 13 procent na 7,3 miliardy korun podle českých účetních standardů zvýšila v roce 2003 Česká spořitelna nekonsolidovaný čistý zisk. Zisk před zdaněním vzrostl o čtyři procenta a dosáhl 10,24 miliardy, bilanční suma stoupla o tři procenta na 467,63 miliardy korun. ČIA o tom informovala mluvčí banky Klára Gajdušková.

Krone, jeden z největších obchodních domů v centru Prahy patřící Svazu českých a moravských výrobních družstev, převezme na jaře anglický obchodní gigant Debenhams. Franžísingovým partnerem Angličanů je firma Tipco, která u nás provozuje obchody Mexx. Její majitel Talal Mesedani zatím neupřesnil, kdy se nový obchod otevře. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Ztrátu 18,17 miliardy korun vykázala za loňský rok Česká národní banka (ČNB). Za poslední dekádu se ztráta centrální banky zvýšila o 3,18 miliardy. Kumulovaná ztráta z předchozích let dosahuje dalších téměř 54 miliard korun. Bilanční suma ČNB činila na konci poslední prosincové dekády 761,83 miliardy korun, oproti předchozí dekádě poklesla o 18,03 miliardy. O vývoji bilance ČIA informoval tiskový odbor ČNB.

Odejít z funkce předsedy představenstva společnosti OKD se rozhodl Viktor Koláček. Za svého nástupce navrhl představenstvu dosavadního technického ředitele firmy Josefa Goje. ČIA o tom informoval mluvčí OKD Jiří Hrabovský s tím, že Koláček se nyní bude věnovat přípravě OKD na privatizační soutěž o některé z polských černouhelných dolů.

Objem majetku pod správou PPF Asset Management se v loňském roce zvýšil o 3,3 procenta na 94 miliard korun. PPF Asset Management sice před rokem ještě neexistovala, ale v průběhu loňského podzimu převzala klienty a obhospodařovaný majetek od sesterské PPF burzovní. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytl mluvčí finanční skupiny PPF Ivan Lackovič.

Pojistku proti krachu nemá čtvrtá největší cestovní kancelář na českém trhu, společnost Firo-tour. Pojištění chybí i desítkám dalších, převážně malých cestovních kanceláří. ČIA to sdělil předseda Sdružení na ochranu klientů cestovních kanceláří (SOK) Daniel Pantůček.

-joh-, -td-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688