Město Blansko (blansko.cz)
Z regionů  |  12.10.2024 18:37:00

Cenu města Blanska získali manželé Míšenští

Cenu města Blanska získali manželé Míšenští. Nová ocenění Blanenská osobnost si převzalo dalších šest nominovaných

12. října 2024, kultura , přečteno: 149×

Slavnostní večer plný potlesku, hudby a děkování hostil v pátek 11. října hlavní sál Dělnického domu. Město ocenilo blanenské osobnosti z nejrůznějších oblastí společenského života. Cenu města Blanska za rok 2023 si převzali Alena a Jiří Míšenští. Vůbec poprvé se hned v šesti kategoriích udělovalo také nové ocenění Blanenská osobnost. Všichni laureáti si domů odnesli kromě finančního daru také autorskou cenu ve tvaru bodliny z dílny Jaromíra Šimkůje. Dílo odkazující na prvního starostu Karla Ježka i průmyslovou výrobu, s níž je Blansko spojené, v sobě ukrývá také překvapení z Moravského krasu.

Slavnostní předávání Ceny města Blanska a také nových ocenění Blanenská osobnost, udílených v kategoriích Umění a kultura, Sport a pohyb, Vzdělávání a volný čas, Podnikání a inovace, Ochrana životního prostředí a humanita a Cena veřejnosti, moderovaly herečky a moderátorky Barbora Seidlová a Nikola Zbytovská. Večer, který připravilo Kulturní středisko města Blanska, hudebně doprovodil Komorní orchestr města Blanska. V jeho podání zazněly například skladby Georga Friedricha Händla, Karla Jenkinse, Alana Silvestriho, Gustava Holsta, Vivaldiho, Ennia Morriconeho a dalších.

Osm blanenských osobností si odneslo ocenění za rok 2023. Zleva: Ivo Lachman, Ludmila Korešová, Eva Petrželová, Alena a Jiří Míšenští, Ludmila Juránková, Karel Ťoupek a Martina Nejezchlebová. FOTO: Michaela Buchtová

„K tradiční Ceně města Blanska, kterou uděluje zastupitelstvo, letos přibyla nová ocenění, do nominací i ocenění jsou zapojené komise rady i veřejnost. To nám všem dává možnost se rozhlédnout a zamyslet nad prací ostatních lidí z nejrůznějších odvětví. Město může touto formou upozornit na mimořádnou činnost nebo unikátní aktivity, kterým lidé v našem okolí věnují svůj čas a energii a ocenit je za to. Já bych dnes rád všem oceněným osobnostem pogratuloval a hlavně poděkoval za jejich práci, které si vážím a která může být pro ostatní inspirací,” uvedl na úvod večera v zaplněném sále Dělnického domu starosta města Jiří Crha.

Přítomné přivítal starosta Jiří Crha, večerem provázely Nikola Zbytovská (vlevo) a Barbora Seidlová. FOTO: Michaela Buchtová

Poděkoval také předsedkyni komise kultury a komunitního života Pavlíně Komínkové i všem členům komise za to, že vznik nového ocenění iniciovali.

„Myslím, že je hezké ukázat, že práce, kterou ocenění dělají pro druhé, si vážíme a že ji nebereme jako samozřejmost. A uvědomit si, že v Blansku je podobných lidí celá řada. Poprosila bych proto všechny, abyste se rozhlédli kolem sebe... A třeba zjistíte, že máte za souseda kosmického inženýra, nebo někoho, kdo svým počínáním dělá náš život ve městě lepší a podobné ocenění by si v příštích letech zasloužil. Děkování není nikdy dost,” doplnila Pavlína Komínková.

Představila také podobu nového ocenění, kterým je téměř třiceticentimetrová dutá kovová bodlina ze směsi cínu, zinku a oceli, v jejíž základně je ježek ze znaku podniku prvního starosty Blanska a významného průmyslníka Karla Ježka.

Nové ocenění ze směsi cínu, oceli a zinku, symbolizující bodlinu ježka, vytvořil Jaromír Šimkůj. FOTO: Michaela Buchtová

„Většina cen je na hranici kýče, tomu jsme se snažili vyhnout. Je to čisté a jednoduché, má to vazbu na prvního starostu i na Blansko jako průmyslové město. A uvnitř je překvapení, takové štěrchátko, kalcit pocházející přímo z Moravského krasu, který je schovaný uvnitř bodliny jako v jeskyni, vidět je jen když cenu natočíte a podíváte se průzory okolo vyřezaného ježka,” popsal autor ocenění, devětašedesátiletý sochař, grafik a malíř Jaromír Šimkůj.

Ježek ukrývá překvapení, uvnitř duté bodliny je schovaný kalcit z Moravského krasu. FOTO: Michaela Buchtová

Zatímco Cena města Blanska má zlatý nádech, držitelé ocenění Blanenská osobnost získávají cenu s nádechem stříbrné barvy. Autorské dílo si odnesli v průhledném obalu s vygravírovaným ježkem na víčku a jménem i názvem kategorie na přebalu. Kromě nového ocenění si každý výherce dané kategorie odnesl také kytici a finanční dar ve výši 10 tisíc korun. K Ceně města Blanska pak dvacetitisícový šek.

Pozornost všech přítomných se pak soustředila na slavnostní předávání ocenění. Cenu Blanenská osobnost – Umění a kultura získala divadelnice a pedagožka Eva Petrželová. Předala jí ji blanenská výtvarnice a nositelka Ceny města Blanska za kulturu Irma Charvátová.

Eva Petrželová

V Blansku vytvořila prostor pro všechny zájemce o různé formy umění. Přivedla do města spoustu zajímavých hostů a propojila umělecké aktivity místních umělců v mnoha projektech. Provozuje Divadlo Kolárka, které se vyznačuje svébytnou autorskou tvorbou. Díky ní vyrostlo několik divadelních osobností, které se nyní pohybují na profesionálním poli. Její přínos spočívá především v neúnavné a vytrvalé práci, kterou dělá s neutuchajícím nadšením a energií, vkládá do ní nadhled i umělecké a estetické cítění.

„Člověk občas musí dělat šílené věci. A někdy se to vyplatí. Třeba usilovat o to, aby Blansko mělo své vlastní divadlo, svou vlastní komorní scénu. Na tento dlouho vysněný projekt se podařilo získat finance a skutečně začíná vznikat. A já věřím, že v roce 2026 na Kolárce v novém divadle zahájíme provoz a ukážeme, že v Blansku je nejen kultura přivezená, ale i naše vlastní. Kultura bude taková, jakou si ji uděláme,“ zmínila Eva Petrželová.

Na pódiu ji pak vystřídal další z oceněných, Karel Ťoupek, který z rukou baseballového trenéra a nositele Ceny města Blanska, Jaroslava Krejčíře, převzal cenu Blanenská osobnost – Sport a pohyb.

Karel Ťoupek

Je dlouholetým činovníkem a legendou fotbalu v Blansku. Pod jeho trenérským vedením vyrostla řada talentů, včetně reprezentačního brankáře Jaromíra Blažka nebo hokejového mistra světa Romana Meluzína. Aktivně se věnuje rozvoji Blanska a jeho komunity, ať už v oblasti sportu, mládeže nebo reprezentace města. Znát jej můžete jako moderátora zápasů FK Blansko nebo pořadatele mezinárodních fotbalových turnajů. Je členem Komise pro cestovní ruch a zahraniční styky, aktivně se zapojuje do spolupráce s partnerskými městy, zejména polskou Legnicí. Je spolupořadatelem a moderátorem cyklu Blanenské sportovní ozvěny s legendami blanenského sportu.

Jeho rukama prošly stovky mladých sportovců, u řady z nich sleduje celou jejich sportovní dráhu. Konečné umístění ale podle Karla Ťoupka není tím hlavním. „Na turnaj do Popradu jsme jezdili každý rok, 16 let v řadě, vyhráli jsme, až když jsme tam jeli po šestnácté. O to ale nejde. Mám radost, když mají radost druzí,“ zmínil po převzetí ocenění dlouholetý fotbalista a fotbalový funkcionář Karel Ťoupek.

Pavel Svoboda, popularizátor blanenské historie, nositel Ceny města Blanska za kulturu i Ceny města Blansko, pak předal další ocenění, titul Blanenská osobnost – Blanenská osobnost – Vzdělávání a volný čas získala Martina Macků.

Martina „Malví“ Macků

Je mnohostrannou osobností, která svůj čas a energii dlouhodobě věnuje hudbě, ekologii a dětem. Blanenští ji znají například jako organizátorku hudebního festivalu Muzika pro Karolínku nebo jako čajmanku a dlouholetou vedoucí dobrovolnické čajovny Ulita. Martinu charakterizuje neutuchající elán, lidskost a odbornost, se kterými vede dětský turistický oddíl Tuláci Blansko. Děti a mladí lidé v ní mají průvodce a přítele.

„Ocenění si moc vážím, dojalo mě už samotné znění nominace. Největším oceněním pro mě ale je, že děti v našem turistickém oddílu chodí na schůzky družinek, že jezdí na výlety a táboření, které pořádáme, že funguje čajovna, že chodíte na koncerty Karolínky i na další akce, které připravujeme a které se mi daří dělat,“ shrnula Martina Macků.

Na pódiu ji pak vystřídal podnikatel Ivo Lachman, kterému ocenění v kategorii Blanenská osobnost – Podnikání a inovace předala místostarostka Blanska Lenka Dražilová.

Ivo Lachman

Významně přispěl k rozvoji turistického ruchu a ochraně přírody v Moravském krasu. Nejprve úspěšně provozoval současný hotel Panorama, postupně dokázal modernizovat tento hotel a zajistil stabilní hotelovou klientelu za zahraničí a také od nás. Za svého působení v Moravském krasu dokázal získat licenci a realizovat ekologickou dopravu na trase Skalní mlýn – Punkevní jeskyně, což umožnilo vyřadit z lokality Punkevních jeskyní autobusovou dopravu. Následovalo vybudování lanovky od Punkevních jeskyní nahoru k propasti Macocha.

„Podnikání zní pro někoho možná pejorativně, vidí v tom onu účetní definici "činnosti prováděné za účelem dosažení zisku". V mém provedení je ale podnikání plněním svých vlastních snů. A zjistil jsem, že peníze k tomu vlastně opravdu nepotřebujete. Já jsem začínal s pěti tisíci ze Spoření mladých, které mi založili moji rodiče. Hlavní je vaše nastavení, to, že věříte v to, co děláte a dokážete pro to nadchnout a zapálit druhé, to je úplný základ všeho,“ prozradil Ivo Lachman.

„I když bylo období, kdy jsem pracoval 12 až 16 hodin denně 62 dní v kuse, byl jsem nabitý dobrým pocitem z práce. Často se to podaří přenést na druhé a funguje to lépe než nějaké tvrdě nastavované obchodní podmínky,“ vysvětlil Ivo Lachman a svá zjištění pak doložil řadou konkrétních příhod z vlastního podnikání. Poděkoval také rodině nebo stovkám spolupracovníků, kteří mu po tři desítky let provozování Hotelu Panorama pomáhali vytvořit zázemí a zajistit služby odhadem 40 tisícům klientů.

Místostarosta Blanska Ivo Stejskal následně v kategorii Blanenská osobnost – Ochrana životní prostředí a humanita ocenil zakladatelku Žabí hlídky a fotografku Ludmilu Korešovou.

Ludmila Korešová

Je zakladatelka dobrovolnické Žabí hlídky, která na Blanensku každoročně zajišťuje ochranu tisícům ohrožených obojživelníků, kteří by jinak skončili pod koly aut. Ludmila také popularizuje téma ochrany obojživelníků vystupováním v médiích a pomocí přednášek pro školy i veřejnost, čímž také reprezentuje město Blansko. Za svou fotografickou sérii Žabí hlídka získala v roce 2018 nominaci na nejprestižnější fotografické ocenění Czech Press Photo.

„Chci hlavně poděkovat všem lidem, kteří mi na úkor svého vlastního volného času a zcela dobrovolnicky pomáhají přenášet žáby a zachraňovat tím tyto živočichy, kteří by jinak skončili pod koly aut. Letos už těch lidí byla skoro stovka, většina přímo z Blanska, za to jsem opravdu ráda. Je potřeba, aby si lidé začali uvědomovat, že když se má dobře příroda, máme se dobře i my,“ uvedla Ludmila Korešová, která sebe samu označila za mluvčí žab.

Petr Němec, blanenský kardiochirurg, ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně a nositel poslední udělené Ceny města Blanska udělené v roce 2020, pak předal ocenění Blanenská osobnost – Cena veřejnosti lékařce Ludmile Juránkové.

Ludmila Juránková

Paní doktorka pracuje v Blansku od roku 1985 v oboru interního lékařství. Získané zkušenosti během své dlouholeté praxe ve zdravotnictví předávala a stále předává mladým lékařům a budoucím zdravotním sestrám formou výuky na zdravotní škole v Blansku. Svoji práci vykonává nejen spolehlivě, ale také vysoce odborně a hlavně lidsky.

„Mám ráda akční lidi, kteří jen nesedí doma a nenadávají. Když nastanou problémy, mají se řešit, ne kolem nich jen mluvit a doma brečet. Já to mám nastaveno tak, že když jdu do práce, těším se do práce. A když jdu z práce domů, těším se domů. A funguje to, příští rok už to bude padesát let, co pracuji ve zdravotnictví,“ prozradila dlouholetá primářka interního oddělení blanenské nemocnice Ludmila Juránková. A stejně jako všichni ocenění před ní i ona sklidila bouřlivý potlesk.

Večer, který se nesl ve slavnostním duchu a příjemné atmosféře, zakončilo předání Ceny města Blanska. Z rukou starosty Jiřího Crhy ho převzali taneční mistři Alena a Jiří Míšenští.

Alena Míšenská a Jiří Míšenský

Tento manželský pár vede po více než 40 let kurzy tance a společenského chování nejen v samotném městě Blansku, ale také v mnoha městech a vesnicích po celém okrese. Za tu dobu prošly jejich kurzy tisíce dospívajících, kterým taneční mistři vštípili základy společenského chování a vystupování a vychovali je k lásce k tanci. Mimo to vedou a vedli úspěšné a populární taneční kurzy pro dospělé, které na parketu spojují lidi různých profesí a věku a díky tomu již vznikly desítky přátelských seskupení. Manželé Míšenští patří k těm osobnostem kulturního života, na které může být Blansko právem pyšné.

„Věřím, že to, co lidé vyzařují, ostatní předávají zase dál. Život je o radosti, že si umíte užít ty správné chvíle. A když kolem máte ty správné lidi, tak to určitě dobře dopadne,“ řekla na závěr večera Alena Míšenská. Na výzvu moderátorky se pak přihlásili ti, kteří prošli tanečními kurzy oceněných manželů, v zaplněném sále se zvedl les rukou.

FOTOGALERIE
Město ocenilo blanenské osobnosti

Cenu Blanenská osobnost – Umění a kultura získala divadelnice a pedagožka Eva Petrželová. Ocenění jí předala výtvarnice a nositelka Ceny města Blanska za kulturu Irma Charvátová. FOTO: Michaela Buchtová

Celkem fotografií: 44

Občerstvení zajistili studenti SŠ TEGA, květinové dary květinářství Mimosa. Děkujeme.

Fotografie oceněných Michaela Buchtová.

vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688