Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  21.10.2024 12:03:34

Digitalizované firmy odhadnou roční výsledek už nyní. Mohou lépe plánovat

Začátek podzimu je v hospodaření firem významným milníkem. Pokud mají digitalizované, průběžně zpracované účetnictví, mohou díky přístupu k aktuálním datům lépe odhadnout, jak dopadne jejich celoroční výsledek. Díky tomu snáze plánují, zda nyní ještě nakoupit potřebné vybavení, či naopak šetřit na příští investice. V České republice tato aktuální data využívá pětina firem s 10 a více zaměstnanci.

Právě skončený třetí kvartál je pro firmy, které mají dostatečně digitalizované finance a účetnictví, a tedy okamžitý přístup k aktuálním datům, obdobím, v němž se poměrně přesně rýsují výsledky hospodaření za celý rok. To jim přináší velkou výhodu mj. v plánování na rok následující. Mohou si tak lépe stanovit priority, naplánovat větší investice, nákupy strategického vybavení, či naopak utahování opasků. Zároveň mohou být digitalizované firmy zvýhodněny při žádostech o bankovní úvěry. „Je velký rozdíl, pokud odhadnete výši daně z příjmů už na podzim, nebo jí budete znát nejdříve na jaře následujícího roku,“ vysvětluje Bohuslava Kutnerová, spolumajitelka společnosti Arelas, která firmám pomáhá s přechodem na digitální účetnictví. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) prováděla pokročilou analýzu dat v roce 2023 necelá pětina tuzemských firem s 10 a více zaměstnanci (19 %). Velké podniky tak činily výrazně častěji než malé firmy (52 % velkých, třetina středně velkých a 15 % malých). V rámci EU je Česká republika na třetím místě od konce.

Je běžnou praxí, že se účetní ve své praxi setkávají s firmami, které teprve v březnu zjistí, že budou platit překvapivě vysokou daň, a zároveň potřebují zainvestovat, obnovit vozový park, či nakoupit počítače. „Kdyby měly včas přístup k aktuálním datům, mohly by si vše pořídit a vykázat v nákladech ještě před koncem roku, a tím ušetřit na daních. S papírovým účetnictvím, které se zpracovává nárazově, nemají k dispozici aktuální data a nemohou tato strategická rozhodnutí kvalifikovaně naplánovat,“ říká Kutnerová.

Bez aktuálních dat manažerské řízení pokulhává

Firmy bez aktuálních a přesných údajů podle ní také přicházejí o možnost analýzy trendů, posouzení finančního zdraví, a nedokážou správně identifikovat potenciální problémy a přijmout odpovídající manažerská rozhodnutí. Expertka uvádí příklad, kdy i zdánlivě banální každodenní operace, jako je platba firemní kartou, promlouvá odlišně do hospodářského výsledku digitalizovaných, či naopak analogově účtujících podniků: „Ve firmách se často tvoří doslova fronty nedodaných účtenek za nákupy platební kartou. Součet všech dokladů tvoří významnou částku nákladů. Přitom řešení je jednoduché,“ vysvětluje Kutnerová s tím, že mobilní aplikace dokáže naskenovaný doklad po nákupu automaticky odeslat ke schválení nadřízenému a k okamžitému zaúčtování.


Zdroj statistiky ČSÚ:

https://csu.gov.cz/produkty/vyuzivani-informacnich-a-komunikacnich-technologii-v-podnikatelskem-sektoru-2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688