OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.10.2024 17:28:39

Vienna Insurance Group slaví 30. výročí na vídeňské burze

Viněna Insurance Group (VIG), tehdy ještě pod názvem Wiener Städtische Versicherung, byla 17. října 1994 poprvé uvedena na vídeňskou burzu cenných papírů. Přístup na kapitálové trhy hrál klíčovou roli v tom, že se VIG stala vedoucí pojišťovací skupinou v regionu střední a východní Evropy. Od svého vstupu na burzu vyplácí VIG svým akcionářům každoročně bez přerušení dividendu.

Kapitálový trh podporuje růst

Před 30 lety byly na začátku obchodování vydány prioritní akcie, které byly v roce 2005 přeměněny na kmenové akcie s hlasovacím právem. Tím byl položen základ pro zařazení do segmentu Prime Market vídeňské burzy a indexu ATX v témže roce, kde jsou akcie VIG od té doby kótovány. Následovala dvě navýšení kapitálu a další kótování v Praze a Budapešti. VIG v průběhu let rovněž vydala řadu dluhopisů. Tyto milníky v burzovní historii skupiny úzce souvisejí s její expanzí ve střední a východní Evropě.

„VIG použila výnosy z navýšení kapitálu především na financování dalšího růstu skupiny ve střední a východní Evropě a na zajištění svého vedoucího postavení na trhu v tomto regionu. Úspěšný příběh VIG v této podobě by byl bez kapitálového trhu nemyslitelný," uvádí Hartwig Löger, generální ředitel a předseda představenstva Vienna Insurance Group. V prvním roce svého působení na burze byla VIG přítomna v šesti a v roce 2005 již v 15 zemích. V současné době působí skupina ve 30 zemích.

Jistota dividendy už celých 30 let

VIG si zakládá na spolehlivosti, pokud jde o výplatu dividend. Od svého vstupu na burzu umožňuje pojišťovací skupina svým akcionářům každý rok se podílet na úspěchu společnosti a každoročně bez přerušení také vyplácí dividendu. Dosavadní výplaty dividend činí celkem přibližně 2,8 miliardy EUR. "Nepřetržitou výplatou dividend naplňujeme naše ambici, být pro naše akcionáře stabilním a spolehlivým partnerem," zdůrazňuje Hartwig Löger. Od roku 2023 je dividenda z předchozího roku minimem pro výplatu v následujícím roce. Dividenda se má průběžně zvyšovat v závislosti na situaci v oblasti provozních zisků.

Emitent dluhopisů s vynikající bonitou

VIG má od roku 2005 rating A+ se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, což z ní činí jednu ze společností s nejlepším ratingem v indexu ATX a staví ji do pozice top příjemce dluhového financování. V roce 2021 vydala VIG jako první pojišťovna v Evropě referenční dluhopis udržitelnosti.

Komunikace na kapitálovém trhu v proměnách času

Spolehlivost na jedné straně, průkopnický duch na straně druhé. Tyto dva aspekty rozvoje podniku určují také působení VIG na kapitálovém trhu. V roce 2022 se VIG stala první kótovanou společností v Rakousku, která ke komunikaci s finanční komunitou využívá vlastní IR kanál LinkedIn. „Je nutná flexibilita a cit pro témata, potřeby a dostupnost cílové skupiny. Naše komunikace se musí neustále vyvíjet. Kromě pravidelného zveřejňování výsledků a účasti na konferencích neustále testujeme nové formáty a kanály," vysvětluje Nina Higatzberger-Schwarz, Head of Investor Relations a od roku 2005 členka týmu komunikace na kapitálovém trhu VIG.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 12:55  Rizika jsou stále komplexnější (Tržní report 2024 AON) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 15:17  Nový web D.A.S. usnadňuje přístup k právní ochraně OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688