Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.09.2024 13:44:00

Úspěšný konec v nedohlednu. Bartoš skončí ve vládě s argumentem digitalizace, Fialův krok hodnotí jako podraz

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Fiala uvedl, že je spokojený s prací ostatních pirátských ministrů a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Piráty žádá, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj, který funkci manažersky zvládne. O svém rozhodnutí, ke němuž definitivně dospěl po dnešní ranní schůzce s Bartošem, informoval předem koaliční partnery i prezidenta Petra Pavla.

Fiala uvedl, že si lidsky i osobně Bartoše váží a vždy se na něj mohl spolehnout. "Toto rozhodnutí nedělám s lehkým srdcem, ale digitalizace je klíčový projekt pro modernizaci českého státu a nemůžeme si dovolit žádné další průtahy," konstatoval. Jako člověk odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády nevidí nyní jiné řešení, než výměnu ministra.

Po minulém jednání vlády, kde se digitalizace probírala, a následně dnešní schůzce s Bartošem nabyl Fiala jistotu, že Bartoš není schopný digitalizaci dotáhnout do konce. "Myslím, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu ten proces digitalizace stavebního řízení je," míní Fiala. Premiér dodal, že Bartošovi opakovaně dával čas na vyřešení situace, ale úspěšný konec je v nedohlednu.

Bartoš: Je to podraz, Spolu směřuje k vládě s ANO

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovců) začala cestu ke složení vlády s dosud opozičním hnutím ANO Andreje Babiše, řekl na odpolední tiskové konferenci předseda Pirátů Ivan Bartoš, o jehož odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj požádá prezidenta premiér Petr Fiala (ODS). Krok premiéra Bartoš označil za podraz. O možném odvolání nepadlo ráno ani slovo, řekl novinářům šéf Pirátů. Fiala ho o svém rozhodnutí informoval půl hodiny před vystoupením před novináře. Ráno s ním Bartoš mluvil o prioritách Pirátů pro poslední rok vlády.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) řekl, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí. Uvedl, že ho to mrzí. Nebyla ušetřena potíží od covidu přes uprchlickou a energetickou krizi po povodně, řekl na dnešní tiskové konferenci Pirátů.

Podle Šalomouna se podařilo hned po nástupu současného kabinetu zabránit tomu, aby Česko platilo miliardové pokuty za to, že včas neplnilo závazky vůči Evropské unii hlavně v legislativní oblasti. Vládě se podle něj dařilo také bojovat s byrokracií i vybudovat vládní analytický útvar.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka tlačila premiéra Fialu k odvolání Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Jde podle něj o cestu k uspořádání vlády v budoucnosti. Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo, dodala předsedkyně strany Klára Kocmanová.

Fiala odmítl, že by o odvolání Bartoše rozhodl pod tlakem schůzky se spolustraníky, jak tvrdili Piráti na své odpolední tiskové konferenci. Takováto schůzka se nikdy neuskutečnila, rozhodl jsem se sám po dnešním setkání s Bartošem, uvedl Fiala na síti X. "Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček, či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila," napsal. Poslední kapkou v rozhodnutí bylo podle Fialy setkání s Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. "Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly," dodal Fiala.

Poslankyně Olga Richterová uvedla, že Piráti nepřistoupí na takové šaškárny, a premiér je má odvolat všechny. Slabý premiér podlehl kmotrům, dodala na tiskové konferenci Pirátů. Stejně jako Michálek dala odvolání do souvislosti s klientelismem a tlakem proti digitalizovanému stavebnímu řízení.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688