Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.10.2024 16:50:01

Týden na akciových trzích: Hvězdy ČEZ a Moneta, PX tento týden jen rostl - Komentář

Pražský index PX rostl každý den v tomto týdnu. A co víc, dnes je jeho růstový den č. 12 v řadě. Zámořský index S&P500 i evropský STOXX Europe 600 první tři dny tohoto týdne oslabovaly. To, zejména v případě toho amerického, může být spojeno s nervozitou před prezidentskými volbami v USA.

Indexy nákupních manažerů (PMI) v USA i Evropě byly v souhrnu lepší, než se čekalo. A lepší byly také páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA.

Pražská burza

Týdenní výkon

Index PX dokázal, stejně jako minulý týden, růst každý den v tomto týdnu. Celkem si za celý týden polepšil o +1,25 % (1 647,72 b.).

ČEZ a Moneta potěšily investory nejvíce. ČEZ se stal tento týden s růstem +6,02 % t/t (916 CZK) nejúspěšnějším titulem týdne. Za tím jsou podle našeho názoru opět spekulace na restrukturalizaci a vidina prémie k současné tržní ceně v případě zestátnění (níže). Moneta po silných výsledcích a zvýšení celoroční projekce za tento týden poskočila o +4,56 % t/t (119,20 CZK). Její cena se po výsledcích poprvé dostala nad úroveň 120 CZK, což bylo historické maximum. V pátek došlo k lehké korekci. Colt CZ po čtyřech klesajících týdnech konečně dokázal posílit. Rostl každý den v tomto týdnu a jeho cena vzrostla o +2,49 % t/t (618 CZK). Philip Morris ČR připsal +0,88 % t/t (16 100 CZK). Pravděpodobně je to reakce na solidní výsledky mateřské skupiny. Pro PMČR je to čtvrtý týdenní růst v řadě.

Naopak nejvíce klesla Erste Group. Kromě pátku, každý den v tomto týdnu klesla. V součtu to znamená -2,28 % t/t (1 242,50 CZK). Připomínáme, že Erste příští týden zveřejní výsledky za 3Q24 (níže). Ztráty zbylých emisí nebyly tak hluboké. Kolem -0,5 % ztratily Komerční banka (-0,61 % t/t, 810,50 CZK), která taky v příštím týdnu reportuje (níže), pojišťovna VIG (-0,52 % t/t, 766 CZK) a Kofola (-0,60 % t/t, 331 CZK). Primoco za malého objemu odepsalo 1,12 % t/t (885 CZK).

Pražská burza

Dnešní výkon – pátek 25. 10. 2024

Index PX dnes vzrostl opravdu jen kosmeticky, když se jeho hodnota skončila na zelená nule (+0,00 %1 647,72 b.), ale stejně to znamená dvanáctý denní růst v řadě.

ČEZ zůstal solidně nad hranicí 900 CZK, když se opět začalo spekulovat o restrukturalizaci (níže). Dnes se stal nejvýkonnější akcií s růstem o +1,66 % (916 CZK). Lehce se podařilo posílit i Coltu (+0,32 %, 618 CZK) a Erste (+0,28 %, 1 242,50 CZK). Ostatní společnosti oslabily.

Nejvíce dnes oslabila pojišťovna VIG (-1,16 %, 766 CZK) a Moneta (-1,16 %, 119,20 CZK). Moneta koriguje vysoký zisk (+4,15 %) po čtvrtečních silných výsledcích (níže). Bez podstatnějších zpráv klesly i Komerční banka (-0,31 %, 810,50) a Kofola (-0,30 %, 331 CZK).

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a jednotlivých akcií je v příloze.

USA

Index S&P500 dosáhl v pátek 18. října nového historického maxima 5 859,85 b. Tento týden ale začal korekcí. První tři dny hodnota indexu klesala. Ve čtvrtek došlo k mírnému růstu o +0,21 %. Za první čtyři dny tohoto týdne (Po-Čt) odepsal S&P500 0,93 % (5 809,86 b.).

Dnes je chvíli po začátku obchodování silnější o +0,9 % a blíží se rekordu. Tím se snižuje korekce od začátku týdne až téměř k nule. Za celý tento týden by se mohl výkon indexu pohybovat kolem -0,1 %.

Evropa

Evropský index STOXX Europe 600 stejně jako jeho americký kolega první tři dny v týdnu jen klesal. Ve čtvrtek skončil na zelené nule (+0,03 %). Dnes hledá směr a osciluje kolem nuly. Ale ani se silným otevřením US trhů se situace nezměnila. Krátce před koncem obchodování je lehce v plusu (+0,1 %). Za celý týden odepíše asi 1 %.

Podstatné kurzotvorné zprávy

Moneta zahájila tuzemskou výsledkovou sezónu reportů za třetí čtvrtletí.

Její kvartální výsledky překonaly tržní odhady, jsou meziročně vyšší. Čistý úrokový výnos vzrostl v prostředí klesajících úrokových sazeb. Zvýšila se také čistá úroková marže (pokles nákladů na financování). Management Monety zvýšil celoroční cíle. Navíc na začátku příštího roku přehodnotí také cíle na 2025, kdy se také můžeme dočkat jejich zvýšení. Naše zhodnocení naleznete zde: https://bit.ly/Moneta_3Q24.

Opět se spekuluje na vytěsnění minorit u ČEZu. Bývalý premiér Babiš uvedl pro média, že by vykoupil podíly minoritních akcionářů. Těm by podle našeho názoru musel nabídnout odpovídající prémii k tržní ceně. A to bylo motorem dnešního růstu. Cena akcie v reakci vyskočila o +2,73 % a je opět nad hranicí 900 CZK.

Co se dá čekat příští týden?

K Monetě se přidají i Erste Group Bank a Komerční banka. Které taky představí své čtvrtletní výsledky. Obě reportují ve čtvrtek 31. října. Tržní projekce budou k dispozici několik dnů předem.

V ten samý den začne Kofola vyplácet zálohovou dividendu ve výši 7,50 CZK. Pro více informací klikněte zde https://bit.ly/Kofola_advDVD25.

Jinak bude probíhat výsledková sezóna v USA i Evropě.

Na rozdíl od tohoto týdne, kdy nebyla zveřejněna významnější makrodata, v tom následujícím tomu bude právě naopak. Investoří budou sledovat data z USA, kdy se čeká na HDP a data z trhu práce. V Eurozóně bude taky zveřejněn HDP a inflace. A do třetice bude HDP oznámen taky u nás v ČR.
Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Hvězdy ČEZ a Moneta, PX tento týden jen rostl - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   9:07  CSG: Společnost kupuje výrobu nitrocelulózy v Německu Research (J&T BANKA)
Pá   9:06  Moneta: Informace z konferenčního hovoru (25.10.2024) Research (J&T BANKA)
Pá   8:54  Moneta přezkoumá svůj výhled zisku pro rok 2025 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

06.06.2024Akciové trhy: V Praze první růst tohoto týdne - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688