OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  23.08.2024 12:00:00

I přes válečný konflikt v cílové destinaci by na dovolenou odjela více než polovina Čechů

Ani velmi negativní události v místě dovolené by kvůli finanční ztrátě nezabránily mnoha Čechům odjet do cílové destinace. V případě válečného konfliktu by vycestovala více než polovina lidí, pokud by došlo v místě dovolené k živelním událostem, nevzdalo by to s dovolenou 6 z 10 Čechů. Dokonce ani akutní onemocnění, úraz či úmrtí v rodině nejsou pro téměř 40 % lidí překážkou. Vyplývá to z průzkumu insurtech společnosti Tuito.

Podle průzkumu musela více než pětina Čechů někdy dovolenou zrušit těsně před odjezdem. Přitom Češi ruší dovolené s ohledem na finanční ztráty jen velmi neradi. „Češi se nechtějí svých dovolených, na které často šetří celý rok, vzdát jen tak. Případná ztráta financí je pro některé z nich opravdu tak trpká, že mnohdy neváhají odcestovat na dovolenou téměř za každou cenu,“ říká Michal Urbánek, zakládající partner společnosti Tuito.

Dovolená za každou cenu

Loňské požáry v Řecku, sesuvy půdy ve Slovinsku, zemětřesení v Turecku nebo válečný konflikt v Izraeli. Zdálo by se, že všechny tyto události budou pro Čechy dostatečnou bariérou k tomu, aby nevycestovali. Opak byl ale pravdou a ani výsledky aktuálního průzkumu nehovoří zdaleka jednoznačně. Na jedné straně tři čtvrtiny Čechů preferují bezpečnou dovolenou, která podle mnoha z nich spočívá právě v bezpečné destinaci. Na straně druhé mnozí přiznávají, že by je ani opravdu riskantní události nedonutili dovolenou zrušit, pokud by měli přijít o investované finance nebo jejich většinu.

Válečný konflikt by tak nebyl překážkou pro více než polovinu Čechů, 60 % lidí by vycestovalo i v případě živelních událostí v cílové destinaci. Více než 80 % turistů by odjelo na vybraný zájezd i v případě, že by jim zaměstnavatel neschválil dovolenou, 8 z 10 lidí by neváhalo odcestovat v případě ztráty cestovního dokladu a téměř 40 % lidí by odcestovalo i při akutním onemocnění, úrazu nebo úmrtí v rodině.

Absence ochrany úspor

„Na těchto výsledcích má bezesporu značný podíl to, že až do loňského roku neexistovalo na českém trhu pojištění, které by turisty ochránilo před finanční ztrátou v případě negativních událostí v cílové destinaci nebo i v případě subjektivního rozhodnutí neodcestovat,“ vysvětluje Urbánek a pokračuje: „Přitom o tzv. pojištění ‘cancel for any reason‘, tedy pojištění pro všechny případy, by dle průzkumu mělo zájem přes 80 % lidí.“

Pětina cestujících Čechů by jej dle průzkumu využila v každém případě, 30 % v případě subjektivně dražší cesty či takové, která by zásadně zasáhla do rodinného rozpočtu, pětina by jej využívala při cestách do zahraničí. Z pětiny lidí, která by dle průzkumu toto pojištění nevyužila nikdy, se nejčastěji lidé vyjadřovali tak, že by se na jejich způsob cestování stejně nevztahovalo, 15 % zase věří, že se nic nestane. Pouze pětina z těchto lidí zmiňuje, že si již k ceně zájezdu nemůže dovolit investovat finance navíc.

Pojištění storna zájezdu už nestačí

Cestování se stává stále finančně náročnějším koníčkem a současné situace nám ukazují, že bude také mnohem rizikovější. Lidé tak budou hledat cesty, jak ochránit nejen své zdraví, ale také svoje finance. Téměř nikdo dnes nevycestuje bez cestovního pojištění. Ještě před pár lety poměrně málo využívané storno pojištění zájezdu, ubytování či cesty dnes pravidelně či příležitostně využívá dle výsledků průzkumu 7 z 10 lidí.

„Nyní je ale již jasné, že ani toto pojištění vzhledem k rozsahu rizik, které kryje, nebude s ohledem na události ve světě stačit. Pokud budou chtít cestovní kanceláře či agentury do budoucna na trhu uspět, budou muset na tento stav zareagovat a hledat nové cesty, jak svým klientům zajistit možnost větší flexibility v rozhodování, aniž by zbytečně riskovali jejich bezpečí nebo finanční ztrátu. Právě to pojištění ‘cancel for any reason‘ umožňuje,“ dodává závěrem Michal Urbánek z Tuita.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688