Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  04.01.2004 12:15:01

Nejvýznamnější firemní události týdne od 29. prosince do 4. ledna



V týdnu od 29. prosince do 4. ledna se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Na dvě samostatné společnosti se rozdělí patrně od ledna 2006 Středočeská energetická (STE). Oddělí se tak obchodní a distribuční aktivity společnosti. "Vzniknou tedy dvě samostatné firmy, každá s vlastním IČO," řekla ČIA tisková mluvčí STE Alena Holubcová. Stejný proces čeká o zbývající rozvodné společnosti v ČR. Oddělení obchodu a distribuce energií totiž vyžaduje legislativa Evropské unie.

Největší tuzemská finanční skupina PPF se pouští i do provozování sázek na sportovní utkání. Využije k tomu jednu ze svých dceřiných společností, firmu Erika. Ta už v říjnu loňského roku získala potřebnou licenci od ministerstva financí. Informovaly o tom sobotní Lidové noviny. Přestože PPF ovládá televizi Nova, Erika nabízí svůj produkt i České televizi.

Platy železničářů zaměstnaných na Českých drahách (ČD) se v příštím roce zvýší o pět procent. Vyplývá to z nové Kolektivní smlouvy na rok 2004, na jejímž znění se dohodli zástupci všech odborových centrál a managementu ČD. ČIA to potvrdil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Podle jeho slov se sice mzdy železničářů zvýší, objem mzdových prostředků však zůstane stejný jako v letošním roce.

O téměř 1,5 miliardy korun navýšila česko-slovenská investiční skupina Penta cenovou nabídku za státní podíl v Severočeských dolech. Nyní tak nabízí 6,831 miliardy korun, což je o jeden milion korun více než navrhla konkurenční skupina J&T. ČIA to sdělil mediální zástupce Penty Pavel Novák.

Novým finančním ředitelem společnosti Bohemia Sekt se stal Ondřej Beránek. Ve funkci nahradil Jiřího Laurina, který zemřel. Informovala o tom společnost.

Post výkonného ředitele CK Fischer bude od 5. ledna zastávat Jiří Jelínek. Na prosincovém zasedání o tom rozhodlo představenstvo společnosti. ČIA o tom informovala tisková mluvčí společnosti K&K Capital Group (K&K) Marie Pressburgerová.

Meziroční pokles tržeb o 50 milionů na 200 milionů korun očekává za loňský rok textilní společnost Alfatex Pelhřimov. Snížení tržeb ovlivnilo podle vedení společnosti málo zakázek a přetlak zboží na tuzemském i zahraničním trhu. ČIA to potvrdil generální ředitel společnosti Petr Stoklasa.

Podílový fond Pioneer Trust přejde od ledna 2004 pod správu sesterské investiční společnosti ŽB Trust. Zároveň změní název na Živnobanka dynamický. Změna správce souvisí s procesem slučování tuzemských aktivit společnosti Pioneer s ŽB Trust. Všechny fondy ŽB Trust ale nakonec v příštím roce přejdou pod Pioneer Investment. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytl mluvčí Pioneer Miroslav Doubrava.

Novým ředitelem pražské pobočky Českomoravské hypotéční banky (ČMHB) se od začátku ledna příštího roku stal Jindřich Roun. V České pojišťovně, kde dosud pracoval, působil jako ředitel odboru likvidace neživotního pojištění a následně jako vrchní disponent pojištění. Ve funkci nahradí Dagmar Tůmovou, která odchází na mateřskou dovolenou. ČIA o tom informovala zástupkyně ČMHB Eva Karasová.

Již čtvrtina úvěrů, které čerpali drobní podnikatelé a domácnosti, se vrátila na účty zkrachovalé Union banky (UB). Z úvěrů společnostem a institucím se vrátilo 16 procent finančních prostředků. Podle Roberta Korselta, který mediálně zastupuje správkyni konkurzní podstaty Michaelu Huserovou, tak UB získala částku v řádech stovek milionů korun. Přesnou částku však odmítl sdělit.

Výběrové řízení na dodávku 20 nových třísystémových elektrických lokomotiv vypsaly České dráhy (ČD). Cena tendru by měla dosáhnout výše maximálně tří miliard korun a jeho přesné podmínky obsahuje oznámení, které vyšlo v obchodním věstníku. ČIA to potvrdil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Celkové tržby společnosti Gumotex Břeclav za rok 2003 mají překročit dvě miliardy korun. Za 11 měsíců roku firma vykázala 1,859 miliardy souhrnných tržeb, meziročně to bylo o 3,8 procenta více. Zisk před zdaněním společnost v té době meziročně zdvojnásobila na 81,2 milionu korun. Od ledna do listopadu Gumotex vyvezl výrobky za 873 milionů. ČIA o tom informoval vedoucí kanceláře generálního ředitele Josef Horníček.

Nejrychleji rostoucím finančním serverem byly v loňském roce Peníze.cz, nejnavštěvovanější zůstává Ekonomika iDnes/Fincentrum. Peníze.cz od ledna do listopadu vzrostly v počtu unikátních uživatelů o 105 procent na 46 912 návštěvníků. Ekonomika iDnes/Fincentrum registrovala v listopadu více než 222 tisíc unikátních uživatelů, přičemž ve srovnání s lednem návštěvnost serveru vzrostla téměř o 20 procent. Vyplývá to z měsíčních měření iAudit.

Převod kmene neživotních pojistek Pojišťovny České spořitelny (ČS) na Kooperativu schválilo ministerstvo financí. "Obě pojišťovny se vzdaly práva podat rozklad, proto rozhodnutí nabylo právní moci," sdělila ČIA Eva Nováková z tiskového oddělení ministerstva financí.

-joh-, -kaj-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688