Export (export.cz)
Export  |  14.10.2024 14:48:00

Návrat Itálie k jaderné energetice je šancí pro českou vědu i firmy

Itálie chystá návrat k jaderné energetice a hledá nejlepší technologická řešení: od modulárních reaktorů až po možnosti využití jaderné fúze. Renesance atomu představuje příležitosti pro česká vědecká a výzkumná pracoviště i energetické firmy.

Ilustrační foto Shutterstock

Úkolu nalézt optimální technologická řešení se chopila firma Ansaldo Nucleare, dceřiná společnost Ansaldo Energia. Navrhuje výstavbu malých modulárních reaktorů o výkonu kolem 300 MW, které představují evoluci stávajících technologií a inovativní obchodní model kombinující elektřinu z jádra s tepelnou energií. Tato technologie podporuje dekarbonizaci energeticky náročných průmyslových odvětví.

Nové reaktory i fúze

Po této generaci malých modulárních reaktorů SMR (chlazených vodou), budou od roku 2040 následovat reaktory IV. generace, které budou schopny pracovat při vyšších teplotách a účinnosti a při snížení množství radioaktivního odpadu, který má být ukládán do úložišť. Od roku 2050 by Itálie ráda vyráběla elektřinu z jaderné fúze. Země je pozorovatelem v Jaderné alianci evropských zemí a vláda vytvořila Národní platformu pro udržitelnou jadernou energetiku a podporuje výzkum a vývoj v této oblasti. Italská národní agentura pro nové technologie, energetiku a udržitelný ekonomický rozvoj (ENEA) se zaměřuje na výzkum v oblasti fúzních reaktorů. ENEA úzce spolupracuje s mezinárodním výzkumným projektem ITER, který má být s odhadovaným rozpočtem 20 mld. eur předstupněm ke komerčnímu využití termonukleární fúze v energetice. Italské firmy jsou velmi úspěšné v dodávkách komponentů do ITER (Ansaldo Nucleare, Fincantieri, ASG Superconductors). ENEA se rovněž podílí na výzkumu štěpných reaktorů IV. generace, které budou menší a účinnější. Návštěvu této agentury nedávno uskutečnil ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Itálii. ENEA úspěšně spolupracuje s vědeckým centrem ELI Beamlines v Dolních Břežanech, s ČVUT a s Akademií věd ČR. Tato agentura má velký zájem na dalším prohloubení vědecké spolupráce mezi Českem a Itálií.

Atom přinese nová pracovní místa

Nová jaderná energetika by mohla podle odhadů přinést značné výhody nejen italským, ale i evropským společnostem. V italském dodavatelském řetězci jde až o 45 miliard eur. Investice do nové jaderné energie by mohly umožnit do roku 2050 vytvoření až 117 tisíc nových pracovních míst. S jadernou energetikou úzce souvisí výstavba úložiště radioaktivního odpadu, na němž italská vláda pracuje. Národní úložiště a technologický park vystavěny na ploše přibližně 150 hektarů, z toho 110 hektarů bude vyčleněno na úložiště a 40 ha připadne na park.

Znovuobnovení jaderné energetiky v Itálii bude předpokládat vypisování veřejných soutěží a tendrů a bude skýtat četné příležitosti pro české firmy z oblasti energetiky, vědecko-výzkumné instituce a pro firmy, které se zabývají nakládáním s radioaktivním odpadem. Českým firmám doporučujeme pravidelně sledovat webové stránky Ansaldo Nucleare, ENEA a také stránky Velvyslanectví ČR v Římě. Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení ambasády, email: rome.commerce@mzv.gov.cz.

Petr Havlík, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Římě

Andrea Nimmerfrohová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Římě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688