cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  23.08.2024 10:41:09

Optimismus ohledně oživení německé ekonomiky zcela vyprchal a riziko recese je opět aktuální - Globální ekonomický výhled srpen 2024 - Německo

HDP ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaostal za očekáváním mírné expanze, namísto toho se hospodářská aktivita nečekaně snížila o 0,1 % poté, co na začátku roku mírně vzrostla (o 0,2 % mezičtvrtletně).

Dle německého statistického úřadu (Destatis) došlo zejména k poklesu investic do zařízení a budov. Poté, co se loni německá ekonomika jen těsně vyhnula technické recesi, tedy nyní dynamika opět poklesla.

Proběhla též velká revize národních účtů, kdy byly revidovány výsledky od roku 1991. Kompozitní ukazatel PMI v červenci poprvé za čtyři měsíce poukázal na mírný pokles aktivity soukromého sektoru (49,1). Důvodem byl zejména pokračující prudký pokles zpracovatelského sektoru (43,2), ale též slabá expanze v sektoru služeb (52,5).

Dobře se nevyvíjí ani podnikatelský sentiment, který se dle Ifo i ZEW indexu zhoršil. Hůře je hodnocena současná situace, ovšem skepse roste i ohledně hodnocení nadcházejících měsíců. Slabé údaje tak nevyznívají pro druhou polovinu roku příliš příznivě.

Ekonomický výhled se v důsledku výše zmíněného poněkud hroutí, MMF nově předpovídá, že HDP by měl letos růst jen o 0,2 % a v příštím roce dojde k oživení růstu na 1,3 %. CF je ještě o něco pesimističtější, pro letošní rok předpokládá pouze 0,1% růst a pro rok 2025 růst o rovné 1 %.

Harmonizovaná spotřebitelská inflace po předchozím poklesu v červenci znovu velmi mírně vzrostla.

 Růst spotřebitelských cen meziročně činil 2,6 % (oproti červnovým 2,5 %). Na míru inflace působil tlumivě zejména pokles cen energií (1,7 %), zatímco ceny služeb nadále vykazovaly nadprůměrný téměř 4% růst. Jádrová inflace bez potravin a energií stagnovala na úrovni 2,9 %.

CF nově předpovídá pro letošní rok inflaci na úrovni 2,4 % a její zpomalení na rovná 2 % v příštím roce. Pokles cen průmyslových výrobců v červnu dále meziročně zpomalil na 1,6 % (oproti květnovým 2,2 %), přičemž hlavním důvodem zůstávají nižší ceny energií, stejně tak jako levnější meziprodukty.

 


Zdroj: ČNB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688