Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  02.10.2024 09:13:33

Visa spouští platformu pro správu tokenizovaných aktiv

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Americký nadnárodní gigant v oblasti platebních služeb Visa v minulých dnech představil platformu tokenizovaných aktiv (Tokenized Asset Platform – VTAP), která má bankám pomoci při testování tokenizovaných aktiv a chytrých smluv. Tento krok přichází v době, kdy Visa čelí stále většímu tlaku ze strany stablecoinových transakcí. Visa se tak snaží chránit své dominantní postavení na trhu s bezhotovostními transakcemi.

Zároveň tento krok zapadá do dlouhodobých plánů společnosti na hlubší proniknutí do oblasti digitálních aktiv. Podle Visy by nově spuštěná platforma měla pomoc globálním bankám pracovat s tokeny krytými fiat měnami. Jako jedna z prvních ji začne ve svém sandboxovém prostředí testovat Španělská banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), která plánuje pilotní projekt s vybranými zákazníky na blockchainu Ethereum v roce 2025.

Co to jsou tokenizová aktiva?

Tokenizovaná aktiva jsou reálná nebo digitální aktiva, která jsou reprezentována pomocí digitálních tokenů na blockchainu. Tokenizace umožňuje rozdělit vlastnictví těchto aktiv na menší části, přičemž každý token představuje určitou část hodnoty nebo vlastnictví aktiva.

Tímto způsobem lze tokenizovat například nemovitosti. Nemovitost v hodnotě 20 milionů korun tak může být dle vlastního uvážení rozdělena (tokenizována) na menší, či větší počet tokenů. Když bude rozdělena třeba na 2000 tokenů, tak jeden token bude představovat podíl 10000 korun. Každý, kdo bude držet takový token, bude částečným vlastníkem takové nemovitosti.

Tokenizace totiž přináší hned několik výhod. Mezi ty hlavní patří:

1) Dostupnost a likvidita – díky tomu, že aktiva jsou rozdělená na menší části, tak si je mohou dovolit i menší investoři, což zvyšuje jejich likviditu.

2) Transparentnost a bezpečnost – blockchain umožňuje sledovat každou transakci a poskytuje jasný a transparentní záznam o vlastnictví.

3) Rychlé a efektivní transakce – převedení vlastnictví tokenizovaného aktiva je rychlejší a levnější než tradiční způsoby obchodování.

4) a Diverzifikace investic – investoři mohou rozložit riziko tím, že investují do malých částí různých aktiv, místo aby museli kupovat celé aktivum.

Svým principem je tokenizace obdobou akcií nebo podílových fondů. Tato technologie má široké užití. Může být použita na různá aktiva typu nemovitostí, cenných papírů, uměleckých děl, komodit nebo dokonce nehmotných věci jako jsou autorská práva, patenty atp. Tokenizace zásadně mění způsob, jakým lidé přistupují k vlastnictví a investicím. Z podstaty věci se tokenizace prostřednictvím chytrých smluv nejčastěji používá ve s blockchainem a kryptoměnami.

Platforma Visy pro tokeny s podporou reálného světa (RWA)

Svět tradičních financí (TradFi) čím dál více implementuje dílčí principy digitálních aktiv a funkcionalit, které uvedly na trh. Zájem o tyto funkcionality jeví zejména správci aktiv, jako jsou investiční společnosti BlackRock, State Street nebo Franklin Templeton. Pozadu však nechtějí zůstat ani globální či centrální banky a finanční instituce. Všichni tito zastupitelé světa TradFi postupně zkoumají možnosti tokenizace aktiv.

Pozadu nechce zůstat ani společnost Visa. Zájem tradičních finančních institucí o tento sektor je něco, co by mohlo v krátké budoucnosti ovlivnit současnou pozici Visy jako jedničky na trhu bezhotovostních transakcí. Již v květnu výzkumná společnost Sacra odhalila, jak stablecoiny ohrožují společnost Visa v celkovém objemu plateb. Lze se proto domnívat, že obava o ztrátu části trhu je jedním z důvodů, proč Visa představila platformu tokenizovaných aktiv.

Přínos tokenizovaných aktiv je klíčovým prodejním argumentem a vysvětluje tak rychlý růst tohoto sektoru. Navíc má potenciál nasměrovat finance do moderního a více digitalizovaného světa. Pro společnost Visa pak představují RWA tokeny příležitost, jak obhájit svůj tržní podíl, protože rostoucí objemy stablecoinů nadále představují hrozbu. Jan-Erik Asplund, spoluzakladel společnosti Sacra, k tomu na stránkách společnosti uvedl, že:

„Stablecoiny jsou na cestě k tomu, aby zastínily společnost Visa (NYSE: V) v celkovém objemu plateb (TPV), což je poháněno jejich extrémní vhodností na trhu produktů pro přeshraniční pohyb peněz.“

Takovou interpretaci však zpochybňuje vedoucí kryptografického oddělení společnosti Visa, Cuy Sheffield a označil ji za "šum". Spíš než v samotných stablecoinech vidí za růstem stablecoinového trhu časté používání různých botů a automatizovaných programů k vývoji stablecoinových dat, včetně transakcí na řetězci. Podle Sheffieldova názoru, zveřejněného v dubnu, se takové transakce nemohou srovnávat s vypořádáním v tradičním smyslu.

Inovace pomáhají Vise k udržení si tržního podílu

Rostoucí trh tokenizovaných aktiv je něco, co nemůže společnost jako Visa nechat bez povšimnutí. Údaje podle serveru rwa.xyz ukazují, že hodnota tokenizovaných aktiv dosahuje 12,43 miliardy dolarů, přičemž držitelů aktiv je více než 63 000 (63283). Podobně údaje společnosti Dune uvádějí více než 2,044 miliardy dolarů ve spravovaných aktivech (AUM) tokenizovaných státních cenných papírů.

K růstu sektoru tokenizovaných aktiv uvedl Sergej Nazarov, spoluzakladatel společnosti Chainlink, že tokenizovaná reálná aktiva (RWA) budou brzy hodnotnější než kryptoměny. Nelze se tak divit společnosti Visa, že v tomto trhu vidí příležitost, jak si upevnit, nebo dokonce posílit svůj tržní podíl, jakožto největšího zpracovatele transakcí.

Přehled globálního trhu s tokenizovanými aktivy | zdroj: RWA.xyz https://app.rwa.xyz/

Podle Cuye Sheffielda je tokenizace významnou příležitostí zejména pro banky, které mohou nový segment trhu využít pro tvorbu vlastních tokenů na blockchainech, které budou kryté fiat měnou. Přesto, že budou při tvorbě takových tokenů podléhat regulacím, umožní tím svým klientům přístup k těmto eon-chain kapitálovým trhům a účast na nich.

Problémy společnosti Visa

Tyto kroky přichází v době, kdy bylo Americkým ministerstvem spravedlnosti (DOJ) společnosti Visa oznámeno obvinění, že v oblasti debetních karetních plateb zneužívá svého dominantního postavení. Konkrétně DOJ obvinila Visu z nezákonného monopolu. Podle DOJ společnost Visa nezákonně monopolizuje trh s debetními kartami, což zvyšuje cenu "téměř všeho". Ve svém obvinění uvádí, že více než 60 % debetních transakcí v USA se uskutečňuje v debetní síti společnosti Visa.

Visa si za takové transakce účtuje "nadkonkurenční ceny", což znamená, že její ceny jsou výrazně vyšší, než by byly na skutečně konkurenčním trhu. A co víc, jsou reálně výrazně vyšší než ceny účtované jejími stávajícími konkurenty. Přesto obchodníci z různých důvodů uvedených ve stížnosti nadále využívají společnost Visa ke zpracování většiny svých transakcí debetními kartami. Je to proto, že buď vydávající banka, nebo banka obchodníka neakceptuje povinnou alternativu, což z Visy dělá jedinou možnost. Díky tomu Visa zpracovává více než 45 % transakcí debetními kartami a může určovat ceny.

Není to poprvé, co se společnost Visa dostala do křížku s DOJ. Již v 2020 federální úřad zažaloval společnost, aby zabránil fúzi s finančně technologickým startupem Plaid v hodnotě 5,3 miliardy dolarů. Tehdy se společnost Visa bránila až u soudu, před kterým žalobu označila za neopodstatněnou. Již tehdy pak platební gigant upozornil na rostoucí konkurenci, zejména na internetu, kterou úřad nebral v potaz. Podle prohlášení Julie Rottenbergová, generální poradkyně společnosti Visa, bude společnost v tomto obvinění postupovat stejně a hodlá se důrazně bránit.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

25.09.2024  Přinášíme Vám novou verzi naší mobilní aplikace Martin Stránský (WBTCB)
24.09.2024  Největší slabiny kryptoměn, které brání většímu růstu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.09.2024  Mají kryptoměny budoucnost? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
19.09.2024  Benzín je nejlevnější od doby ještě před invazí Ruska na Ukrajinu. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
16.09.2024  Zlato boří rekordy a ukazuje záda ostatním investicím Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688