OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  24.10.2024 14:00:00

Sociální inflace láme v USA rekordy

Na portálu časopisu Insurance Journal byl zveřejněn zajímavý článek o sociální inflaci. V roce 2023 vzrostla ve Spojených státech amerických o 7 %, což je nejvíce za posledních 20 let. Ovlivnily ji náklady plynoucí ze soudních sporů, resp. rozhodnutí soudů o náhradě škody v opravdu velkých případech.

S ohledem na složitost této problematiky si objasněme dva pojmy. Pojemsociální inflace“ je používán pojistiteli pro případ, kdy náklady na pojistná plnění vyplývají zejména z rostoucího počtu soudních sporů, akceptování širších pojetí odpovědnosti, soudních rozhodnutí příliš nakloněných obžalobě, nebo vysokých náhrad škody na základě rozhodnutí poroty.[1] Zajišťovací skupina Swiss Re definuje sociální inflaci jako rostoucí závažnost odpovědnostních škod nad rámec toho, co lze vysvětlit ekonomickými faktory. Některá rozhodnutí o náhradě škody jsou pak označována jako nukleární verdikty (ve výši přes 10 mil. USD).[2] Pokud jde právě o tyto verdikty, tak byl v USA zaznamenán v roce 2023 rekord. V 27 případech byla přiznána náhrada škody vyšší než 100 mil. USD.

Ve sledovaném článku je často citován Dr. Jérôme Jean Haegeli, šéfekonom zajišťovací skupiny Swiss Re, který o problému sociální inflace hovořil v rámci tiskové konference na setkání zajistitelů a zajišťovacích makléřů na jejich zářijovém setkání v Monte Carlu.

Haegeli zmínil, že sociální inflace je pro spotřebitele, korporace a pojistitele vysoce nákladná. Nyní totiž převyšuje ekonomickou inflaci a je hlavním hybatelem odpovědnostních škod. Sociální inflace vede ke ztrátám v upisování, vyššímu pojistnému a snížení pojišťovací kapacity. Velikost problému ukazuje ten fakt, že pojištěné odpovědnostní škody v podnikatelském sektoru USA se zvyšovaly v posledních 5 letech v průměru o 11 % ročně a v loňském roce dosáhly výše 143 mld. USD. Pro srovnání Haegeli uvedl, že je to o 33 % více než v roce 2023 činily globální pojištěné škody z přírodních katastrof.

Současný cyklus sociální inflace existuje v USA od roku 2015. Předtím takové cykly nastaly v polovině 80. let a na konci 90. let minulého století. Jakmile pojistitelé pocítili vliv škod spojených se sociální inflací, tak začali měnit svoje postupy, a to například snižováním limitů, což mělo dopad na nabídku pojištění a zajištění. Současně reagují zvýšením pojistného. Například v první polovině roku 2024 vzrostlo v USA pojistné odpovědnostního pojištění na roční bázi o 7 %, a to z úrovně 3-5 %, která se realizovala v předchozích šesti čtvrtletích. Ovšem zvýšení sazeb nebylo schopné kompenzovat nárůst škodních nákladů či kombinovaných kvót u typů odpovědnostního pojištění týkajících se škod na zdraví. Proto se v USA dostavila v období 2019-2023 kumulovaná ztráta z upisování ve výši 43 mld. USD. Odborníci ze Swiss Re jsou názoru, že významnou příčinou takového vývoje byla sociální inflace.

Zájemci o tuto problematiku se mohou seznámit s uceleným pohledem Swiss Re na sociální inflaci, který je prezentován v edici Sigma č. 4/2024 ZDE.


[1]https://instituteforlegalreform.com/research/nuclear-verdicts-an-update-on-trends-causes-and-solutions/

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

St 17:00  Počet zraněných na silnicích v 1. pololetí vzrostl (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 12:00  Aktuality z pojištění vozidel na východních trzích OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

11.10.2022Regionální inflace láme rekordy (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
28.07.2022Inflace v Británii láme rekordy. A nejen tam. Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
02.11.2021V očekávání FEDu lámou rekordy indexy i Tesla ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688