Praha 4 (praha4.cz)
Z regionů  |  13.09.2024 00:57:27

Praha 4 - Přispějte svými podněty k revitalizaci volnočasového areálu na vrchu Kapitol


Městská část Praha 4 připravuje revitalizaci volnočasového areálu na Kapitolu. V plánu je například vodní hřiště, které přinese zábavu a osvěžení v letních měsících, nebo rozšíření nabídky herního a sportovního vybavení, aby zde rádi trávili volný čas návštěvníci všech generací.

Jak funguje volnočasový areál na Kapitolu v současnosti? Které změny byste nejvíce přivítali? A které byste považovali za nevhodné?

Seznamte se s prvním návrhem architektů a vyjádřete svůj názor v online anketě!

Výsledky ankety pomohou upřesnit celkovou koncepci návrhu tak, aby postupné revitalizační kroky co nejvíce zohledňovaly potřeby a požadavky návštěvníků.

Jak se můžete seznámit s návrhem?
  • prohlédněte si obrázky s popisky níže v článku
  • stáhněte si soubor PDF pod článkem
  • v druhé polovině září si prohlédněte bannery vystavené přímo na hřišti
Anketu můžete vyplnit do 30. září 2024 na odkazu ZDE .



Celkový koncept řešení




Možná podoba hřiště s vodními tryskami



Ústředním zážitkem a hlavní herní hodnotou je zábavná hra se samotnou vodou a ochlazení v parných letních dnech. Na hřišti jsou umístěny vodní trysky, které se samy v intervalech spouští. Doplněné jsou o ve vodní hřiby a tlačné pumpy a mlžítka, které si děti pouští samy. Vodní trysky mají různé síly a tvar a vytvářejí tak pestrou vodní herní plochu.

Interaktivní vodní hřiště



Ústředním zážitkem a hlavní herní hodnotou je zábavná hra nejen s vodou ale i s herními vodními prvky za různého počasí. V nejvyšším bodě kopce je ruční kliková vodní pumpa. Děti pumpují vodu do systému nerezových korýtek, ze kterých voda pohání různé nerezové vodní herní prvky jako lopatková kola o 2 velikostech, mlýnské kolo apod. Voda z nerezových koryt stéká do betonových korýtek v terénu, kde děti mohou pokračovat ve hře s výhybkami, vodními klapkami, stavidly.

Nové herní prvky, které nabídnou herní aktivity kolem vodního hřiště po celý rok



Do prostoru kopce s vodním hřištěm navrhujeme i jiné herní aktivity pro celoroční využití. Na “kopečku”, který zachováváme, navrhujeme umístit další terénní skluzavky, herně-naučný prvek “České řeky“ s dráhami pro kuličky, zemní trampolíny a pětimístnou kolektivní houpačku. Dále bude prostor doplněn o drobné herní prvky točidla/spinnery.

Nový přístřešek



V místě stávajícího přístřešku a fitness prvků zaměřených na seniory navrhujeme výrazně prostorově větší přístřešek vybavený kruhovými piknikovými stoly se židličkami. Tento přístřešek bude poskytovat další stinné místo kryté i před případným deštěm.

Návštěvníci si zaslouží důstojné toalety



V rámci nově nového přístřešku navrhujeme maličké zázemí, pro obsloužení základních potřeb – kromě samozřejmého bezbariérového WC s přebalovacím pultem je zde možné doplnit vodu do lahve. Přístup na WC by byl zpoplatněn (SMS nebo platební kartou) Omezený vstup na toalety je prevencí vandalismu a zachování čistoty.

Hřiště se stane příjemnějším pro malé i velké návštěvníky



Kromě dosázení výrazného počtu stromů do této lokality navrhujeme rozšířit herní prostor okolo pískoviště a zvýšit počet stínících plachet. Rádi bychom do budoucna rozšířili herní aktivity v okolí o netradiční prvky pro batolata, které se na hřištích vyskytují sporadicky. Houpačka společná pro rodiče, kolotoč pro batolata, houpací hnízda, stromové domky, prvky do pískoviště jako bagr/kuchyňka, zahradní úpravy - terénní vlny.

Dlouhé skluzavky, tobogány, náročnější prolézačky oblíbené u starších dětí



Navrhujeme zapracovat do celkového návrhu rozšíření hracích ploch pro školní děti. Tuto část navrhujeme umístit do prostoru svahu stávajících svahových skluzavek. Tento svah navrhujeme upravit a doplnit terénní skluzavky a upravit svahy ve formě lezecké stěny. V navazujícím prostoru bychom rozšířili herní aktivity a fyzicky náročnější prolézací věže s tobogány.

Nové rekreačně-sportovní plochy



Uprostřed okruhu pro jízdu na skateboardu vzniknou nové sportovní plochy.

Tréninková plocha na basketbal/streetbal



V současnosti víceúčelové sportovní hřiště, na kterém je basketbalový koš, je využíváno primárně na fotbal. Jednou z možností je doplnit sportovní aktivity o samostatnou tréninkovou plochu pro streetbal.

Více workoutových a posilovacích prvků



Nabízí se možnost rozšířit stávající workoutovou sestavu o fitness prvek pro cross training, sport který v sobě kombinuje vzpírání, gymnastiku a atletiku. Samozřejmostí je doplnění prostoru pro fitness o lavičky na posezení a odložení osobních věcí.

Více stínu v horkých dnech



Uvědomujeme si, jak doslova palčivým problémem dětských hřišť, je v letních dnech nedostatek stínu. V rámci úprav hřiště doplňujeme prostor hřiště o stromy. Vysazené stromy navrhujeme ještě doplnit o stínící plachty, které budou spoluvytvářet stín na hřišti, než stromy dorostou potřebné velikosti koruny.

A na závěr zde máte slíbený soubor PDF ke stažení na odkazu ZDE .
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688