Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.10.2024 06:06:00

Celosvětový akciový optimismus vyvolává prodejní signál, ukazuje průzkum BofA

Investoři jsou tak optimističtí, že by podle průzkumu Bank of America mohl přijít čas začít prodávat globální akcie. Alokace do akcií prudce vzrostly, zatímco expozice na dluhopisy klesla a úroveň hotovosti u celosvětových portfoliích v říjnu rovněž klesla na 3,9 % ze 4,2 % v minulém měsíci. To značí „signál prodávat“ globální akcie, napsali v úterý stratégové pod vedením Michaela Hartnetta.

1

Říjnový průzkum ukázal „největší skok v optimismu investorů od června 2020 v souvislosti se škrty Fedu, čínskými stimuly a měkkým přistáním,“ napsal Hartnett a jeho tým. Akciové alokace se oproti minulému měsíci téměř ztrojnásobily (31 % má u akcií čisté nadvážení), a také alokace do dluhopisů zaznamenaly rekordní výkyv (15 % má čisté podvážení).

Podobných prodejních signálů bylo od roku 2011 zaznamenáno 11, přičemž globální akcie klesly po těchto signálech během jednoho měsíce v průměru o 2,5 % a v následujících 3 měsících o 0,8 %. "Pěny přibývá", ale indikátor medvědů a býků BofA se stále nachází pod úrovní "velkého prodejního signálu" na 8, uvedl tým.

Po volatilním začátku září navázaly globální akcie na svůj býčí trend díky popostrčení ve formě snížení úrokových sazeb centrálními bankami, odolné ekonomiky a fiskálních a měnových stimulů v Číně. Index MSCI All-Country World v pondělí dosáhl rekordního maxima, když jej táhly silné americké akcie. Výsledková sezóna za třetí čtvrtletí měla v USA dobrý začátek. Velké banky minulý týden uklidnily trh, a tak index S&P 500 v pondělí prodloužil pětitýdenní zisk a zaznamenal své 46. historické maximum v tomto roce.

Podle průzkumu 76 % investorů nyní očekává měkké přistání, zatímco pouze 8 % jich předpovídá tvrdé přistání. Investoři také očekávají, že Fed během příštích 12 měsíců sníží sazby v průměru o dalších 160 bazických bodů.

Optimismus mezi respondenty průzkumu se odraží ve velké rotaci z defenzivních sektorů, jako jsou základní zboží a veřejné služby, do rozvíjejících se trhů, diskrečních a průmyslových akcií.Mezi nejvíce přeplněné obchody obecně patří dlouhé pozice na skupinu Magnificent 7 (43 %), dlouhé pozice na zlato (17 %) a dlouhé pozice na čínské akcie (14 %). Největšími vítězi čínských stimulů jsou akcie a komodity rozvíjejících se trhů, zatímco největšími poraženými jsou vládní dluhopisy a japonské akcie, ukázal průzkum.

Za největší rizika označili investoři geopolitický konflikt (33 %), zrychlující inflaci (26 %), americkou recesi (19 %) a volby v USA (14 %). Další zajímavostí z průzkumu, který proběhl mezi 4. a 10. říjnem a který oslovil 195 účastníků s majetkem 503 miliard dolarů, je, že přibližně třetina investorů se chystá zvýšit zajištění před volbami v USA s přesvědčením, že vyvolají prudký nárůst výnosů dluhopisů a amerického dolaru a zároveň by zasáhly index S&P 500.

Zdroj: Bloomberg; Obrázek vytvořen AI

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St   9:37  Colt CZ dokončila úpis 3,9 mil. akcií Research (Česká spořitelna)
St   9:22  Colt CZ: Akcie upsány za 575 Kč/ks, výnos 2,2 mld. Kč Research (J&T BANKA)
St   8:52  Colt: Cena akcie v rámci ABB stanovena na 575 CZK - Komentář k firmě Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688