eagri.cz (Mze)
Ze světa  |  04.10.2024 00:00:00

Brazílie uvítala oddálení implementace zákona o odlesňování v EU

4. 10. 2024

Evropská komise vydala dne 2. 10. 2024 tiskovou zprávu, v níž navrhuje odložit zákon proti odlesňování, který by zakázal dovoz produktů z oblastí odlesněných po roce 2020. Evropská komise tak nakonec ustoupila mezinárodnímu tlaku a souhlasila s odložením platnosti zákona o odlesňování o rok. To vítají především brazilští vývozci zemědělských komodit.

Původně měl text vstoupit v platnost od 1. ledna 2025. Nyní však po tlaku zemí, které vyvážejí zemědělské produkty do bloku EU, navrhuje EK poskytnout dodatečnou lhůtu jednoho roku na přípravu. V případě schválení Evropským parlamentem bude zákon platit až od 30. prosince 2025 pro velké společnosti a od 30. června 2026 pro malé a střední podniky. „Vzhledem k tomu, že všechny implementační nástroje jsou technicky připraveny, dalších 12 měsíců může sloužit jako zaváděcí období k zajištění adekvátní a efektivní implementace,“ uvádí se v prohlášení EK. Komise zdůrazňuje, že několik globálních partnerů opakovaně vyjádřilo obavy ohledně jejich stavu připravenosti dodržovat zákon.

Brazilské Ministerstvo zemědělství a chovu dobytka (MAPA) a hlavní hráči v národním agrobyznysu vyjádřili svůj nesouhlas s tím, co nazývali „evropské vnucování“ a „neúctu k národnímu lesnímu zákonu“. Je to proto, že brazilské právo rozlišuje mezi legálním a nelegálním odlesňováním. „Známe svou odpovědnost za životní prostředí a udržitelnou výrobu. Nepotřebujeme ukazovat prstem a dostávat pokyny,“ vyjádřil se brazilský ministr zemědělství Carlos Fávaro v září v debatách pracovní skupiny G20 Agro na účet EU.

Sdružení německých farmářů (DBV) spolu s Asociací vlastníků lesů (AGDW) a rodinnými podniky v zemědělském a lesnickém sektoru země také požádalo Evropskou komisi, aby odložila implementaci nového zákona.

Vezmeme-li v úvahu brazilské prodeje do EU, které jen v roce 2022 činily celkem 25 miliard dolarů, zákon proti odlesňování by podle Bioeconomy Observatory of Fundaçao Getúlio Vargas (FGV) ovlivnil přibližně 60 % brazilského zemědělského vývozu do Evropy. Evropská pravidla budou přímo ovlivňovat brazilské výrobce sóji, masa a kůže, dřeva, kaučuku, kávy, kakaa a palmového oleje.

Zdroj: canalrural.com

Zpracoval:
Martin Lošťák
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Brazílii
tel: +5 511 989 411 211, e-mail: martin.lostak@evolversolutions.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688