mmr.cz (MMR)
Dotace  |  10.10.2024 17:10:00

Na nouzové ubytování po povodních nebo modulární školy chystáme až jednu miliardu. (Ministr Kulhánek)

Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek představil na vládě dotační program Živel 4, ze kterého budou moci obce pořizovat přechodné ubytování. Určené je pro lidi, kteří kvůli povodni přišli o bydlení. Plánovanou až jednu miliardu z programu bude možné použít také na zajištění náhradní výuky například v modulárních školách a školkách. Ministr vládu dále informoval o přípravě Strategie obnovy území a programu Živel 1 pro kraje, ve kterých byl vyhlášen krizový stav.

„Hned po jmenování jsem zajel do Jeseníku a okolních obcí udělat si vlastní obrázek o rozsahu povodňových škod. Teď je potřeba dostat finanční pomoc do zasažených oblastí co nejdříve. Mnoho lidí, kteří dočasně přišli o střechu nad hlavou, chce zůstat v obci kvůli úklidu a vysoušení. Starostové mě varovali, že ne všude je dost míst v penzionech, proto samosprávám nabídneme peníze na nákupy nebo pronájem mobilního a modulárního bydlení,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek. Ministerstvo pro místní rozvoj do konce října připraví pro samosprávy a jejich příspěvkové organizace program Živel 4 na zajištění nouzového ubytování. Na rekonstrukce a přípravu prostor pro tento účel MMR plánuje vyčlenit pro zasažené obce až miliardu korun. Přesné parametry programu MMR připraví do 22. října a následně je předloží ke schválení vládě.

Z programu Živel 4 budou moci samosprávy financovat také zajištění výuky. „Velká voda vyplavila v Moravskoslezském a Olomouckém kraji řadu škol a školek. Děkuji všem, kteří obětavě pomáhají s jejich obnovou. Často jsou to i žáci a jejich rodiče, přesto potrvá měsíce dát vše do pořádku. Chceme, aby se děti mohly co nejdříve zase běžně učit. Nemyslím si, že distanční výuka je řešení, proto bude možné použít miliardu z Živlu 4 i na pronájem a nákup modulárních škol a školek,“ vysvětlil Kulhánek.

Ministerstvo pro místní rozvoj do tří týdnů od konce stavu nebezpečí předloží vládě komplexní Strategii obnovy území, které zasáhly povodně. Její schválení se očekává na přelomu listopadu a prosince. Při jejím sestavení bude resort vycházet z údajů o škodách, které v těchto dnech hlásí zasažené kraje. Už v předstihu resort připravil na obnovu majetku samospráv 800 milionů korun v programu Živel 2. Může jít například o mosty, komunikace, veřejné osvětlení, prostranství, budovy a jejich zařízení. Podporu je možné použít také na odstranění nánosů ve vodních tocích, vodních dílech a další související práce.

V návaznosti na vyčíslení škod a Strategii obnovy resort dále připraví program Živel 1, který bude určen pro obnovu majetku samospráv v nejvíce zasažených územích, kde byl vyhlášen stav nebezpečí. V přípravě je také Živel 3, který nabídne dotace a výhodné úvěry fyzickým osobám nebo společenství vlastníků jednotek na obnovu bytů v rodinných a bytových domech. Podpora půjde na opravu obydlí poškozeného povodněmi, související demolice nebo výstavbu nového bydlení. V případě zvýhodněných úvěrů se předpokládá možnost čerpat finanční prostředky až do 100 % způsobilých nákladů. Také vyhlášení výzvy v programu Živel 3 bude navazovat na schválení Strategie obnovy vládou.
Ministr Kulhánek: Na nouzové ubytování po povodních nebo modulární školy chystáme až jednu miliardu.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688