Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.08.2024 14:43:39, aktualizováno 28.08.2024 09:41:47

Dnes představí výsledky za 2Q Nvidia, nejdůležitější současná firma světa. Očekávání jsou značná, důležitý bude výhled pro další kvartál

Ve středu po ukončení řádného obchodování na US trzích představí své výsledky hospodaření za 2Q roku společnost Nvidia, která se během posledních 2 let stala s trochou nadsázky nejdůležitější současnou firmou světa. Od konce roku 2022, kdy naplno propukla AI horečka, se její hodnota zvýšila devětkrát a titul se stal světovou jedničkou z pohledu celkové tržní kapitalizace. Po dosažení historického maxima letos v červnu titul ztratil cca 30 % respektive 800 mld. USD tržní kapitalizace, aby se v posledních týdnech opětovně zotavil a aktuálně mu k hladině historického maxima chybí cca 7 %. Během srpna titul zhodnotil o cca 8 %. Výsledky za 2Q roku budou i z tohoto důvodu mimořádně důležité a očekávání trhu jsou velmi napjatá.

Nvidia během posledních 3 čtvrtletí navýšila své tržby v meziročním vyjádření více jak trojnásobně s tím, že drtivá většina růstu byla generována silným zájmem o budování datových center.
Pro 2Q analytici očekávají, že silný růst tržeb potrvá i 4, kvartál v řadě a dosáhne rozsahu 112 % a úrovně 28.7 mld. USD. V následujících 6 kvartálech by tempo růstu i jejich absolutní výše měly zpomalit.

Investoři budou proto klást velký důraz na firemní výhled pro další čtvrtletí. Pro 3Q trh očekává zpomalení růstu na 75 % na úroveň 31,7 mld. USD. Optimistický výhled by znamenal, že ochota nebo potřeba klientů nadále masivně investovat do rozvoje AI bude pokračovat. Zhoršení výhledu by mohlo podpořit spekulace na naplnění a následné ochlazení poptávky v klíčovém segmentu. Jinými slovy, trh bude ve výsledcích hledat náznaky zachování nebo útlumu současného trendu megarůstu kapitálových výdajů do budování datových center potřebných pro rozvoj fenoménu AI. Podle odhadů Nvidia dodává až 90 % všech čipů používaných v rámci tohoto segmentu.

Podle CFO Nvidie velcí cloudoví poskytovatelé, kteří generují cca 40 % tržeb firmy, kalkulují s tím, že na každém dolaru, který utratí u Nvidie, v následujících 4 letech vydělají 5 USD.

Podle analytiků bude dalším klíčovým tématem nadcházejícího výsledkové reportu otázka časového plánu pro novou generaci AI čipů Blackwell. Podle zpráv ze začátku měsíce má firma určité problémy s produkcí nových čipů, což by mohlo pozdržet některé velké dodávky až na začátek příštího roku. Nvidia samotná uvedla, že počítá s navýšením potřebné produkce klíčové řady čipů ve druhé polovině roku.
Případné zdržení nástupu nové generace čipů by mohlo prospět konkurenčním dodavatelům. Podle některých analytiků ale není riziko "přestupu" k jiným dodavatelům příliš vysoké a případné zpoždění nové generace čipů pouze zvýší odbyt těch již dostupných.

Výrazný pohyb ceny akcie po výsledcích indikuje opční trh. Ten podle dat firmy ORATS počítá s pohybem o 9,8 %, což při aktuální tržní kapitalizaci Nvidie znamená více než 300 mld. USD .

Aktuální cena akcií na trhu odpovídá 37násobku očekávaných ročních zisků, což je výrazně nad průměrem technologické větve indexu S&P 500. Samotný index za první polovinu roku vygeneroval růst o 15% a odhaduje se, že plnou třetinu z toho připadá na vrub samotné Nvidii. Proto budou její výsledky klíčové pro celý trh.





Zdroj: CNBC




Vladimír Urbánek
V oboru investic se pohybuje více než 25 let. Po několikaleté zkušenosti s obchodováním s cennými papíry se věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů. Za důležité považuje především zkušenosti a sledování dlouhodobého ekonomického vývoje na českých i zahraničních kapitálových trzích.
28.08. 08:23  nepište kraviny (Šižirbold Dagvasambú)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 10:52  30 000 zaměstnanců Boeingu v USA vstoupí do stávky Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:36  Samsung oslabuje kvůli stávce v Indii Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá   9:29  Americké trhy pokračují v růstu, ECB snížila sazby Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  Wall Street 12.9. - akcie pokračovaly na růstové vlně Research (J&T BANKA)
Pá   8:19  Pozitivní nálada na Wall Street se přelila i do čtvrteční seance ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688