Tomáš Novotný (UP forum)
Akcie ve světě  |  22.10.2024 16:35:30

UP World LNG Shipping Index: Růst za nízkého objemu

Shrnutí

Došlo k oživení dodávek LNG asijským odběratelům, přičemž dle týdenního shrnutí Reuters v Evropě zůstávají zásobníky naplněné na vysokých 95 %. Ceny amerického LNG klesly zpět pod tři dolary. Zobchodovaný objem akcií společností z UPI se vrátil pod průměr letošního roku.

UPI & SPX 

Minulý týden si index UPI, který sleduje kótované společnosti zaměřené na námořní přepravu LNG, připsal 2,48 bodu, tedy 1,48 %, a uzavřel na 169,60 bodu. Index S&P 500 si připsal 0,85 %. Níže uvedený graf zobrazuje oba indexy s týdenními údaji.  

 

Týdenní graf UP World LNG Shpping Indexu s indexem S&P 500 (zdroj: UP-Indices.com) 

Širší pohled

Navzdory nárůstu UPI klesl objem obchodů se společnostmi z UPI pod průměrnou hodnotu za tento rok.
Podle týdenního shrnutí agentury Reuters došlo k oživení spotové poptávky po LNG ze strany asijských zákazníků, zatímco naplněnost evropských zásobníků zůstává na úrovni 95 % kapacity. Kromě toho se spotové sazby za atlantickou přepravu snížily na 26 750 USD za den, jak uvedla společnost Spark Commodities. Ceny LNG v USA klesly zpět pod 3 USD.

Společnosti

UPI se minulý týden skutečně odrazil od trendové čáry a rostl, byť relativně mírně. Hlavní zásluhu na tom mají společnosti kótované mimo Spojené státy, přestože nelze jednoznačně použít takové jednoduché geografické rozlišení. Rostly totiž všechny tři japonské společnosti, katarský Nakilat a růst UPI významně podpořila i jedna v Americe kótovaná společnost.

Tou společostí je řecká Capital Clean Energy Carriers (NASDAQ: CCEC), která pokračuje v růstu a uplynulý týden přidala 6,9 %. Za ní následovala první japonská společnost, konkrétně NYK Line (TSE: 9101) s růstem o 5,5 %.

V závěsu následovaly ostatní tři rostoucí společnosti: Mitsui O.S.K. Lines (TSE: 9104), "K" Line (TSE: 9107) a Nakilat (QSE: QGTS). Růsty ve stejném pořadí byly 2,9 %, 2,7 % a 2,1 %.

Klesajících společností bylo víc, ale zase poklesy nebyly výrazné. Nejvíce ztrácel Golar LNG (NASDAQ: GLNG), který klesl o 3,1 %. Další ztráty už byly menší než tři procenta. Dynagas LNG Partners (NYSE: DLNG) a Awilco LNG (OSE: ALNG) klesly o 2,8%, resp. 2,7%. Obě ale směřují do strany.

BP (NYSE: BP) přišla o 2,4 %, následovaná Shell (NYSE: SHEL) a New Fortress Energy (NASDAQ: NFE) a Korea Line Corporation (KRX: 005880), které měly stejnou ztrátu 2,1%. Zatímco ropně-plynoví těžaři do strany směřují, NFE se o totéž snaží. KLC se přiblížila svému supportu, nicméně stále má dobrou šanci na růst, aniž by supportu dosáhla.

Další dvojicí se stejnou ztrátou je Flex LNG (NYSE/OSE: FLNG) a Tsakos Energy Navigation (NYSE: TEN), obě přišly o 1,7 %. TEN odvrátila pokus o větší pokles, FLNG se pohybuje u svého dlouhodobého supportu.

Excelerate Energy (NASDAQ: EE) korigovala poklesem o 1,1 % svůj předchozí růst a zůsává v rostoucím trendu. Cool Company (NYSE/OSE: CLCO) ztratila 0,7 % a pokračuje v lehce nečitelném pohybu dolů/do strany.

O UP indexu

UP World LNG Shipping Index je skupina akciových indexů založená na pravidlech navržená tak, aby ukazovala a měřila výkonnost světových veřejně obchodovaných společností zapojených do námořní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). Tento unikátní index zahrnuje 19 společností a partnerství ze zemí po celém světě, jako jsou USA, Katar, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Malajsie. Index pokrývá více než 65 % světové flotily přepravců LNG. UP Index je prémiová služba. Nabízíme jak freemium (základní graf indexu UP a index S&P 500), tak i zkušební přístup ke všem grafům. Administrátorem UP indexu je společnost UP forum s.r.o. 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.10.2024UP World LNG Shipping Index: Geopolitické zneklidnní Tomáš Novotný (UP forum)
10.09.2024UP World LNG Shipping Index: Náročný týden Tomáš Novotný (UP forum)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688