Cianews.cz (ČIA)
Investice  |  30.12.2003 11:51:02

MŽP hodnotí letošní rok jako poměrně úspěšný



Řadu úspěchů přinesl rok 2003 v oblasti životního prostředí. Vláda schválila plán odpadového hospodářství, sněmovna začala projednávat zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, který by měl stimulovat rozvoj tohoto odvětví, šumavský národní park má teze nové koncepce a nového ředitele. Neúspěchem je naopak to, že sněmovna neschválila novelu zákona o ochraně přírody, která by do českého právního řadu zakomponovala takzvanou soustavu Natura 2000. Pro ČIA to uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Karolina Šůlová.

Podle jejích slov je asi nejvýznamnějším letošním počinem na poli životního prostředí schválení Plánu odpadového hospodářství vládou. MŽP v této koncepci chce například zvýšit využívání odpadů s upřednostněním recyklace na 55 procent všech vznikajících odpadů do roku 2012 a zvýšit materiálové využití komunálních odpadů na 50 procent do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000.

V dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu se ekologickému resortu podařilo vyjednat takovou podobu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která by mohla efektivně stimulovat rozvoj tohoto energetického odvětví. "Dá výrobcům elektřiny a tepla jistotu stabilního prostředí, což by mělo vést k vyšším investicím ze soukromých zdrojů v této oblasti," řekla Šůlová.

Mezi priority MŽP podle Šůlové patří krajinotvorné programy. Ty byly v letošním roce ve srovnání s rokem 2002 finančně posíleny. Program revitalizace říčních systémů byl zvýšen z přibližně 404 milionů korun v roce 2002 na přibližně 576 milionů korun v roce 2003, Program péče o krajinu pak ze 107 milionů korun na 209 milionů korun. Obdobné objemy finančních prostředků jako v roce 2003 lze očekávat u krajinotvorných programů i v roce 2004.

Dalším zásadním mezníkem letošní práce MŽP jsou teze nové koncepce péče o Národní park Šumava. Ty respektují mezinárodní standardy a zároveň i místní podmínky. Důležitým partnerem při jejich naplňování budou šumavské obce, které s nimi vyjádřily souhlas. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek navíc inicioval vznik speciálního programu Státního fondu životního prostředí zaměřeného právě na obce v národních parcích. Od Nového roku bude mít šumavský národní park nového ředitele Aloise Pavlíčka.

Jako úspěch hodnotí Šůlová i posílení role MŽP při odstraňování starých ekologických zátěží. Nová společná směrnice Fondu národního majetku (FNM) a MŽP převádí odborné kompetence v procesu kontroly a posuzování odstraňování starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací a hrazených FNM kompletně na MŽP, odbor ekologických škod. Při odstraňování zátěží se bude postupovat podle priorit, které stanovuje MŽP v souladu s ochranou životního prostředí.

Zřejmě největším letošním neúspěchem MŽP je podle Šůlové zamítnutí novely zákona o ochraně přírody, který v Poslanecké sněmovně neprošel o jediný hlas. Sněmovna tak svým hlasováním výrazně zkomplikovala splnění závazků ČR vůči Evropské unii (EU). "Navíc paradoxně znemožnila, aby soukromí vlastníci dostávali kompenzace za případné ztráty, které jim způsobí hospodaření v chráněných územích," zdůraznila mluvčí. V neposlední řadě ohrozila i možnost čerpání ze Strukturálních a Kohezního fondu EU, kde se musí dokazovat soulad projektu se soustavou Natura 2000, oficiálně vyhlášenou podle zákona.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688