Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  14.10.2024 13:29:27

Připraveni na budoucnost s USB-C? Univerzálním konektorem je už nyní vybavených 82 % telefonů

telefony, aplikace, stahování

Trh s elektronikou je již z velké části připravený na nová pravidla sjednocující nabíjecí standardy v EU. Podle statistik maloobchodního prodejce elektroniky DATART je univerzálním konektorem USB typu C vybavených 82 % nabízených telefonů. Pravidla, která vejdou v platnost na konci roku, tak splňují už nyní. Mezi chytrými telefony má USB-C dokonce 9 z 10 modelů. V případě tlačítkových telefonů naopak stále převládá konektor Micro USB. Spolu s množstvím zařízení vybavených konektorem USB-C v Česku stoupá poptávka po kompatibilních nabíječkách.

Už 28. prosince vejdou v platnost nová pravidla sjednocující nabíjecí standardy využívané v rámci Evropské unie. Všechna nově uvedená zařízení bez ohledu na výrobce podle nich budou muset být vybavena nabíjecím portem USB typu C. Kromě mobilních telefonů, o nichž se v této souvislosti hovoří nejčastěji, se tato povinnost dotkne třeba digitálních fotoaparátů, tabletů, čteček e-knih, reproduktorů či bezdrátových sluchátek, myší a klávesnic [1] .

Jak ale potvrzují statistiky maloobchodního prodejce elektroniky DATART, výrobci jsou na blížící se změny připraveni. Už nyní je univerzálním konektorem vybavených na 82 % telefonů v nabídce prodejce. O zbylých 18 % se dělí jeho předchůdce Micro USB (11 %) a Lightning konektor (7 %), jímž disponují starší generace telefonů společnosti Apple. Ještě výrazněji dominuje USB-C mezi telefony s přídomkem chytré. Aktuálně ho má 89 % smartphonů. Kde naopak přechod směrem k univerzálnímu konektoru stále spíše vázne, je kategorie tlačítkových telefonů. Mezi nimi totiž s těsnou nadpoloviční většinou (51 %) stále převažuje dnes již zastaralý konektor Micro USB.

„V segmentu mobilních telefonů je dnes USB-C již naprostým standardem. Starší typy konektorů má relativně zanedbatelné množství zpravidla starších modelů. Dá se očekávat, že z trhu brzy zmizí úplně,“ říká Marek Bělohoubek sales marketing developer DATART. Zákazníci navíc podle něj o zařízení s USB-C projevují stále větší zájem. Lidé dnes tento konektor u nově zakoupených zařízení – a ani zdaleka nejde pouze o telefony – často přímo vyhledávají. Jsou i takoví, kteří kvůli absenci USB-C raději zvolí jiné zařízení,“ dodává.

Podobně široce jako v případě mobilních telefonů jsou dnes tyto nabíjecí porty rozšířené i u dalších zařízení, kterých se nová evropská pravidla dotknou. Konektorem USB-C například disponuje hned 87 % bezdrátových sluchátek v nabídce DATARTu. V případě tabletů je to dokonce 96 %, u čteček e-knih pak úctyhodných 93 %.

Notebooky si ještě počkají

Zatímco v případě ostatních produktových kategorií začnou nová pravidla platit už koncem letošního roku, pro notebooky bylo stanoveno pozdější datum. Jednotným nabíjecím konektorem budou muset být vybavené všechny notebooky uvedené na trh po 28. dubnu 2026. Jejich výrobci tak na implementaci tohoto standardu mají o 16 měsíců více času. Pravidla se zároveň dotknou pouze zařízení, jejichž maximální výkon nepřesahuje 100 wattů.

Statistiky DATARTu ukazují, že porty USB-C je již nyní vybavená naprostá většina nabízených notebooků. Jeden port má aktuálně 39 % laptopů v nabídce, hned dva nabídne 47 % modelů. Celá desetina notebooků se pak pyšní dokonce třemi porty USB-C. Žádný dnes naopak nemají pouhá 4 % notebooků. Jak ale upozorňuje Marek Bělohoubek, u notebooků to není ani zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„V segmentu notebooků zatím není využití USB-C zcela standardizované, jako je tomu třeba v případě telefonů. To, že má notebook tento konektor, proto ještě neznamená, že ho přes něj budete moci nabít. S tím se můžete setkat zejména u levnějších modelů, které výrobci mnohdy stále osazují svými vlastními proprietárními nabíjecími konektory a USB-C port můžete využít jen k přenosu dat. Na trhu je však zároveň mnoho modelů, která umožňují nabíjení oběma způsoby. Je tak dobré se vždy ujistit, co platí u konkrétního zařízení a zda podporuje funkci Power Delievery,“ radí Marek Bělohoubek.

Zájem o nabíječky roste

Asi nikoho nepřekvapí, že společně s častějším využitím portů USB typu C v zařízeních napříč celým trhem s elektronikou stoupají i prodeje kompatibilních nabíječek. Vyššímu zájmu nahrává i trend posledních let, kdy výrobci telefonů a mnoha dalších zařízení přestali do balení nabíječky přikládat. Podle Marka Bělohoubka by si však spotřebitelé měli při nákupu vždy důkladně zkontrolovat, že si pořizují vhodnou nabíječku s dostatečným výkonem. Zvláště důležité je mít se na pozoru i v případě nákupu samotných USB-C kabelů. Každý totiž může být trošku jiný.

„Při nákupu kabelů je vždy nezbytné vybírat podle toho, co konkrétně od něj požadujete. Pokud jím chcete nabíjet výkonnější zařízení, jako je třeba notebook, je nutné se ujistit, že je maximální výkon kabelu dostačující. Podobné to je i v případě kapacity pro přenos dat. Přes základní kabely standardu USB 2.0, které dosahují maximální přenosové rychlosti 480 Mbps, totiž například nepůjde přenášet video ve vyšším rozlišení,“ uzavírá Marek Bělohoubek.



[1] Zdroj: Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688