Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  04.12.2003 19:20:01

Vláda chce zavést příspěvkový důchodový systém



Více odpovědnosti při rozhodování o svém zajištění na stáří budou na sebe muset vzít občané České republiky, pokud vláda uspěje se svou vizí důchodové reformy. Do konce roku 2005 totiž koalice hodlá v parlamentu prosadit reformu penzijního systému, jejímž základem je přechod ze současného dávkově definovaného systému na příspěvkový. Na dnešní konferenci o důchodové reformě to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Základem "modifikovaného" NDC systému je přímá vazba mezi zaplaceným pojistným a výsledným důchodem. Důchod je tak hrazen placeným pojistným, platbami státu a jinými systémy za dobu, kdy si občané na důchod nemohou spořit. Věková hranice pro odchod do důchodu by měla podle Škromacha zůstat na současné úrovni 63 let při dostatečné výši naspořených prostředků. Bez ohledu na výši naspořené částky by se do důchodu odcházelo v 65 letech po 40 letech pojištění a v 70 letech po 25 letech pojištění.

Přechodné období pro zavedení NDC by v případě politické dohody mělo podle Škromacha být určeno intervalem let 2010 až 2028. Každý rok by byl zvyšován podíl důchodu vyměřovaného z NDC u nově přiznávaných důchodů o pět procent.

Kromě prvního pilíře, kterým bude NDC, budou souběžně fungovat také doplňkové způsoby spoření na stáří, jako je například penzijní připojištění. Jak dnes řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, koaliční partneři budou diskutovat o možné změně jejich podpory. "Je možné, že část peněz která dnes plyne do prvního pilíře, přesuneme do pilíře druhého," řekl Sobotka. Změny se tak například dotknou dotací či daňových úlev účastníků penzijního připojištění.

Nejsilnější opoziční strana ODS má však vlastní odlišnou vizi důchodové reformy, když chce významně reformovat první pilíř důchodového zabezpečení a přesunout princip zásluhovosti plně na třetí pilíř – soukromé penzijní připojištění. Jak minulý týden na Leadership Fóru uvedl šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý, vládní snaha o reformou skutečnou reformou není jen parametrickou změnou.

-vp-, -jh-, -jn-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0

09.12. 07:48  Vlastik vede! (Krestni nebo Prijmeni?)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688