Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  31.12.2003 12:21:01

Ekonomické události roku 2003: leden - březen



V prvním čtvrtletí roku 2003 informovala ČIA o těchto nejdůležitějších ekonomických událostech:

Leden

K 1. lednu nabylo právní moci rozhodnutí ministerstva financí, které povoluje sloučení ČSOB Pojišťovny a IPB Pojišťovny. Ani jedna z pojišťoven totiž nepodala rozklad k rozhodnutí ministerstva z 20. prosince 2002.

Novelu Energetického zákona neschválila vláda. Novela měla o rok urychlit liberalizaci českého trhu s elektrickou energií.

Za nepřijatelnou označila Českomoravská konfederace odborových svazů fiskální reformu navrhovanou ministrem financí Bohumilem Sobotkou.

Postup privatizace Unipetrolu jako jednoho celku schválila vláda. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky by vláda chtěla znát nového vlastníka 62,9 procenta akcií Unipetrolu v držení Fondu národního majetku do jednoho roku.

Novelu obchodního zákoníku, kterou z procedurálních důvodů v říjnu loňského roku zamítl Ústavní soud, přijala vláda premiéra Vladimíra Špidly.

Ředitelé pěti největších domácích pivovarnických společností v ČR podepsali dohodu o dodržování Etického kodexu odpovědných výrobců piva.

Závod na výrobu malých automobilů postaví francouzská společnost PSA Peugeot Citroën v Trnavě na Slovensku. Hodnota investice dosáhne 700 milionů eur. Nový podnik by měl zaměstnat okolo 3,5 tisíce pracovníků.

Své původní údaje o vývoji zahraničního obchodu za období červenec až listopad 2002 revidoval na základě použití správné metodiky Český statistický úřad.

O odvolání dvou představitelů odpovědných za prezentaci chybných údajů o zahraničním obchodu rozhodla předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá.

Naprostou kontrolu nad investiční skupinou PPF zřejmě získal podnikatel Petr Kellner. Jeho podíl ve skupině vzrostl na 99,98 procenta, zatímco na konci 90. let měl podíl okolo 60 procent.

Souhlas se zněním novely zákona o dani z přidané hodnoty vyslovila vláda. Tato "harmonizační novela" snižuje výši obratu nutného k registraci pro platbu daně z přidané hodnoty ze tří milionů korun za rok na obrat ve výši dva miliony korun za 12 po sobě jdoucích měsíců.

Dopracovat návrh zákona o omezení plateb v hotovosti uložila ministru financí Bohuslavu Sobotkovi vláda.

Souhlas se zvýšením spotřební daně z tabákových výrobků a lihovin vyslovila vláda. Novela zákona počítá například se zvýšením daně u tabákových výrobků ze současných 40 procent na 44 procent z ceny výrobku.

Předběžné opatření vůči vydavatelským společnostem Ringier, Československý sport, Mafra a Vltava-Labe-Press ve sporu s distribuční firmou Mediaprint & Kapa Pressegrosso zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na svoji funkci rezignovala předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá. Reagovala tak na expertní zprávu statistického úřadu Evropské unie Eurostatu.

Únor

Částkou 700 tisíc korun pokutoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v první instanci Magistrát hlavního města Prahy. Pokuta byla udělena za porušení zákona ve 46 zadaných veřejných zakázkách z celkových 66.

Rezignaci předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté přijal několik hodin před vypršením svého mandátu prezident republiky Václav Havel.

Po několika ostrých sporech mezi ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem pro místní rozvoj Pavlem Němcem (US-DEU) stačily zástupcům koaličních stran dvě hodiny k nalezení shody ohledně dalšího vývoje regulovaných nájmů.

Stát dává ruce pryč od miliardového projektu stadionu pro hokejové mistrovství světa 2004. Stavbě na rozhraní pražských čtvrtí Libně a Vysočan hrozilo zastavení.

Návrh zákona o převodu nepotřebného vojenského majetku a materiálu z vlastnictví Armády ČR a MV na územní samosprávné celky schválila vláda.

Do tří let mají být opraveny všechny povodňové škody na dopravní infrastruktuře v České republice. Po jednání vlády v Českých Budějovicích to uvedl ministr dopravy Milan Šimonovský.

Průměrná inflace za celý rok 2003 by měla podle zveřejněné prognózy ministerstva financí (MF) dosáhnout 1,6 procenta. V předchozí predikci z října 2002 přitom MF odhadovalo letošní inflaci na úrovni 2,0 procenta.

Státní podpora revitalizace panelových domů není dostatečná a zřejmě ani dostatečná být nemůže. Jednou z možností, jak získat finanční prostředky pro opravy bytového fondu, jsou strukturální fondy Evropské unie.

Celkem 539 tisíc lidí bez zaměstnání evidovaly ke konci ledna 2003 úřady práce v České republice. V uplynulém měsíci se tak se počet nezaměstnaných oproti konci prosince zvýšil o 24,6 tisíce osob.

Státní garance výstavby hokejové haly pro mistrovství světa v ledním hokeji, kterou v Praze 9 staví společnost Sazka, by byla pro stát příliš velkým rizikem. Proto také vláda možnost této záruky odmítla.

Vláda se prozatím nevyslovila k otázce převzetí společné euroměny. Zatímco Česká národní banka jasně formulovala, že preferuje brzké zavedení eura, tedy nejlépe již v roce 2007, vláda projednávání strategie zavedení eura přerušila.

Špidlův kabinet schválil materiál vyjadřující vládní záměr zprivatizovat největší tuzemskou telekomunikační společnost Český Telecom. Samotná privatizace Telecomu by se měla uskutečnit v období let 20042005.

Kapacitu 300 tisíc vozů ročně bude mít kolínská automobilka, kterou na 120 hektarech již odkoupených pozemků stavějí japonská Toyota a francouzský Peugeot Citroen.

Uzavření všech poboček a pozastavení plateb oznámila Union Banka. Neměla totiž dostatek hotovosti na výplaty klientů.

Státní pomoc Union Bance, která se dostala do finančních problémů, na svém mimořádném zasedání odmítla vláda.

Správní řízení o odejmutí licence Union Bance zahájila Česká národní banka.

Až do konce roku 2004 nebo do vstupu České republiky do Evropské unie, pokud by přišel před tímto datem, bude platit ochranářské opatření na dovoz cukru do České republiky.

Koncepci proexportní politiky na období let 20032006 schválila vláda. Plán zahrnuje zejména rozšíření podpor malým a středním podnikům.

Novým předsedou Svazu dopravy se stal dosavadní 1. viceprezident tohoto svazu Jaroslav Hanák. Zvolili ho do této funkce delegáti valné hromady Svazu dopravy.

Přijetí úvěru na financování obnovy metra v objemu 80 milionů eur (2,4 miliardy korun) od Evropské investiční banky schválilo Zastupitelstvo hlavního města Prahy.

Letadlový park Českých aerolinií se rozroste o další čtyři stroje. O pořízení dalšího Airbusu A310-300, dvou Boeingů 737-500 a jednoho B737-400 rozhodlo představenstvo firmy.

Březen

Předsedu představenstva akciové společnosti České dráhy Dalibora Zeleného odvolala dozorčí rada společnosti. Na jeho místo dosadila dosavadního zástupce drah ve Vídni Petra Kousala.

Schodek státního rozpočtu dosáhl ke konci února 24,94 miliardy korun. Ve srovnání se stavem na konci ledna se deficit rozpočtu v únoru prohloubil o 14,6 miliardy korun.

Návrh zákona, kterým se omezí výše hotovostních transakcí na maximálně půl milionu korun, schválila vláda.

Představenstvo Českých drah odvolalo Dalibora Zeleného z funkce generálního ředitele této společnosti.

Špatnou finanční situaci Českých drah by chtěl jejich nově jmenovaný ředitel Petr Kousal řešit především snižováním počtu zaměstnanců.

Téměř všechny bankovní ústavy působící na českém trhu nabídly své služby České správě letišť při zajištění úvěru od Evropské investiční banky na výstavbu nového Terminálu 2 Sever na ruzyňském letišti.

Část viny na potížích Union Banky vidí předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek na straně bývalého vedení České národní banky.

Metropoli České republiky Praze patří 36. místo v žebříčku světově nejdražších kancelářských prostor určených k pronájmu v roce 2002.

Tendr na pro výběr finančního poradce při privatizaci Unipetrolu zrušil Výkonný výbor Fondu národního majetku. Vyhověl tak návrhu meziresortní komise.

Praha zaujala 23. místo v žebříčku Business Space Across the World, který podle výše nájemného z průmyslových ploch sestavila společnost Cushman & Wakefield/Healey & Baker.

Tuzemské banky nechtějí převzít větší rizika spojená s krádeží klientských platebních karet.

Míra nezaměstnanosti činila na konci února 10,2 procenta. Oproti předcházejícímu měsíci se tak míra nezaměstnanosti nezměnila.

Spor mezi společnostmi Sazka a Quonex Real týkající se vlastnictví pozemků pod plánovanou hokejovou halou v Praze 9 zastavil krátkodobě výstavbu této haly.

Pokyn k prodeji 3,01procentního státního podílu v plynárenské společnosti Transgas dala vláda Fondu národního majetku.

S několika úpravami vláda schválila změnu rozpočtového určení daňových příjmů veřejných rozpočtů. Kraje získají devítiprocentní podíl na výběru daní místo dnešních 3,1 procenta.

Nepříjemné překvapení nachystala na konec března sázejícím společnost Sazka. Cena za jeden vyplněný sloupec hry Sportka se zvýší z 12 na 14 korun.

Celkem 11 čerpacích stanic sítě Avanti převzala v České republice rakouská petrochemická skupina ÖMV.

Ke svému limitu se podle názoru předsedy české vlády Vladimíra Špidly přiblížily úspěchy českých vývozců při pronikání na trhy zemí Evropské unie. Možnosti expanze vidí spíše na trzích v Asii, především v Číně.

ČR prohrála arbitrážní soud s CME a musí této firmě zaplatit odškodné ve výši 10,4 miliardy korun.

Zvýšení výdajů letošního státního rozpočtu o 10,6 miliardy korun v souvislosti s pohledávkou společnosti CME schválila vláda.

Pro návrh zvýšení regulovaného nájemného podle návrhu ministerstva financí se rozhodla vláda.

Vstup České republiky do Evropské unie prý výrazně zdraží ceny pozemků a nemovitostí ve velkých českých městech zejména pak v Praze.

Bezmála 70 uživatelů internetu se přihlásilo na výzvu Sdružení obrany spotřebitelů ČR s tím, že byli poškozeni nevědomým přesměrováním internetového připojení na linky se zvýšenou tarifikací, takzvané žluté linky.

Nízké úroky a ochota lidí se dlouhodobě zadlužit, očekávaný vstup České republiky do Evropské unie a s tím spojený růst cen nemovitostí a chystaná deregulace nájemného jsou hlavními trendy, které v současné době ovlivňují současný trh bydlení.

Novým ředitelem Union banky se stal bankéř Petr Votoupal. Ve funkci tak nahradil Romana Mentlíka, který rezignoval v pátek 21. března.

Vysoké daňové zatížení práce a naopak její nízká mobilita jsou podle pravidelné zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) hlavními špatně fungujícícího trhu práce v tuzemsku.

Státní podíly v osmi regionálních distribučních firmách převezme v úterý 1. dubna Česká elektrárenská společnost.

Tiskárenský komplex, který komunistický režim postavil pro stranický list Rudé právo, zmizí z očí Pražanů. Rakouský developer S+B Plan & Bau se chystá na přestavbu celého bloku, který sahá z pražského Poříčí až k Masarykovu nádraží a ulici Na Florenci.

Výstavbu dálnice D47 zajistí vláda vlastními silami. Na jednání se totiž rozhodla vypovědět smlouvu s Housing & Construction, která měla výstavbu dálnice původně realizovat.

Za odstoupení od realizační smlouvy na výstavbu dálnice D47 zaplatí vláda projektové společnosti Housing & Construction smluvní pokutu ve výši 20 milionů eur (640 milionů korun).

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688