Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.08.2024 17:48:00

Zhoršení cyklického makroekonomického prostředí v příštích letech?

Pokud bychom dali na predikce Commerzbank, tak by se celkové prostředí v USA mělo z hlediska akciových trhů zhoršit. Mělo by totiž dojít k výraznému uzavření mezery mezi růstem celé ekonomiky na straně jedné a výnosy desetiletých vládních dluhopisů na straně druhé. Mohou to eliminovat zisky obchodovaných firem?

Míra vlídnosti celkového ekonomického prostředí pro akcie se dá ve zkratce popsat poměrem, či rozdílem mezi růstem ekonomiky a výnosy desetiletých dluhopisů. Čím vyšší je růst relativně k výnosům, o to je prostředí vlídnější a naopak. Neplatí to přitom jen pro akcie, významnou roli hrají tyto dvě proměnné třeba z hlediska vývoje míry vládního zadlužení. Predikce zmíněné Commerzbank implikují, že příští rok by se měly výnosy i nominální růst pohybovat kolem 4 %. Letos by přitom měl být růst znatelně nad výnosy.

Růst ekonomiky je ale pro akcie důležitý „jen“ proto, že spoluurčuje tempo růstu zisků. Ale to se někdy od vývoje v celém hospodářství může poněkud odchylovat. Celkově tu tak můžeme mít celou řadu kombinací. Například po roce 2008 bylo ekonomické oživení relativně slabé, výnosy se pohybovaly mimořádně nízko. Poměr růstu ekonomiky a k výnosům byl tak celkově stále docela příznivý. K tomu byly obchodované firmy v USA po řadu let schopny dosahovat dobrého růstu zisků a jeho poměr k výnosům už byl hodně vlídný. Z tohoto pohledu není divu, že akcie výrazně rostly. Co tedy nyní?

Následující graf ukazuje predikce BofA týkající se vývoje ziskovosti na globálních trzích. Model banky naznačuje, že tempo růstu by mělo výrazně klesnout – nyní to vypadá na 11 % růst zisků očekávaných pro následujících 12 měsíců, na konci roku by to mělo být už jen 5 %. Pokud bychom to pak poměřili k výnosům amerických vládních dluhopisů, které by podle BofA měly cca stagnovat (viz předchozí články), tak i zde dostáváme zhoršující se ekonomické prostředí pro globální trhy.

5
Zdroj: X

Druhý graf ukazuje očekávaný vývoj zisků v příštím roce pro USA – konsenzus a predikce Morgan Stanley. Konsenzus to vidí na cca 15 % růst v roce 2025 a 11 % v roce 2026. Tedy i zde pokles tempa, ale to by se mělo stále držet vysoko na výnosy dluhopisů. MS je o něco umírněnější, ale v principu platí to samé.

6
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So 14:53  Stav ekonomiky EU je neutěšený, konstatuje Draghi ve své zprávě. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
So   8:00  Vtip na víkend: Hádají se 3 generálové Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
So   5:41  13. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688