Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  11.10.2024 14:34:00

4 hlavní body plenárního zasedání Evropského parlamentu (Shrnutí)

Shrnutí: 4 hlavní body plenárního zasedání Evropského parlamentu

  • Barbora Novotná

Ve dnech 7. až 10. října opět proběhlo ve Štrasburku plenární zasedání Evropského parlamentu, na kterém se europoslanci zabývali širokou škálou témat. Mezi klíčové body patřilo schválení více než 1 miliardy eur na pomoc zemím zasaženým přírodními katastrofami v roce 2023, ostře odsouzené ruské destabilizační aktivity v Moldavsku a vyjádření obav o stav demokracie v Gruzii. Kromě toho se poslanci zabývali závažnými porušováními lidských práv v Turecku, Číně a Iráku

Více než 1 miliarda eur na pomoc zemím zasaženým přírodními katastrofami

Hned v úterý Evropský parlament schválil více než 1 miliardu eur v rámci pomoci pěti zemím zasaženým přírodními katastrofami v roce 2023. Tato pomoc z Fondu solidarity EU je určena Slovinsku, Chorvatsku, Itálii, Polsku a Turecku, které čelily záplavám, sesuvům půdy a dalším extrémním jevům. Největší částka připadne Slovinsku, následovanému Itálií. Prostředky budou použity na opravy infrastruktury, nouzovou pomoc a obnovu místních ekonomik.

Parlament odsuzuje ruské destabilizační aktivity v Moldavsku

Během středeční debaty europoslanci ostře odsoudili ruské zasahování do dění v Moldavsku Zejména pak ruské pokusy destabilizovat tamní vládu prostřednictvím politického nátlaku, dezinformací a energetických manipulací. Poslanci také vyjádřili podporu suverenitě a územní integritě Moldavska, ocenili jeho proevropský směr a vyzvali EU k posílení finanční a technické pomoci, aby Moldavsko lépe čelilo ruskému vlivu. Přijatá rezoluce vyzývá Rusko, aby ukončilo destabilizační aktivity a respektovalo mezinárodní právo, zatímco Moldavsko by mělo pokračovat v reformách na cestě k evropské integraci.

Evropská unie již dříve uvalila sankce na moldavské oligarchy a proruské aktéry. Moldavsko podalo žádost o členství v EU v březnu 2022 a status kandidáta mu byl udělen v červnu 2022. V prosinci 2023 Evropská rada souhlasila se zahájením přístupových jednání.

„Demokracie v Gruzii je v ohrožení“

Evropský parlament rovněž vyjádřil obavy o stav demokracie v Gruzii a varoval, že současné kroky gruzínské vlády mohou vést k podkopání demokratických institucí. Poslanci zdůraznili, že v zemi narůstají tendence k omezování svobody médií a kriminalizaci politické opozice. Parlament rovněž apeloval na gruzínské vedení, aby se zavázalo k evropským hodnotám a reformám potřebným pro pokračování v procesu evropské integrace. Schválená rezoluce upozornila, že nedostatek pokroku může ohrozit Gruzii jako kandidátskou zemi EU.

Porušováním lidských práv v Turecku, Číně a Iráku

V neposlední řadě Evropský parlament vyjádřil znepokojení nad porušováním lidských práv v Turecku, Číně a Iráku. Poslanci upozornili na závažné případy represí, mučení a omezování svobody projevu v těchto zemích. Diskuse se zaměřila na potřebu mezinárodní solidarity a důrazu na dodržování lidských práv jako klíčového prvku zahraniční politiky EU. Parlament vyzval k přijetí opatření, která by podpořila ochranu lidských práv a posílila odpovědnost porušovatelů.

Zdroj: Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688