Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  26.08.2024 10:01:03

USA v recesi? Podle starších zkušeností z trhu práce ano. V reálu to ale nebude tak jasné

Powell v Jackson Hole uvedl, že nastal čas na snížení sazeb: „Směr vývoje je jasný, načasování a tempo snižování sazeb bude záviset na příchozích údajích, vývoji výhledu a rovnováze rizik.“ Finanční trh očekává, snížení sazeb o 100 bazických bodů do konce roku, v září pak očekává s pravděpodobností 62 % snížení o 25 bodů a s pravděpodobností 38 % snížení o 50 bodů.


Je americká ekonomika v recesi? Jedním z indikátorů recese je tzv. Sahmovo pravidlo. Jde o rozdíl mezi průměrem nezaměstnanosti za poslední tři měsíce a minimem za posledních 12 měsíců. V minulosti v USA toto pravidlo dokázalo spolehlivě identifikovat recesi. Otázkou je, kdy ta recese byla. V polovině případů ji identifikoval se zpožděním. Nicméně na rozdíl od jiných států, historie říká, že v USA funguje relativně dobře. Takže trh práce říká, že USA je v recesi. Něco podobného slyšíme už delší dobu od výnosové křivky.



Economist se ptá, co to znamená pro finanční trhy, respektive pro investory. Analýza Thomase Philipse kombinuje míru nezaměstnanosti a výnosovou křivku. Jeho pravidlo mělo od roku 1960 pouze dva falešné poplachy a naznačuje, že recese v USA začala v červenci letošního roku. Jeho analýza ale také ukazuje, znalost těchto pravidel není tak dobrá pro investice. Pokud by měnil své akciové portfolio podle toho, zda pravidlo naznačuje recesi, tak by většinou prodělal v porovnání se strategií držením akcií po celou dobu. Mimo jiné už jen proto, že finanční trhy nečekají, až nějaké pravidlo nebo indikátor dosáhne nějaké úrovně.

Problémem pro pravidla, která koukají do minulosti, jsou i data a změna chování. Například Goldman Sachs ukazuje, že část nárůstu nezaměstnanosti souvisí s boomem imigrace. Bez toho by Sahmovo pravidlo nebylo spuštěno. Jinými slovy, podmínka ceteris paribus je narušena.



Dále, možná jste slyšeli, že jejich staťák revidoval své odhady růstu počtu pracovních míst za posledních dvanáct měsíců a nové odhady jsou o 818 000 nižší než ty předchozí. To je slušná revize, která by mohla přiživit šanci na recesi. Nicméně je potřeba uvést, že to neznamená, že 818 000 Američanů přišlo o práci.

Počet nových pracovních míst je tzv. čistý = je to počet nově vytvořených pracovních míst minus počet starých pracovních míst, která zanikla. Pokud tedy ekonomika přidá 200 000 pracovních míst za měsíc, znamená to, že v tomto měsíci je o 200 000 pracovních míst více než minulý měsíc.

Počet obyvatel USA v současné době roste tempem přibližně 145 000 měsíčně. Aby tedy ekonomika udržela krok s růstem populace, musí každý měsíc vytvořit přibližně 145 tisíc nových pracovních míst. I po nových revizích od dubna 2023 do března 2024 bylo vytvořené cca 174 tisíc pracovních míst měsíčně. Jinými slovy, země přidává právě tolik pracovních míst, aby zabránila růstu počtu nezaměstnaných. Takže vlastně funguje velmi slušně.



Dále, nezaměstnanost roste. Více než polovina nárůstu za poslední tři měsíce byla způsobena ztrátou zaměstnání. 40 % nárůstu bylo ale způsobeno tím, že lidmi, kteří na trh práce vstoupili. Ať už nově (například imigrace) nebo znovu vstoupili, což znamená, že znovu začali hledat práci. Jinými slovy, minulá zkušenost s trhem práce v USA naznačuje recesi. Detailní analýza ale ukazuje, že tomu tak nemusí být. Nicméně to neznamená, že by Fed neměl snižovat sazby. Naopak. Inflace i růst ukazuje, že Fed je ve snižování sazeb ve zpoždění. 

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688