Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  25.09.2024 16:16:33

Bankovní rada ČNB v září opět snížila úrokové sazby o 25 bodů

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o očekávaných 25 bodů. Hlavní úroková sazba, 2týdenní repo, tak bude nově činit 4,25 %. Šest ze sedmi centrálních bankéřů hlasovalo pro snížení sazeb o 25 bodů a jeden člen hlasoval pro snížení sazeb o 50 bodů (pravděpodobně J. Frait nebo T. Holub). Bankovní rada tak pokračuje v uvolňování měnové politiky, ale nižším tempem. V první polovině letošního roku přitom ČNB snižovala sazby o 50 bodů na zasedání a na nižší rychlost, tj. na 25 bodů, přeřadila na začátku srpna. Od loňského prosince, kdy ČNB zahájila snižování sazeb, až do letošního září snížili centrální bankéři hlavní sazbu kumulativně o 275 bodů. O tom, že bylo dnešní snížení sazeb finančním trhem plně zaceněno, svědčí mimo jiné i minimální reakce koruny, která zůstala stabilní v blízkosti hladiny 25,10 CZK/EUR.

Bankovní rada bude podle mě pokračovat ve snižování úrokových sazeb i na nadcházejících zasedáních. Ještě jedno snížení sazeb o 25 bodů je ve 4. čtvrtletí téměř jistotou. Vzhledem k utlumenému domácímu hospodářskému růstu, odeznívající spotřebitelské inflaci a zhoršující se ekonomické aktivitě v eurozóně je podle mě nyní pravděpodobněji, že ČNB sníží do konce roku sazby o dalších 50 bodů a hlavní úroková sazba tak bude na konci roku činit 3,75 %. A se snižováním sazeb bude ČNB pokračovat i během roku 2025. Otázkou je, zda bude cyklus snižování sazeb v příštím roce ukončen na 3,50 %, když tuto hladinu někteří centrální bankéři označovali jako novou možnou neutrální úroveň. Nebo, zda bude ČNB podmínkami dotlačena ke snížení hlavní sazby na 3 %, což podle mě pravděpodobnější varianta.

Na tiskové konferenci guvernér A. Michl prohlásil, že proinflačními riziky zůstávají vyšší mzdové požadavky či perzistence inflace ve službách. Pravdou je, že inflace ve službách sice zůstává i nadále zvýšená, ale v některých segmentech služeb cenové tlaky odeznívají (např. tříměsíční klouzavý průměr meziměsíční inflace v oddílu stravování a ubytování). Statistiky z tuzemské ekonomiky byly od posledního srpnového zasedání ČNB kromě inflace vesměs pod prognózou – o něco slabší růst mezd a ve 3. čtvrtletí pravděpodobně výrazně nižší růst HDP. Stabilní byl v posledních týdnech i kurz koruny vůči euru. A pro další snižování sazeb se otevírá ČNB prostor i v návaznosti na vývoj ve vnějším prostředí – nižší hospodářský růst efektivní eurozóny, nižší cena ropy či rychlejší pokles eurových sazeb v posledních dvou měsících. 

 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:31  Benzín je nejlevnější od covidu. Ropa však otáčí! Petr Lajsek (Purple Trading)
St 10:16  Povodně zaplavily schodek státního rozpočtu. Co bude dál? Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Po 10:42  Ocelářská krize v Číně: Ceny železné rudy čelí prudkému oslabení Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Et 11:22  Zlato nastavilo nový rekord – 2 600 USD Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
18.09.2024  Benzín je nejlevnější od covidu! Je ideální čas natankovat? Petr Lajsek (Purple Trading)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688