Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  28.11.2003 09:02:01

ČNB sazby nezměnila, dluhopisový trh čeká na emisní kalendář


Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Ceny českých dluhopisů včera klesly a následovaly negativní sentiment v Evropě. Na delším konci křivky dluhopisy ztrácely více díky blížící se aukci 15Y benchmarku ve středu 3.12.2003.

      

       ČNB podle očekávání zanechala beze změny. Centrální bankéři konstatovali, že inflační rizika se od října posunula mírně pro-inflačním směrem. Jedním z důvodů je silnější růst HDP, který vice-guvernér Niedermayer předpokládá v třetím čtvrtletí vyšší než 3,2%. Po silných datech ze služeb tento posun v očekávání ČNB není překvapením. Podle Niedermayera bankovní rada nezvažovala žádný pohyb sazeb.

      

       První důležitější událostí před námi je zveřejnění emisního kalendáře v pondělí 1.prosince. Nedomníváme se, že uvidíme jakékoli překvapení a celkový čistý přírůstek bude 98mld , tj. požadavek zaslaný do Sněmovny. Důležité bude zda se vláda chystá znovuotevřít nejdelší český benchmark CZGB 4.6/2018. Nepředpokládáme to, ale pokud by k tomu došlo, lze očekávat další ztráty v nejdelších segmentu křivky proti Bundu.

      

       Obchodovatelný státní dluh dosáhl k 30. září 2003 nominální hodnotu 465,1 mld . Podíl obchodovatelného státního dluhu se zbytkovou splatností do 1 roku činil 45,1%. Přitom podíl státních pokladničních poukázek činil 36,7% (170mld ). Modifikovaná durace obchodovatelného dluhu dosáhla po zahrnutí úrokových swapů 3,39let; bez realizovaných úrokových swapů bylo toto kritérium o 82 dní nižší (0,22).

      

       V souladu se strategií MF bude i příštím roce snaha prodlužovat duraci státního dluhu a snižovat podíl pokladničních poukázek k dluhopisům: 170mld:333mld na konci 2003; na 176mld:431mld na konci 2004 (odhad KB). Již v tomto roce dosahuje poměr TB:GB (řádově) 1:2, což je blízko konečnému stavu požadovaném MF. Aktuálně (ke konci listopadu) dosahuje durace nesplacených středně a dlouhodobých dluhopisů (GB) asi 4,5 a pokud tato průměrná durace bude udržena příští rok zvýší se průměrná durace celkového obchodovatelného státního dluhu řádově o 0,2 (díky změně poměru TB a GB). Aby MF zvýšilo duraci o aspoň uvažovaných 0,2 budou muset nové emise mít průměrnou splatnost okolo 6-7Y. Pokud by MF zároveň chtělo rozvázat swapy, nároky na prodloužení průměrné splatnosti nových dluhopisů dále porostou. CZK-EUR spread v segmentu 5-7 let (na rozdíl od delších splatností) může dále růst.

      

       Vysoký růst reálných mezd koresponduje s velmi silnou poptávkou domácností, kterou vidíme jak ve výdajové struktuře HDP, tak v maloobchodních tržbách. Díky růstu nezaměstnanosti v minulých měsících počítáme s mírným zpomalením růstu nominálních mezd z 6,8% y/y na 6,2% y/y a pohybujeme se tak mírně pod průměrným odhadem trhu.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688