Z regionů  |  15.09.2024 09:10:00

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud kvůli záplavám na 1900 obyvatel (video)

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud kvůli záplavám na 1900 obyvatel, využít museli při záchranných akcích i čluny a cisterny. Připravená místa pro nouzové ubytování využilo v evakuačních centrech více než 300 lidí, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Další lidé našli zázemí u rodin či známých. Hasiči mají v kraji za posledních 24 hodin tisícovku zásahů. Situace se podle mluvčí po Jesenicku a Šumpersku dramatizuje kvůli vzrůstající hladině Bečvy také na Přerovsku. Výrazně vzrostla i hladina Bělé v Mikulovicích.

"V kraji zasahujeme nyní na 180 místech, zachraňujeme a evakuujeme obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnavky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Využíváme čluny, záchrany probíhají i pomocí cisteren. Zachránili jsme 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1900 osob," uvedla mluvčí hasičů. Apelovala znovu na obyvatele ohrožených lokalit, aby uposlechli výzev k evakuaci. "Situace se může velmi rychle zhoršit a hasiči se pak na místa vracejí již za velice nebezpečných podmínek, kdy na mnohých místech nasazují vlastní životy," uvedla Balážová.

"Dopravní situace je na severu kraje velmi složitá, na mnoha místech jsou silnice podemleté, utržené či zaplavené, což nám komplikuje záchrany osob i přepravu materiálu," doplnila mluvčí hasičů. Řeka Bělá strhla silnici I/44 z Jeseníku přes Českou Ves, Písečnou do Mikulovic, zavřená silnice je i u Vápenné kvůli podemleté vozovce, uvádí ŘSD. Zaplavena je silnice také v Bohuslavicích a Hrabové na Šumpersku, kvůli záplavám je uzavřen i tříkilometrový úsek z Lipové-lázní do Jeseníku. Mnohde spadaly stromy.

K 07:30 hasiči zasahovali na 200 místech, nejvíc - 130 událostí evidují na Jesenicku, po dvou desítkách událostí na Šumpersku a Přerovsku, více než desítku zásahů na Olomoucku a Prostějovsku. Během 24 hodin vyjeli hasiči napříč krajem k tisícovce zásahů. "V tuto chvíli prioritně zachraňujeme a evakuujeme obyvatele, ale také se staráme o nejkritičtější místa na tocích, čistíme je. Zajišťujeme průjezdnost komunikací. Odstraňujeme naplaveniny, stromy z komunikací, protože situaci začal komplikovat i silný vítr," dodala mluvčí.

Kromě severu kraje přibývá zásahů na Přerovsku, kde stoupá hladina Bečvy i jejích přítoků. Hasiči zde instalují čerpadla, čistí propustky i kanalizační vpusti. V Přerově řeka Bečva překonala hranici třetího povodňového stupně v 07:45. "Hladina řeky vystoupala na hlásném profilu Dluhonice na limit 530 centimetrů proto krizový štáb vyhlásil v Přerově třetí stupeň povodňové aktivity," uvedla na stránkách radnice.

Extrémního povodňového stupně dosáhl ráno v Olomouckém kraji po řece Bělé v Mikulovicích, vodním toku Branná v Jindřichově na Šumpersku a Moravy v Raškově na Šumpersku také Zlatý Potok ve Zlatých Horách na Jesenicku. Výrazně vzrostla kolem 07:00 také řeka Bělá v Mikulovicích na Jesenicku a to o 11 centimetrů během deseti minut. Extrémní povodeň se zde vyhlašuje od úrovně hladiny 334 centimetrů, Bělá nyní dosahuje výšky 393 centimetrů.

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali 1900 lidí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688