OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.09.2024 20:07:00

Praktický seznam 10 kroků před blížícím se rizikem povodně (Pillow)

Meteorologové varují před zvýšeným rizikem povodní a záplav na většině území Česka způsobeným intenzivními dešti od čtvrtka. Pro snížení škod způsobených atmosférickými srážkami a povodní může pomoci jedna hodina času strávená kontrolou deseti bodů prevenčního seznamu.

  1. Zkontrolujte střechu a odtokové kanály
    Pokud máte šikmou, vlezte na půdu a podívejte se, zda někde nezatéká. U rovné zkontrolujte, že jsou volné odtoky. Podívejte se i na okapy a na odtokové kanály na pozemku, měly by být průchozí a čisté.

  2. Zavřete dveře i okna
    Nezapomeňte na další otvory, jako jsou průlezy na střechu, větráky apod. Místa, kudy může voda vniknout, utěsněte. Uzavření a utěsnění musí být důkladné, nestačí úroveň mikroventilace.

  3. Ukliďte kolem domu
    Zajistěte věci na zahradě i předzahrádce, které by mohly stát vodě v cestě, ať už jde o popelnice nebo zahradní nábytek. Nejen kvůli silnému větru složte dovnitř slunečníky, dětské trampolíny a další zahradní vybavení.

  4. Přeparkujte auto
    Vyberte bezpečné místo, optimálně na vyvýšeném místě. Garáž pod úrovní terénu není bezpečné místo, hrozí i vzestup hladiny spodní vody. Vůz nesmí překážet složkám záchranného systému. Pro jistotu nechte za oknem telefonní kontakt.

  5. Protipovodňové zábrany
    Pokud jsou u vás záplavy či povodně častější, máte možná protipovodňovou ochranu jako hradidlové či nafukovací zábrany nebo pytle na písek. Nezapomeňte na ně.

  6. Preventivní přemístění majetku
    Alespoň nejcennější majetek přemístěte z ohrožených prostor, například ze sklepa do patra. Odstraňte ze sklepa, přízemí a vedlejších staveb nebezpečné látky – palivo, maziva, oleje.

  7. Baterie a powerbanky
    Nabijte si dostupné powerbanky a mobilní telefon. K powerbance zkontrolujte dostupnost správného kabelu, telefon nastavte na úsporný režim.

  8. Evakuační zavazadlo
    Připravte si evakuační zavazadlo, dejte do něj osobní doklady (občanský průkaz, cestovní pas), peníze v hotovosti (platební karty), jiné cennosti, léky (zejména pravidelně užívané) a zdravotní pomůcky, běžné hygienické potřeby v přiměřeném množství, náhradní oděv, obuv a pláštěnku, spací pytel, nabíječku mobilního telefonu/tabletu. Doplňte trvanlivými potravinami na 2 až 3 dny, pitnou vodu a základním nádobím, ideální je ešus, příbor a otvírák. Jako evakuační zavazadlo nejlépe poslouží batoh (krosna), cestovní taška nebo kufr na kolečkách. Na zavazadlo nezapomeňte upevnit štítek s vaším jménem, příjmením a celou adresou.

  9. Buďte ve spojení
    Sledujte zprávy (Česká televize, Český rozhlas, Internet, …) dozvíte se tam o případné evakuaci. O té dají vědět i veřejný rozhlas či radiovozy policie a hasičů. Blížící se nebezpečí ohlašují poplašné sirény, pokud zazní, je nejvyšší čas se přemístit na bezpečné místo.

  10. Odchod z domova
    Pokud si situace vyžádá evakuaci z domu, vypněte všechny plynové a elektrické spotřebiče, vypojte spotřebiče ze zásuvky, vypněte topení (plynový kotel), uhaste otevřený oheň (krb, kamna), zhasněte všechna světla. Vypněte hlavní uzávěr plynu, vody a elektřiny. Vezměte s sebou i svá domácí zvířata, uzamkněte domov a ověřte, zda i ostatní v budově vědí o evakuaci.

Pomozte se podobně připravit i svým rodičům nebo starším sousedům, nezapomeňte ani na své rekreační nemovitosti nebo samostatně stojící garáž dál od bytu.

I když místo vašeho domova nebude zasaženo záplavami, nechoďte do parků a lesa, kde může díky podmáčení hrozit pád stromů. Vyhněte se pozorování rozvodněných řek z jejich blízkosti, hrozí podemletí břehů nebo stržení mostků atd.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Út 13:57  První klienti Kooperativy již obdrželi pojistné plnění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688