Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.09.2024 11:09:10

Pražská burza se přiblížila zpět rezistencím, v týdnu vzrostla nejsilněji za dva měsíce

  • pražská burza včetně dividend letos přináší zhodnocení téměř 22 % (dle indexu PX-TR)
  • objem obchodů v týdnu druhý nejnižší v tomto roce – 1,38 mld. Kč
  • BlackRock snížila podíl samotných akcií ČEZ pod 1 %, kvalifikovaným akcionářem však zůstává
  • akcie Footshop po reportu hospodářských výsledků s největším objemem obchodů za poslední 3 měsíce
  • výsledkovou sezónu za 2. čtvrtletí v pondělí ráno uzavře PHILIP MORRIS

Euforie z poklesu úrokových sazeb v USA mohla pokračovat na akciových trzích i v tomto týdnu, když nové „palivo“ přišlo z Číny. Oznámené státní stimuly pro tamní ekonomiku vystřelilo místní akcie v týdnu nakonec o více než 15 % výše (dle indexu CSI 300). V návaznosti celkově akcie v Evropě dle EUROSTOXX 50 poskočily o 4 %. Obdobně třeba v sousedním Německu, kde se index DAX dostal již nad hranici 19 tis. bodů na nová historická maxima. Nová maxima vytvořily rovněž akcie na Wall Street (index DJIA a S&P 500), nicméně v porovnání přidaly nevýrazně méně než procento. Pražská burza v porovnání s Evropou výkonnostně zaostávala, když přitom měřeno indexem PX posílila pro ni vlastně o solidních 1,42 % na takřka 1 610 bodů. Na sotva 10 bodů se tak přiblížila svým letošním maximům z července, kde tehdy nalezla stopku. Lze tak zde hovořit o rezistencích. Každopádně je tedy zároveň zpět nejvýše za 16 let. Nicméně vzrostla za velmi slabé likvidity. Pokud vezmeme v úvahu celistvé týdny o 5 obchodních dnech, vůbec druhé nejnižší v tomto roce.

Hlavním motorem růstu pražské burzy se v týdnu staly akcie KB, které mají aktuálně nejvyšší téměř 21% váhu v indexu. Vlastně bez nových zpráv se ocitly nejvýše od konce července zpět nad hladinou 800 Kč. Bankovních titulů se nicméně týkalo rozhodnutí ČNB o dalším snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Akcie MONETA dokázaly svým závěrem 111,40 Kč ve středu a ve čtvrtek vyrovnat svá dosavadní maxima z července. Obchodovaly se dokonce ještě i o něco výše, nicméně vlastně zatím potvrzují rezistence. V pátek totiž zamířily nakonec níže, potažmo jako jedna z mála emisí zakončila týden ve ztrátě. To akcie ERSTE díky od středy k návratu k severnímu směrování posílily druhý týden v řadě. V domovské Vídni se tak zhruba na euro přiblížily zpět svým letošním maximům z úvodu měsíce u výrazné technické hranice 50 EUR. Banka zatím nezveřejnila report o nákupech vlastních akcií, tedy není jasné, zda v týdnu pokračovala v utlumeném režimu, jak jsme jinak přiblížili v článku.


Nejvýše v tomto měsíci se v závěru týdne ocitly akcie ČEZ. Zatímco v předcházejícím týdnu směrovaly výše navzdory poklesu cenám elektřiny, tentokrát je cenový vývoj dané komodity mohl podpořit. Zmínit možno, že světově největší investiční skupina BlackRock k 23.9. snížila počet držených samotných akcií ČEZ k 5,3 mil., resp. z 1 % na 0,98 %. Oproti tomu mírně navýšila angažovanost v ČEZ skrze finanční instrumenty navázané na titul. Celkově tak její podíl oproti předchozímu nahlášenému stavu z 28. srpna klesl jen zanedbatelně z 1,32 % na 1,31 %.

Index PX v týdnu výkonnostně překonaly ještě akcie KOFOLA a PRIMOCO. Nápojová firma zveřejněnými růstovými výsledky, potažmo výhledem působila pozitivně. Navíc povodňové škody by dle firmy měly z většiny pokrýt pojistky. Titul se z hlediska letošní kurzové výkonnosti s téměř 20 % dostal z indexu PX již na stupně vítězů, když aktuálně překonal akcie MONETA.

Druhý týden v řadě se každopádně v čele výkonností držely mimo index PX stojící akcie PILULKA. A to navzdory oznámeným prodejům ze strany jednoho z hlavních akcionářů (více zde). Na investory evidentně více zapůsobilo zveřejněné schválení také slovenského regulátora týkající se možného ovládnutí firmy ze strany Tomáše Čupra. Nové informace však o možné transakci stále nepřišly.

Proti trhu se vedle zmiňovaných akcií MONETA vydaly ještě akcie COLT a PHILIP MORRIS. U tabákového titulu se s nervozitou očekává pondělní report výsledků, když již dříve se hovořilo na trhu o tlaku na byznys v návaznosti také na zvyšované zdanění produktů firmy, potažmo nárůst černého trhu.

 

Z menších emisí možno závěrem zmínit loňského nováčka FOOTSHOP, tedy první tzv. „SPAC titul“ na pražské burze. Zatímco s titulem se mnohdy neuzavře jediný obchod (rovněž v tomto týdnu od úterý do čtvrtka), pátek přinesl zobchodovaných téměř 12 tis. akcií za téměř 1,1 mil. Kč. Své sehrály prodejcem bot zveřejněné růstové hospodářské výsledky, resp. i vylepšený celoroční výhled. Titul se tak přiblížil zpět svým dosavadním maximům, nicméně stále je vlastně 5 Kč pod svou 100 Kč emisní cenou.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688