Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  02.10.2024 08:23:00

Ranní zprávy 02.10.2024: Plnění státního rozpočtu skončilo v září schodkem ve výši 181,7 mld. Kč

Klíčové události

- ČR: Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí dle finálních dat vzrostl o 0,4 % k/k a o 0,6 % r/r. Index PMI ve výrobním sektoru v září klesl na 46,0 b. Plnění státního rozpočtu skončilo v září schodkem ve výši 181,7 mld. .

- Eurozóna: Spotřebitelské ceny v září dle předběžného odhadu klesly o 0,1 % m/m, meziročně vzrostly o 1,8 %. Index PMI ve výrobním sektoru v září dle finálních dat klesl na 45,0 b.

- Polsko: Index PMI ve výrobním sektoru v září vzrostl na 48,6 b.

- USA: Index ISM ve výrobním sektoru v září setrval na 47,2 b. Počet pracovních míst JOLTS v srpnu vzrostl na 8,04 mil.

Vývoj na devizovém trhu

- EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nedařilo. V odpoledních hodinách oslabila až na hladinu 25,30 CZK/EUR. Příčinou tohoto oslabení byly jak technické faktory, kdy koruna oslabila již v pondělí k úrovni 25,20 CZK/EUR, což odstartovalo další ztráty, tak především vývoj na eurodolaru (posilování amerického dolaru). Pokud bude posilování americké měny pokračovat i v následujících dnech, nelze vyloučit další ztráty české měny nad hladinu 25,30 CZK/EUR. Z domácích makroekonomických statistik byl zveřejněn tuzemský průzkum PMI ve výrobním sektoru za září. Aktivita v tuzemském výrobním sektoru zůstává i nadále utlumená. Index PMI v září mírně poklesl na 46,0 ze srpnových 46,7 b. Pod neutrální hranicí 50 bodů se tuzemský PMI nachází nepřetržitě od června 2022. Detailnější pohled ukazuje, že vesměs pokračují nepříliš pozitivní tendence z předchozích měsíců. V září pokračoval pokles výroby a nových zakázek. Vzhledem k tomu, že negativní situace trvá již několik čtvrtletí, tak není překvapivý ani pokračující pokles zaměstnanosti.

- USDCZK & PLNCZK: České měně se nedařilo ani vůči dolaru. Již od ranních hodin převážně oslabovala, v průběhu odpoledne zamířila nad hladinu 22,85 CZK/USD. Nakonec zavírala mírně pod touto úrovní. Koruna je tak nejslabší od poloviny srpna. Na měnovém páru s polským zlotým pak česká koruna zakončila stejně jako v pondělí na hladině 5,89 CZK/PLN.

- EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se nedařilo ani maďarskému forintu, který krátce zamířil až do blízkosti hladiny 398,5 HUF/EUR (téměř dvouměsíční minima forintu). Polský zlotý vůči společné evropské měně rovněž ztratil, na konci odpoledne se obchodovalo na úrovni 4,29 PLN/EUR (více než dvoutýdenní minima zlotého).

- EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera zcela převládl posilující trend amerického dolaru. Zatímco ještě ráno se obchodovalo na hladině 1,114 USD/EUR, odpoledne euro zakončilo na úrovni 1,108 USD/EUR. Euro se tak nachází na více než dvoutýdenních minimech. Již od úvodu týdne trhy zaceňují snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (ECB) na říjnovém zasedání. K oslabení eura přispěla nižší spotřebitelská inflace za září. Zveřejněná data z amerického trhu vyzněla spíše smíšeným dojmem. Index ISM ve výrobním sektoru skončil pod očekáváním trhu (47,6 b.), když setrval na srpnové úrovni 47,2 b. Došlo přitom k poklesu zaměstnanosti i cen, počet nových zakázek však vzrostl. Výrazně však překvapil průzkum JOLTS, když počet volných pracovních míst vzrostl na 8,04 mil. Otázkou však zůstává, jaká budou další čísla z pracovního trhu (dnes report ADP).

Očekávaná data a události

- Eurozóna: Míra nezaměstnanosti (srpen)

- Polsko: Zasedání tamní centrální banky (NBP)

- USA: Tvorba pracovních míst v soukromém sektoru ADP (září)

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcenta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688