Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  10.10.2024 10:36:09

Spotřebitelská inflace (září 2024)

Růst spotřebitelských cen byl v září opět o něco vyšší, než činil tržní konsenzus. V září oproti srpnu sice spotřebitelské ceny poklesly o 0,4 %, ale v meziročním srovnání inflace v září zrychlila na 2,6 %. V srpnu meziroční růst spotřebitelských cen činil 2,2 %. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen se tak začíná mírně vzdalovat 2 % inflačnímu cíli České národní banky (ČNB). V aktuální prognóze ČNB pro září očekávala růst inflace o 2,3 %.

Za meziměsíčním poklesem cenové hladiny stály v září dominantě dva oddíly spotřebního koše – rekreace a kultura a také doprava. V oddílu rekreace a kultura došlo k poklesu cen dovolených s komplexními službami o 20,9 %. Jedná se o pravidelný sezónní vzorec, kdy dovolené v závěru letní sezóny zlevňují. Letos v září byl meziměsíční pokles cen v tomto oddílu výraznější (-5,8 % m/m) než loni v září (-5,3 % m/m). Druhým oddílem, kde ceny meziměsíčně poklesly o 1,8 %, byl oddíl doprava, a to primárně kvůli levnějším pohonným hmotám o 4,8 %. V neposlední řadě ceny poklesly i v oddílu zdraví.

Ve zbylých oddílech spotřebního koše se v meziměsíčním srovnání zdražovalo, a to nejvíce ve vzdělání (10,5 %), které však má ve spotřebním koši jen malou váhu. Nejvýraznější pozitivní příspěvek do meziměsíční inflace tak měly v září oddíly potraviny a nealkoholické nápoje a bytové vybavení domácností. Ceny potravin a nealko nápojů meziměsíčně rostly v září třetí měsíc v řadě a celkově jsou ceny v tomto oddílu nejvýše od loňského října.

V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v září vzrostly o 2,6 %. Nejvíce k meziročnímu růstu cenové hladiny v srpnu přispíval i nadále oddíl bydlení, voda, energie a paliva. Zároveň je však třeba zmínit, že proinflační efekt tohoto oddílu do celkové inflace postupně odeznívá, ačkoliv v září toto úplně neplatilo. Výrazněji do meziroční inflace v září přispívaly i oddíly stravování a ubytování, alkoholické nápoje s tabákem a také oddíl rekreace a kultura. Ceny potravin a nealko nápojů v září meziročně vzrostly o 0,6 % a jedná se o první meziroční růst cen v tomto oddílu od loňského listopadu. V září zrychlil meziroční růst cen zboží na 1,2 %, zatímco růst cen služeb zůstává i nadále zvýšený (5,0 %). V neposlední řadě s růstem cen nemovitostí začínají zrychlovat náklady vlastnického bydlení, tzv. imputované nájemné – v září konkrétně meziročně o 1,4 %.

V září sice meziroční růst inflace zrychlil, ale i nadále je celková inflace poměrně pod kontrolou. Je však nutné počítat s tím, že v průběhu 4. čtvrtletí bude inflace v meziročním srovnání zrychlovat až lehce nad 3 %, tj. nad horní hranici tolerančního pásma ČNB. To platí především pro prosinec. V souhrnu za celý letošní rok se rýsuje meziroční růst inflace v rozmezí 2,4 – 2,5 %, což je sice nad inflačním cílem ČNB, ale oproti předchozím dvěma rokům se jedná o výrazné snížení meziroční dynamiky. Největšími riziky jsou pro vývoj inflace kolísavé ceny potravin a přetrvávající vyšší cenová dynamika ve službách. Vývoj cen zemědělských výrobců ani vývoj cen v potravinářském průmyslu však zatím nenaznačují, že by měly koncové ceny potravin v nejbližších měsících dále výrazněji růst.


 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 14:53  Pohonné hmoty začínají zdražovat! Kam vyroste cena? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 14:36  Index STOXX 600 dosáhl rekordní úrovně: Pomohly mu čínské stimuly a zisky v… Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Út   9:56  Online obchody hlásí skokový růst tržeb Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Po 11:08  Zlato překonává jeden rekord za druhým, měď a železná ruda také rostou Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688