Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  16.10.2024 08:20:13

Sociální sítě: Jak nás ovlivňují při finančních rozhodnutích a jak se nenechat nachytat

Sociální sítě jsou dnes neodmyslitelnou součástí našeho života. Skrze platformy jako Instagram, TikTok či YouTube můžeme získávat informace o čemkoli – včetně financí. Finfluenceři, tedy lidé, kteří se specializují na finanční poradenství online, nám často nabízí rychlé rady, jak zbohatnout nebo ušetřit. Ale jak moc jsou tyto rady spolehlivé? A jak se vyhnout tomu, aby nás sociální sítě přiměly udělat špatná finanční rozhodnutí?

Finfluenceri: Kdo jsou a proč je sledujeme?

Finfluenceři jsou na vzestupu. Mnoho z nich sdílí své úspěchy v investicích nebo spoření, a tím láká své publikum k tomu, aby je následovalo. Je to jednoduché: hezké vizuály, rychlé tipy a sliby, jak se dostat k bohatství, jsou pro mnoho lidí atraktivní. Nicméně, ne každý influencer má odborné znalosti, a co je ještě horší, někteří mají skryté zájmy – například propagují konkrétní investice, za které dostávají zaplaceno, aniž by informovali o možných rizicích.

Klíčové je být opatrný a nebrat každou radu z internetových platforem za bernou minci. Je důležité si vždy ověřit, odkud informace pocházejí, a pokud možno se řídit radami licencovaných odborníků.

Emoce a impulzivní rozhodování

Sociální sítě fungují především na emocích. Vidíme někoho, kdo si koupil novou nemovitost nebo udělal zisk na burze, a chceme to také. Tento tlak nás může vést k tomu, abychom jednali impulzivně, bez dostatečných informací. A to je přesně ten moment, kdy se stáváme zranitelnými vůči špatným finančním rozhodnutím.

Například mnoho lidí investuje do akcií nebo kryptoměn jen proto, že „to dělá každý“, aniž by si uvědomili, že tato investice nemusí odpovídat jejich finanční situaci či rizikovému profilu. Než se rozhodnete pro investici, která vám připadá trendy, zastavte se a zeptejte se sami sebe: Je toto skutečně v souladu s mými cíli? Rozumím tomu, do čeho jdu?

Pozor na „get-rich-quick“ schémata

Sociální sítě jsou plné lákavých nabídek na „rychlé zbohatnutí“. Finfluenceři často slibují, že díky jejich radám a strategiím dosáhnete finanční nezávislosti za pár měsíců. Realita je ale taková, že většina těchto schémat nefunguje a mohou být značně riskantní. Ať už se jedná o kryptoměny, day trading nebo dropshipping, každá z těchto metod může mít své místo, ale vyžaduje důkladné znalosti a zkušenosti, které se často na první pohled nezdají.

Když na sociálních sítích narazíte na něco, co zní až příliš dobře, pravděpodobně to nebude tak skvělé, jak se zdá. Dlouhodobý finanční úspěch je založený na promyšleném hospodaření s penězi, trpělivém investování a důkladném plánování – nikoli na zázračně rychlých řešeních.

Sponzorované rady a skryté zájmy

Jedním z nebezpečí sociálních sítí jsou sponzorované rady. Mnoho finfluencerů propaguje produkty a služby, které jim platí za jejich doporučení. Ačkoliv to nemusí být nutně špatné, často tyto reklamy nejsou označeny dostatečně transparentně, takže si ani neuvědomujete, že sledujete reklamu. Může se stát, že budete následovat radu jen proto, že vypadá věrohodně, aniž byste věděli, že se jedná o placenou spolupráci.

Tip pro vás: Vždy se ptejte, proč je daný produkt nebo služba propagována. Ověřujte si, zda je to skutečně něco, co by vám mohlo pomoci, nebo zda jde jen o sponzorovanou propagaci.

Jak rozpoznat spolehlivou radu?

  • Ověřte si zdroj: Zjistěte, jaké vzdělání a zkušenosti má osoba, která finanční rady poskytuje. Kvalifikovaní odborníci často poskytují rady založené na skutečných datech a analýzách, ne na pocitech či momentální popularitě.
  • Hledejte více zdrojů: Nespoléhejte se pouze na jeden kanál. Různé názory vám mohou poskytnout širší perspektivu a pomohou vám vyhnout se riziku slepé důvěry v jeden názor. Zajímejte se o ověřené weby a portály, které nabízí aktuální a relevantní informace, jako například Bezvamoney.cz, kde najdete širokou škálu témat pokrývajících vše od investic po správu osobních financí.
  • Sledujte transparentnost: Zajímejte se o to, zda jsou rady podpořeny skutečnými údaji a transparentně označeny, pokud jsou sponzorovány.

Sociální sítě jsou nástroj, ne rádce

Sociální sítě vám mohou nabídnout spoustu užitečných informací, ale zároveň nesmíte zapomínat, že se jedná o prostor, kde se prolínají různé zájmy, emoce a často i zavádějící informace. Pokud chcete být při finančních rozhodnutích úspěšní, musíte být kritičtí a nenechat se strhnout trendy. Využijte sociální sítě jako zdroj inspirace, ale finální rozhodnutí by mělo být vždy podloženo fakty a odbornými radami.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 17:05  Energošmejdi opět v akci. Pozor na nekalé praktiky Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Pá 15:43  Nemovitost po povodních: Jak dostat ze zdí vlhkost? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 15:10  Je skutečně dobrý nápad nevozit zelenou kartu? Aleš Rothbarth (Skupina Klik.cz)
09.10.2024  Politika opět promlouvá do vývoje finančních trhů Richard Bechník (Swiss Life Select)
08.10.2024  Na co si dávat pozor při placení kartou? Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688