Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  09.12.2003 12:32:34

HPH - Tiskový přepis včerejší relace s V.Koženým


Zdroj: Frekvence 1
Datum: 08.12.2003
Název: Press klub F1 - Viktor Kožený
Relace: Press klub
Moderátor: Ondřej Hejma
Hosté: Viktor Kožený
Čas vysílání: 18:10:00
Rozsah: 00:50:00
Pořadí: 01
Oblast: Monitoring médií
Zpracováno: 09.12.2003 07:13:12
Identifikace: R020031208000001

Text:
Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, je to skutečně tak, vážení posluchači, dneska nás čeká v Press klubu na Frekvenci 1 opravdu mimořádný zážitek, protože v přímém telefonním spojení jsme s podnikatelem, zakladatelem Harvardských fondů a s mužem, který mění svět, a ten se jmenuje Viktor Kožený. Čili, pane Kožený, slyšíme se dobře?

Host (Viktor Kožený):
Slyšíme se dobře a dobrý den pane redaktore a dobrý den všem posluchačům v České republice.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Já děkuju za to, že jste si pro nás udělal čas a chtěl bych se jenom na úvod na navození té atmosféry zeptat. Sedíte ve své kanceláři nebo v nějakém klubu, kde se zrovna nacházíte?

Host (Viktor Kožený):
Ne, ne, sedím u stolu ve své kanceláři.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Nebudeme marnit váš vzácný čas a pudeme rovnou k věci. Na úvod bych se zeptal na jednu politickou aktualitu, protože o víkendu proběhly volby v Rusku, čili jaké je vaše hodnocení. V médiích se hodně spekuluje, co tento výsledek znamená. Co říkáte vy jako znalec Ruska, vy jste tam obchodoval.

Host (Viktor Kožený):
No tak já si myslím, že ten výsledek těch voleb není žádným způsobem překvapivý a bylo v podstatě jasné, že prezident Putin si chce podržet pevně kontrolu ve svých rukou a tak se také stalo.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Někteří komentátoři říkají, že by to mohl být návrat takových těch autoritářských sil, že ty prozápadní, proreformní síly přece jen ve volbách neuspěly. Obáváte se toho trendu, myslíte si, že na tom něco je?

Host (Viktor Kožený):
Samozřejmě mohou se vyskytnout různé spekulace, varianty a já si myslím, že Rusko dnes je na cestě demokratizace a že v této cestě bude pokračovat, takže já jsem spíše optimistou.

Moderátor (Ondřej Hejma):
A úplně poslední otázku k Rusku. Pokud byste se někdy vrátil k byznysu ve velkém, byl byste ochoten se vrátit do Ruska, je to pro vás zajímavá země?

Host (Viktor Kožený):
No tak Rusko je velká, obrovská země, mimořádně zajímavá a samozřejmě já doufám, že buď jako politik, nebo jako podnikatel se opět někdy do Ruska podívám.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře. Tak to byl Viktor Kožený a několik slov o situaci v Rusku po volbách, které proběhly o víkendu. My si teď pustíme jeho krátký životopis a pak už se podíváme, jaká je budoucnost a minulost Viktora Koženého.

Ukázka:
V Česku nenajdete kontroverznějšího finančníka, než je čtyřicetiletý Viktor Kožený. Narodil se v Praze a už ve svých 16 letech emigroval s rodiči do Německa. Posléze žil od roku 1983 ve Spojených státech, kde absolvoval Harvardskou univerzitu. Krátce pracoval u finanční firmy Robert Flemming a v dubnu 1990 se se třemi tisíci dolarů v kapse vrátil do Československa. Tady rozhýbal se svými Harvardskými fondy a slibem desetinásobku kupónovou privatizaci a přesvědčil miliony lidí, aby investovaly s ním. Od roku 1994 žije mimo Českou republiku, nyní v luxusní rezidenční čtvrti Lyford Cay na Bahamách. Čelí obvinění z vytunelování 11 miliard z Harvardských fondů. S americkými investory se soudí o 145 milionů dolarů. Sám žaluje až o 4 miliardy dolarů ázerbájdžánského prezidenta Alijeva. Nedávno ohlásil úmysl kandidovat za Českou republiku do Evropského parlamentu. Viktor Kožený je třikrát ženatý a třikrát rozvedený a má tři dcery. Viktorii, Janet a Bridget.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Pane Kožený, už jste tady dlouho u nás v Praze nebyl, stýská se vám?

Host (Viktor Kožený):
No tak samozřejmě, že se mi velice stýská, nicméně já dění v České republice celkem detailně sleduji, jak z veřejných sdělovacích prostředků, tak skrz různé přátele a známé, kteří jezdí do České republiky, takže já si myslím, že tak zase odloučen úplně od České republiky nejsem.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Říkáte skrze média, to znamená, že máte přístup k novinám, k tiskovinám, nebo to sledujete na internetu, popřípadě si telefonujete s někým tady v Praze?

Host (Viktor Kožený):
No tak samozřejmě dneska to sledování, co se děje v kterémkoliv státu světa, včetně České republiky, je velmi jednoduché přes internetové spojení a různé databáze má člověk přístup k veškerým informacím.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano. A když tak hodnotíte, když se tak díváte na tu Českou republiku po těch letech, kdy jste tu nebyl, z těch médií jaký obraz na vás dýchá, jak hodnotíte ten přechod od komunismu ke kapitalismu, k té demokratizaci, jak hodnotíte to, čemu my tady říkáme transformace?

Host (Viktor Kožený):
Tak pane redaktore, já si myslím, že člověk musí udělat rozlišení mezi transformací ekonomickou a transformací politickou. A ta transformace ekonomická v podstatě ta přichází do té finální etapy, samozřejmě ještě zbývají nějaké ty podniky, co je zapotřebí zprivatizovat, ale vesměs tato proběhla a Česká republika mimořádně kvete a prospívá dnes, přes všechny existující problémy hlavně díky privatizaci, co proběhla na začátku 90. let. Co se týče té politické transformace, tak já si myslím, že ta je spíše na začátku, že spousta lidí třeba o demokracii nebo o lidských právech hovoří, ale skutečně relativně málo zatím ví, co skutečně tato slova znamenají.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili domníváte se, že Česká republika třeba po té ekonomické stránce skutečně vzkvétá, kdybyste to měl třeba zařadit do kontextu sousedních zemí, jako je Polsko, Maďarsko, Slovensko a vůbec ty ostatní země bývalého východního bloku?

Host (Viktor Kožený):
Nepoužíval bych to slovo vzkvétá, protože když se podíváte na český ekonomický růst, ten je bohužel velmi špatný v porovnání s ostatními zeměmi východní Evropy. Co se týče míry nezaměstnanosti, pak ta je relativně vysoká, byť je těsně pod 10 procent. Podle mě toto je úroveň naprosto nepřijatelná, co se týče transformace státní správy, tak v podstatě ta dnes je v podobě, jak byla před revolucí, ba naopak spíše nabyla na objemu, nežli aby pozbyla na objemu, takže tato situace je velmi neuspokojivá.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano. Jak už bylo řečeno ve vašem krátkém životopisu, vy jste se do dějin, krátkých dějin České republiky, zapsal jako podnikatel a zakladatel Harvardských fondů. Dobře víme, že do vašich fondů investovalo asi 1 300 000 akcionářů, asi tak milion z nich byl vyplacen, ale potom se celá věc zadrhla, na všech stranách jsou různá trestní oznámení a asi 300 000 vašich akcionářů stále ještě nebylo vyplaceno. Co byste jim poradil, co byste jim řekl, že mají dělat, aby se dostali ke svému majetku?

Host (Viktor Kožený):
Tak řádově před rokem a něco bylo zasláno na účet Harvardského průmyslového holdingu zhruba 200 milionů dolarů v hotovosti, to bylo z výnosu prodeje ruské ropné společnosti Sidanco a tyto peníze byly určeny na výplatu těchto zbylých akcionářů. To znamená velice slušný obnos, velice slušná částka. Bohužel co se stalo, že existující vedení Harvardu tyto prostředky používá způsobem a za účelem, který je naprosto neslučitelný a já si myslím, že je zapotřebí vyvinout maximální tlak na lidi, co jsou ve vedení, nebo co byli dříve ve vedení Harvardu a zvláště na osoby, které dnes kontrolují tyto finanční prostředky, to znamená pana Širokého na Slovensku, pana Vostrého na Belize, aby tyto prostředky vrátili českým akcionářům.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Když můj kolega Šimůnek s vámi hovořil asi tak před rokem tady na Frekvenci 1, tak jste dával hlavní vinu Komisi pro cenné papíry, která zastavila obchodování s vašimi akciemi, čili v tom už problém není? Akcie by byly obchodovatelné, kdyby byly kryté nějakými penězi?

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, já si myslím, že to zastavení té obchodovatelnosti akcií Harvardu, to se stalo již daleko po době, kdy já jsem z České republiky odešel, já si myslím, že to zastavení mimořádně poškodilo veškeré akcionáře a že bylo neodůvodněné. Co se týče výplaty, tak ta nemá cokoliv společného se zastaveným obchodováním, ta výplata může proběhnout i při zastavení obchodování a tudíž není výmluvou.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili vy dáváte vinu za ten neuspokojivý stav současný současnému vedení Harvardských fondů, které dostalo od vás peníze a odmítá je poslat dál, jestli tomu rozumím.

Host (Viktor Kožený):
Já to pouze upřesňuji nad předchozímu, protože vím, tak došlo ke změně představenstva Harvardského průmyslového holdingu a já dávám jednoznačně za vinu předchozímu vedení jakožto i panu Vostrému a Širokému, kteří tyto peníze v podstatě ukradli.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře, pojďme se ještě vrátit k tomu okamžiku, kdy jste opustil Českou republiku, vy jste se několikrát vyjádřil v tom smyslu, že jste byl vlastně ze země vyhnán, vyštván a že to bylo na politickou objednávku. Mohl byste to nějak rozvést, kdo tu objednávku udělal, kdo stál za tím, že jste byl tedy údajně ze země vyhnán. Jak to bylo tedy, vzpomenete si?

Host (Viktor Kožený):
Tak já si myslím, že si nevzpomenu jenom já, ale téměř všichni v České republice si vzpomenou na aféru Wallis, kde v podstatě agent tajné služby s minulostí s komunistickým režimem byl na mě nějakým způsobem nasazen, já pochybuju, že se jednalo o nějaké legální nasazení, nýbrž jakousi skrytou akci v té době v opozici sociální demokracie. A ten účel byl kompromitovat mě, jakožto i spoustu dalších lidí, kteří v té době byli velmi aktivní a významný a tato akce se mu nepodařila a poté, co ta akce zkrachovala, tak v podstatě vyvolali různé informační hry, aby mě diskreditovali, no a to vyústilo v podstatě můj odchod do exilu.

Moderátor (Ondřej Hejma):
A proč jste to byl právě vy, koho si ten někdo, jehož jméno zatím tedy neznáme, nebo pokud ho znáte, tak ho prosím našim posluchačům řekněte. Proč jste to byl právě vy, kdo se stal cílem takové provokace poměrně dosti složité za použití tajných služeb. Existoval tady někdo, kdo měl vůbec takovou sílu a moc, aby tohle všechno dokázal zařídit?

Host (Viktor Kožený):
No tak proč já. Já si myslím, že je to velmi logické a jasné, já jsem se stal určitým symbolem toho privatizačního procesu, hrál jsem v něm velmi výraznou roli a tudíž bylo naprosto logické se zaměřit na mě, jakožto relativně mladého člověka, takže to já si myslím, že je ten důvod. Co se týče těchto osob, tak podle informací, které mám, tak jsou to osoby spojené se sociální demokracií.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře. Vy jste už několikrát naznačil v minulosti právě, že jste byl to, co jste teď zopakoval, vybrán jako jakýsi symbol té doby a že se hodilo určitým politickým silám dejme tomu vás dostat do vězení, což by byla věc, z které by mohli získat politické body, ale kromě těchto propagačních efektů myslíte si, že jste mohl být vnímán také jako potenciálně politicky vlivný člověk, zvláště teď, když se ukazuje, že máte politické ambice. Myslíte si, že tohle mohlo hrát roli?

Host (Viktor Kožený):
No určitě to roli hrálo. Já věřím, že ta popularita v rámci privatizace nebyla pouze popularita v oblasti ekonomické, nýbrž se rovněž dala vyčíslit i politickými bodami. To znamená, ž e tento faktor bezesporu hrál velmi důležitou roli a moje diskreditace v podstatě byla rovněž diskreditací privatizace transformačního procesu a podle mě tudíž jsem se stal tímto cílem.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Tak takhle, vážení posluchači, vzpomíná na svůj odchod z České republiky Viktor Kožený, ovšem to je minulost a my se teď podíváme trochu do budoucnosti. Viktor Kožený totiž oznámil, že bude kandidovat za Českou republiku do Evropského parlamentu. My teď budeme hovořit o tom, jak si představuje svou kandidaturu za Českou republiku do Evropského parlamentu. Vaše oznámení o vaší kandidatuře vzbudilo tady v politických kruzích částečně pobavení, částečně šok, většinou to lidé považovali za nějaký vtip, za věc, která je nereálná a přiznejme si, ty okolnosti nejsou úplně běžné. Vy jste na Bahamách, je na vás vydán zatykač, čili pojďme se podívat na ty konkrétní kroky, jakým způsobem by ta vaše kandidatura měla probíhat. Představuji si, že asi prvním krokem by byla nějaká registrace, že byste se jaksi zapsal do toho volebního klání, jak to bude vypadat?

Host (Viktor Kožený):
Přesně tak. Tady jsou zapotřebí určitý dva formální kroky a ty se již podnikají, jeden krok je formální založení politické strany, k čemuž jsou zapotřebí tři čeští občané a 1000 podpisů jakožto petici, samozřejmě je nejlepší sehnat kolem té dvoutisícovky, aby vše bylo v pořádku. Ten druhý faktor je v podstatě registrace pobytu na území České republiky, jelikož v podstatě mám občanství Evropské unie, tak toto je rovněž procedurální otázka, jelikož není zapotřebí jakéhokoliv povolání, když zákon to upravuje tak, že občané Unie mají dnes právo se hlásit...

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, to jsou ty dva důležité kroky, ale právě u obou těch kroků by mohl vyvstat určitý problém. Za prvé 1000 podpisů se asi pro vás bude obtížným způsobem shánět z Baham, nedovedu si to úplně představit, když tak nám to zkuste vysvětlit a za druhé vy máte tedy irský pas, pokud se nemýlím, čili občanství Evropské unie a jistě můžete z tohoto titulu kandidovat, ale přece jen je tu na vás vydán zatykač, čili kdybyste přijel do České republiky, mohl byste být zřejmě zatčen, pokud se nemýlím. Jak se s tímhle budete vyrovnávat?

Host (Viktor Kožený):
Tak co se týče sbírání podpisů, já si nemyslím, že bude tak těžké nějakým způsobem sehnat 1000 občanů, kteří podpoří založení nové politické strany, která bude velmi progresivní a která dá šanci rovněž novým mladým lidem se podílet na politickém dění. To se dá zorganizovat v podstatě přes jakoukoliv normální obchodní firmu za relativně malý poplatek a dostat tuto podporu. Co se týče mého návratu do České republiky, tak mně je jasné, samozřejmě, jelikož se plánuju vrátit v oblasti toho volebního období, že se vyvinou všechny možné tlaky a protitlaky, aby v podstatě moje předvolební kampaň byla maximálně ztížena, s tím já počítám a já si myslím, že když občané uslyší můj volební program, myšlenky, s kterými jdu dopředu, tak si sami udělají své svobodné rozhodnutí komu dají důvěru.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili dvě doplňující otázky. Kdy můžeme očekávat, že zahájíte tu petici, kde by lidé mohli eventuelně podepisovat vaši kandidaturu, kdy k tomu asi tak dojde a k té druhé věci, k tomu vašemu faktickému příjezdu do České republiky. Rozumím tomu dobře, že byste byl ochoten to riskovat a prostě byste přijel do té České republiky i s tím zatykačem, který visí nad vaší hlavou a riskoval byste případné zatčení?

Host (Viktor Kožený):
Tak co se týče té petice, tento týden oznámím jméno politické strany, pod kterou budu kandidovat a která bude založena jakož i zveřejníme stanovy této strany tak, aby všichni mladí lidé věděli, že mají možnost se do této strany přihlásit, se nějakým způsobem zúčastnit politického dění v České republice. Takže ty podpisy já bych očekával, že budem sbírat někdy před Vánocemi a doufejme, že do Nového roku vše bude podáno na ministerstvu vnitra. Co se týče mého návratu, tak samozřejmě já jsem idealistou a bez iluzí ve slovách Johna Kennedyho, člověk samozřejmě musí bojovat a musí bojovat tak, aby vyhrál, což znamená jaksi padnout na bojišti nemá cenu. Člověk musí vycházet z té situace co bude v České republice a pokud to riziko bude přijatelné a člověk se bude moct vrátit a kandidovat a nebýt nějakým způsobem zastrašován nebo potrestán za politickou aktivitu, tak samozřejmě člověk by se velmi rád vrátil. Před volbami v červnu.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano. Ovšem říkáte pokud to riziko bude přijatelné. Já myslím, že když je vydán zatykač, tak to riziko je velmi vysoké, je to téměř jistota, že byste byl zatčen a takže vy si představujete, že by ten zatykač byl stažen, za té podmínky byste přijel, jinak byste nepřijel, rozumím tomu dobře?

Host (Viktor Kožený):
Ne, já si nemyslím, že to je podmínka, tento zatykač je postaven v podstatě na fabrikacích, na lžích, nezakládá se na jakékoliv substanci, je to produkt politické objednávky a tudíž nemá jakoukoliv právní hodnotu. Jak víte, tak jsme podali stížnost na Ústavní soud České republice, Ústavní soud se zatím musí vyjádřit, zdali se touto stížností bude zajímat a pokud zatykač nezruší, tak podáme, nebo jsme podali žádost na Evropský soud ve Štrasburku, kde máme velmi velkou pravděpodobnost, že tento zatykač bude zrušen.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ale naznačil jste přece jen, že se to nemusí povést, že ten zatykač nemusí být zrušen a pokud riziko bude přijatelné, i když nevím, co to přesně znamená v této situaci, byste do České republiky dejme tomu někdy na jaře v květnu přijel. Je to tak?

Host (Viktor Kožený):
Přesně tak, to jsou ty úvahy, které dnes probíhají a analýza různých možností.

Moderátor (Ondřej Hejma):
A úplně poslední otázku k té volební kampani, pokud se zabýváme těmi konkrétními tématy, volební kampaň je drahá věc, jaké máte finanční prostředky na financování té kampaně a z čeho byste je financoval, jsou to vaše prostředky, nebo někoho jiného?

Host (Viktor Kožený):
Pane redaktore, volební kampaň je velmi drahá věc, pokud nemáte nové nápady, nové myšlenky jak změnit svět a jak prosadit různé ideály. Pokud přijdete se zajímavými nápady, pak zaujmete spoustu lidí, spoustu občanů a nemusíte dělat nějakou bombastickou kampaň. Já si myslím, že lidé se sami nad programem velmi detailně zamyslí, rozeberou ho, zanalyzujou ho, porovnají ho s programem ostatních stran a já si myslím, že poté, co se podívají na to, s jakými nápady opět přicházím, tak dostanu velkou podporu českých voličů.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře, ale i když byste nedělal bombastickou kampaň, přece jenom nějaké ty miliony to musí stát, už jenom propagační materiály, tisk a podobně. Čili máte nějaký majetek, z kterého byste toto mohl financovat, nebo budete spoléhat na sponzory, jak to budete řešit?

Host (Viktor Kožený):
Tak ty prostředky, co dáme na předvolební kampaň budou skutečně minimální, většina naší předvolební strategie pojede po internetu, kde teďka připravujem internetové stránky s celým programem, s propagačními materiály a kterýkoliv občan v podstatě se zadarmo může nalogovat, stáhnout si ty propagační materiály a mít k nim kdykoliv přístup, jakožto je rozdat v okolí svého bydliště.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Takže úplně poslední otázku, máte tedy nějaký byznys plán, dovedete tedy odhadnout v jakém rozsahu budou vaše náklady na kampaň?

Host (Viktor Kožený):
Já si myslím, že by v tento okamžik bylo nesprávné spekulovat co se týče nákladů, já si myslím, že ta kampaň bude založená na myšlenkách, nápadech jak změnit svět a co přinést České republice v Bruselu, jaké vytvořit hodnoty pro Českou republiku a tudíž já si nemyslím, že bude nezbytné bombasticky tyto nápady nějakým způsobem propagovat.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Takže vážení posluchači, takhle si představuje svou předvolební kampaň Viktor Kožený. Teď se podíváme na to, jaké má názory na Evropskou unii jako takovou. Takže chcete-li kandidovat do Evropské unie, předpokládám, že s tím projektem souhlasíte, kdybyste měl jmenovat jeden hlavní důvod, proč by Česká republika měla vstoupit do Evropské unie, ten nejhlavnější, nejzásadnější důvod. Který by to byl?

Host (Viktor Kožený):
No teď jste mě pane redaktore zaskočil, protože těch důvodů je tolik a všechny jsou velmi, velmi pádné a důležité, v podstatě je to historický mezník ve vývoji Evropy, je to doba, kterou já bych přirovnal k federalizaci ve Spojených státech někdy kolem roku 1786, kdy řádově 13 států podepsalo novou ústavu a poté v dalším roku až dvou tyto státy se staly, se v podstatě spojily. Co se vstupem do Evropské unie přichází, je obrovská spousta změn, výhod, jak politických, tak ekonomických. Co se týče těch ekonomických výhod, tak já si myslím, že ty jsou skutečně velmi významné a s sebou přinesou určitou federalizaci, nebo velmi významnou federalizaci spoustě administrativních činností a ušetření velkého obnosu prostředků na veřejnou správu. Co se týče politiky, tak já si myslím, že sjednocená Evropa bude mít velký, silný hlas v Evropě a ta výhoda je velmi jednoznačná.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, já tady mám před sebou několikastránkový program vaší strany, která teda ještě zatím nemá jméno, rozumím tomu, že ještě nemá jméno a nebo ho zatím ještě nezveřejňujete?

Host (Viktor Kožený):
Máme několik pracovních jmen a zveřejníme zřejmě tuto středu oficielně jméno strany.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili nepodělíte se s posluchači Frekvence 1 ani o některé z těch nápadů třeba?

Host (Viktor Kožený):
O nápady se velmi rád podělím, samozřejmě mám na mysli specificky předvolební program. Náš hlavní cíl strany je v podstatě vytvořit pracovní příležitosti České republice a zmnohonásobit platy českých občanů, to zmnohonásobení, o které budem usilovat, je tří až čtyřnásobení platů českých občanů během pěti až deseti let.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Já tady ten program mám před sebou, čili já ho mohu přímo ocitovat. Cíl pro Českou republiku během pěti až deseti let ztroj- až zčtyřnásobit existující průměrný plat, to znamená na nějakých 50 000 korun, vytvořit milion pracovních míst s platem nad 50 000 euro a 100 000 nových pracovních míst s platem nad 100 000 euro. To jsou musím říct z českého pohledu tady z té Prahy, kde máme osm pod nulou a před Vánoci téměř fantastická čísla. Jakým způsobem byste toho chtěl docílit?

Host (Viktor Kožený):
Tak jsou to čísla, která jsou super, ale já si myslím, že jsou to čísla, která jsou mimořádně realistická. Základem transformace české ekonomiky musí být důraz na vzdělání a přeškolování. To je klíč k vytvoření pracovních s vysokou přidanou hodnotou a tudíž s vysokým platem. Součástí našeho předvolebního programu je v podstatě restrukturalizace školství a najití způsobu dálkového studia způsobu pomocí přehrávání přednášek v podobě DVD, vytvoření evropské univerzity a zpřístupnění v podstatě takovéhoto vzdělání a kvalifikace plošně napříč Evropou v různých jazycích všem občanům Unie včetně České republiky. Co se týče zvýšení platů, tak já si myslím, že tento cíl je naprosto reálný, reálný ze dvou hledisek, za prvé co se týče míry inflace, tak ta určitě potlačí platy nahoru a za druhé existuje ekonomická teorie jedné ceny, což je v podstatě teorie založená na arbitráži a pokud se podíváte na platy v okolních státech kolem České republiky, jako je západní Německo, tak určitě rovněž dojde ke sbližování platové úrovně. A pokud k tomu přidáte zvýšení produktivity na základě masového přeškolování, tak se dostanete na tu úroveň toho čtyřnásobku.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano. Vy jste samozřejmě tady v tom programu máte právě vzdělání a vzdělávání jako jeden z pilířů toho programu, ovšem jestliže sledujete situaci u nás v České republice, musíte vědět, že školství je spíš v krizi, než kdekoli jinde, ministryně Buzková s ním má veliké starosti. Z čeho byste chtěl takovou neuvěřitelnou kampaň přeškolování, víkendové školení financovat?

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, ta krize v té státní správě není pouze ve školství, já si myslím, že ta krize je ve zdravotnictví, ta krize je v kultuře, ta krize je v podstatě v jakémkoliv odvětví nebo ministerstvu, na které se podíváte. Ta krize tam je proto, protože nikdo s tou státní správou pořádně nezatřásl, ta potřebuje totálně, absolutně restrukturalizovat a my přicházíme s programem, jak takovéto kroky docílit. Samozřejmě i struktura státního rozpočtu se bude muset měnit a bude muset zohlednit, že v podstatě školství...

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, ale vy jste neodpověděl na tu otázku, z čeho byste to financoval, to je totiž zdá se být klíčová záležitost. V tom vašem programu se píše o tom, že by to byly nějaké fondy z Evropské unie, v tomto případě jenom na vzdělání by to bylo 100 miliard euro, čili 1200 miliard korun, potom je tady podobná investice do zdravotnictví, kde by byla dvě obrovská zdravotnická centra, nákup tisíce sanitek s vybavením intenzivní péče, helikoptér, měla by vzniknout digitalizovaná armáda v České republice, jsou to skutečně myšlenky velice dalekosáhlé a když jsem si ty investice spočítal dohromady, tak to vycházelo na 400 miliard euro, to je částka, kterou ani nedovedu pojmenovat v češtině. Kde byste ty peníze chtěl vzít. Skutečně z Evropské unie? Tady u nás se mluví spíš o tom, že budeme rádi, když z Evropské unie dostaneme více, než do ní investujeme.

Host (Viktor Kožený):
Tak pane redaktore, těch 400 miliard euro v podstatě to je iniciativa, kterou hodláme předložit v Bruselu v podobě návrhu zákona na reformu těchto odvětví a v podstatě České republice samozřejmě by připadla pouze relativně proporcionální část. Co se týče těch nákladů, tak na reformu školství, kterou je možná v České republice provést velmi rychle a jednoduše a financovat ji špetami z přebujelých rozpočtů ostatních ministerstev. Jako například ministerstvo průmyslu, ministerstvo dopravy a další, které v podstatě mají nesmyslné programy a vyhazují desítky miliard českých korun.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, to já mohu potvrdit, protože přílohou tady toho programu nové strany Viktora Železného je i jakýsi návrh státního rozpočtu, tam skutečně jsou tyto posuny, o kterých pan Kožený hovořil. Já věřím tomu, že toto všechno bude brzy zveřejněno a my nemáme žel bohu dost času na to, abychom se zabývali individuálně jednotlivými těmi kapitolami, protože už za chviličku, vážení posluchači, budete moci klást panu Koženému své otázky sami. Čili úplně možná poslední otázku, ocituji tady dotaz pana Korselta, říká dobrý den, chtěl bych se zeptat na e-mailovou adresu Viktora Koženého, je možné mu někam napsat. Čili odpovězte, prosím, pane Kožený, na tuto otázku a potom už se dostanete do rukou našich posluchačů, kteří vám budou klást své otázky.

Host (Viktor Kožený):
Tak já dám všem posluchačům v České republice svoji e-mailovou adresu, ta je velmi jednoduchá. V jako Viktor, Kožený dohromady, zavináč a potom je coralwave.com.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili vkozeny@coralwave.com. To je ta adresa Viktora Koženého, čili vážení posluchači tam mu můžete psát, s programem jeho strany se zřejmě brzy seznámíte v médiích na internetu a všude možně, ale teď máte v Press klubu na Frekvenci 1 zcela unikátní možnost položit mu svou otázku osobně. Takže pokusíme se o unikátní technický manévr, o konferenční hovor, ve kterém by některý z posluchačů Frekvence 1 mohl položit otázku přímo panu Koženému. Dávám pokyn do režie, jak to vypadá? Haló? Zatím se to spojení nedaří. Čili pane Kožený, mohl byste třeba, á moment, přece jenom druhý pokus?

Dotaz posluchače:
Dobrý večer. Tady posluchačka z Moravy. No, já mám takový dojem, že na těch Bahamách musí hrozně svítit sluníčko, protože to, co pan Viktor nabízí, já si myslím, že to je nereálné. To je můj názor. Na shledanou.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře, tak já už jsem sám říkal, že skutečně z našeho pohledu to skutečně zavání science fiction, ale zkuste na to zareagovat, jestli je to reálné nebo ne, pane Kožený.

Host (Viktor Kožený):
Moje reakce je velmi jednoduchá. Když jsem přišel s jistotou desetinásobku na začátku privatizace, tak se objevily ty samé hlasy pouze s tím, aby v podstatě národ následoval realizaci nereálných věcí. Já jsem člověk, který mění svět a tudíž přicházím s programy, které jsou ambiciózní a jsou absolutně a stoprocentně reálné.

Dotaz posluchače:
Já bych se chtěl voptat pana Viktora Koženého, jak člověk, který je trestně stíhaný se může zapojit do politické kampaně.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, tak na tohle téma už jsme taky pár slov ztratili, čili zkuste to ještě jednou vysvětlit, pane Kožený.

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, v demokratické společnosti existuje něco, čemu se říká presumpce neviny za prvé, za druhé co se týče těchto obvinění, který jsou založené na (nesrozumitelné), nikoliv na pravdě a tudíž tak jako každý normální občan mám právo kandidovat do politické pozice.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili pan Kožený odpovídá, že pokud nebyl pravomocně odsouzen, může kandidovat, byť by proti němu bylo vedeno trestní řízení.

Dotaz posluchače:
Tady posluchač Filip. Já bych chtěl panu Koženému popřát hodně štěstí a doufám, že jeho preference všem vysvědčí, abychom nedoplatili na tu jeho skvělou kupónovou privatizaci.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili to byla spíš taková ironická poznámka, jestli jsem tomu dobře rozuměl. Jak byste se vrátil vůbec k tématu kupónové privatizace. Zpětně?

Host (Viktor Kožený):
Já si myslím, že privatizace byla úspěšná, velice úspěšná co se týče převodu majetku do privátních rukou, odstátnění, privatizace byla úspěšná jak velká, tak malá a to já si myslím, že dnes je všeobecně sdíleno. Co se týče našich závazků, našich slibů, tak ty jsme dodrželi a já si myslím, že rovněž co se týče našich plánů do budoucna přijít s další substantivní reformou politické scény, že bude rovněž úspěšná.

Dotaz posluchače:
Tady posluchač z východních Čech, dobrý den. A já bych chtěl prostřednictvím rozhlasu poděkovat panu Koženýmu a myslím si, že, jako chtěl bych se zeptat na to, jakej má názor na kauzu pana Železného.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře, čili pane Kožený teď můžete prokázat svou znalost situace v České republice.

Host (Viktor Kožený):
Tak samozřejmě o kauze pana Železného jsem slyšel, já detaily této kauzy neznám, samozřejmě to domnění toho různého politického podtextu a boje tam existuje. Já si myslím, že skutečně nejsem adekvátně kvalifikovaný a znalý se k tomu vyjádřit. Pokaždé, když významný podnikatel, jako je pan Železný, se dostane do problémů, tak já si myslím, že je třeba detailně analyzovat veškerá fakta, ty bohužel nejsou veřejně přístupná a tudíž je velmi těžké se k této kauze vyjádřit.

Dotaz posluchače:
Dobrý večer. Prosím vás, já bych se chtěla pana Koženého zeptat, já jsem ze severní Moravy a chtěla bych se pana Koženého zeptat, jestli má vůbec nějakou hrdost, když tolik lidí podved a chce normálně kandidovat do Evropského parlamentu. Vy jste hnus úplně! To je nehoráznost od takového člověka. Děkuji, nashle.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře, tak to jsou telefonáty, které bylo lze očekávat, jak na to bude reagovat, pane Kožený, s tím se jistě setkáte ve své předvolební kampani mnohokrát.

Host (Viktor Kožený):
Tak samozřejmě takovýto názor je pouze výsledkem mystifikace a demagogie mých politických oponentů, nemá cokoliv společného s jakoukoliv realitou, nikdo nebyl podveden, nikdo nebyl nikým ošizen, ba naopak, přes milion lidí dostalo deset až osmnáctkrát původní investici v kupónové privatizaci a dalších 200 milionů přišlo zbytku akcionářů.

Dotaz posluchače:
Prosím, mám pocit, že se jedná o neuvěřitelnou drzost, to se nedá poslouchat.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Dobře, tak to byl další z rozhořčených posluchačů, zkusíme, jestli tam máme nějaký nový dotaz, prosím.

Dotaz posluchače:
No dobrý den, tedy já jsem se chtěl zeptat, z čeho jako Viktor žije, když by vrátil všechny peníze, jestli nějaký dluží a všichni ostatní, co dlužej jemu, kdyby to zaplatili, kolik peněz zbude na tu kampaň?

Moderátor (Ondřej Hejma):
Tak tady posluchač v podstatě opakuje ty otázky, které já už jsem kladl, z čeho tedy pane Kožený žijete a z čeho byste financoval tu kampaň, byť tedy zatím ještě nemáte nějak úplně rozmyšleno, kolik to bude stát?

Host (Viktor Kožený):
No tak já žiju z poradenské konzultační činnosti, která stačí na velmi slušný a spokojený život a je to na Bahamách, určitě v rámci této činnosti a v rámci spoustu známých a přátel by nebylo těžké získat další finanční prostředky na předvolební kampaň. Já jsem však toho názoru, že nechci sbírat velké finanční sumy a stát se závislý na různých sponzorech a já si myslím, že tato kampaň bude naprosto adekvátní, pokud bude postavená na myšlenkách, které jsou revoluční, které jsou skutečně velmi zajímavé a že zaujmou na základě své podstaty voliče.

Dotaz posluchače:
Dobrý den, posluchačka z Moravy. Já naopak Viktoru Koženému docela věřím. Jsem možná jedna z mála, která zůstala v jeho fondu a myslím si, že nemáme takovou hospodářskou situaci, abychom si mohli dovolit hazardovat s dobrým nápadem. Byť se zdá sebe takový podivnější, tak si myslím, že může na něm být něco dobrého a bylo by dobré mu dát šanci, protože to, co se děje v našem hospodářském životě, vždyť to je v podstatě jeden hazard za druhým a že bychom spěli k lepšímu, to zatím nevypadá. Takže si myslím, že má právo na to, aby ukázal, co dokáže. Mě by konkrétně zajímalo školství. Protože v tom vidím možná takovou jiskřičku naděje pro celé naše školství.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Tak to byl jeden z prvních pozitivních ohlasů na náměty Viktora Koženého, já bych se, pane Kožený, jenom s dovolením zeptal jak byste si, protože většině posluchačů, nebo mnoha posluchačům připadají ty vaše nápady jaksi odtržené od života, jak byste se hodlal dohodnout se zbytkem politického spektra, protože nemůžeme předpokládat, že byste získal 100 %, nebo 50 % všech hlasů. Jak byste se dohodl se zbytkem české politické reprezentace, která je tradičně rozhádaná a názorů různých na tom, aby vaše velkolepé plány sdíleli, protože bez tohoto souladu politické scény byste asi neměl šanci svůj program realizovat.

Host (Viktor Kožený):
Tak co se týče té dohody, tak ta bude muset být učiněna na úrovni evropské, ne pouze na úrovni České republiky a já si myslím, že ta bude učiněna na základě velmi rozumné diskuse objektivního posouzení myšlenek a nápadů. Samozřejmě jakožto i vyhodnocení politických dopadů každý z jednotlivých zemí Evropského společenství. To znamená, že tak jako v byznysu i v politice člověk musí hledat kompromis řešení, nicméně Evropská unie je založená na rozumu, na v podstatě logických argumentech a já věřím, že velmi rychle se mi podaří vytvořit koalici, která podpoří prosazení řádově čtyř, pěti velmi významných federálních zákonů v Unii.

Dotaz posluchače:
No dobrý večer. Já bych se chtěl zeptat pana Koženého, já jsem nedal ani do jednoho fondu své akcie, nechával jsem si je pro sebe a stejně mně to vybílily ostatní fondy, ty podniky, banky byly vykradený, řekněte mi, jaký máte názor na to, když se z Komerčky vypařilo 70 miliard, ze Spořitelny 50 miliard a my jako občani to dneska platíme a to jsou loupežníci vopravdu velkýho ražení a dneska to budeme platit celý život. Řekněte mi, jaký vy na todle máte názor?

Moderátor (Ondřej Hejma):
To byla konkrétní otázka na osud bankovního sektoru, čili pane Kožený jak se na tohle díváte?

Host (Viktor Kožený):
Já si myslím, že to je naprosto tragické. Já znám spoustu případů, kdy stát dotuje a pokračuje dotovat podniky, v podstatě jsou na dennodenním pořádku vykrádány a je rovněž součástí mého programu v rámci Evropské unie vytvořit federální trestní řád, který zamezí a zabrání a ukončí takovéto činnosti jednou navždy.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Ano, tady musím potvrdit, že skutečně součástí toho programu je i tato kapitola. Čili na další telefonický dotaz už pane Kožený nemáme čas, já se jenom zeptám, zopakuji to, co už jste říkal. Kdy představíte českým občanům svůj program, kdy hodláte zahájit svoji kampaň v médiích a na internetu, kdy to bude?

Host (Viktor Kožený):
Tak co se týče vyhlášení jména strany, oficielního vyhlášení, tak to zřejmě proběhne tuto středu a program v neoficielní podobě již máte, takže já ho můžu dát na webovské stránky řádově v oblasti týdne až dvou týdnů velmi rychle a nic nebrání tomu, aby tento program, byť v pracovní podobě, byl zveřejněn na vaší webovské stránce již dnes.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Čili abychom ještě zopakovali, vy teď budete dávat dohromady podpisy pro petici, kterou potřebujete pro registraci své politické strany a pokud všechno dobře dopadne někdy kolem Nového roku byste chtěl tu registraci zahájit. Je to tak?

Host (Viktor Kožený):
Přesně tak. Doufáme, že podáme žádost na ministerstvo vnitra se všemi podpisy před Novým rokem.

Moderátor (Ondřej Hejma):
Takže pane Kožený, já bych vám chtěl za všechny posluchače Frekvence 1 poděkovat za vašich 45 minut, popřát vám hodně štěstí a naději, že vás třeba ještě někdy v České republice uvidíme. Na shledanou.

Host (Viktor Kožený):
Na shledanou a ještě jednou pozdrav všem posluchačům v České republice.







AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.



Přečtěte si také:

03.09.2008Kauza HPH: V kauze Kožený figuruje i šéf Světové banky Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.02.2008HPH: Začal soud s Koženým. Bez Koženého Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.01.2006Kauza HPH - soud začne jednat o vydání Koženého do USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688