Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  19.08.2024 12:24:55

Analýza nemovitostního trhu: Zlevňují hlavně starší neekologické domy a rekreační objekty

Ceny nemovitostí napříč Českou republikou v loňském roce klesly. Letos pozorujeme spíše jejich stagnaci. Jsou však lokality, kde ceny pomalu rostou. Problém s nedostatkem nemovitostí je hlavně v Praze, kde dlouhodobě poptávka převyšuje nabídku. Ukázala to aktuální analýza nemovitostního trhu společností Flixhome a NejStropy.

Ceny nemovitostí v České republice po loňském výraznějším propadu nyní spíše stagnují. K poklesu cen došlo především u starších domů s neekologickým vytápěním a vyššími náklady na energie. Naopak ve větších městech, jako je Praha nebo Brno, se tento propad výrazně neprojevil a ceny se dokonce pomalu opět zvyšují,“ říká výkonný ředitel Flixhome.cz Marián Krejčí.

Příčinou tohoto trendu je trvalý nedostatek bytů, zejména v Praze, kde poptávka již několik let převyšuje nabídku. „Situace se v blízké budoucnosti pravděpodobně nezmění, což znamená, že ceny nemovitostí v těchto lokalitách budou nadále růst,“ dodává Krejčí.

Kupující se stále více zaměřují na byty spíše než na domy, a to zejména kvůli výraznému nárůstu cen pozemků po celé České republice. „V některých případech tvoří koupě pozemku až 50 % celkových nákladů na stavbu domu,“ vysvětluje Krejčí.

Kdo jsou současní kupci?
V současné době dominují mezi kupujícími běžní lidé, kteří nemovitosti využívají pro vlastní bydlení. „Investoři v poslední době výrazně omezili nákupy nemovitostí. Hlavním důvodem této změny jsou vysoké úrokové sazby bank a výnosy investičních produktů, které mnohdy převyšují 8 % p.a. Tím se pro investory stávají tyto zdánlivě jednoduše dosažitelné výnosy atraktivnější než současné výnosy z nájmů,“ uvedl Krejčí a dodává, že preference kupujících se za poslední roky příliš nezměnily.

V případě bytů je největší zájem o malometrážní byty 2+kk okolo 60 m² a následně byty 3+kk do 80 m². Pokud jde o domy, kupující preferují především bungalovy okolo 100 m² s menším pozemkem.

Chcete chatu? Teď je vhodná chvíle
Na druhou stranu oproti rezidenčním nemovitostem plošně zlevňují chaty a chalupy. Dávno jsou pryč doby, kdy byl hlad po rekreačních objektech vyšponoval ceny vzhůru.

Během prázdnin dochází tradičně k poklesu poptávky po nemovitostech, protože zájemci tráví dovolené a nemovitosti nejsou jejich prioritou. Tento jev, známý jako 'okurková sezóna', způsobuje dočasný pokles cen rekreačních objektů,“ říká projektový manažer Nejstropy.cz Adam Motyka.

Chalupy v odlehlých oblastech zlevňují nejvíce
Cenové snížení se týká především chalup v odlehlých oblastech, které nejsou v blízkosti velkých měst. Tyto nemovitosti byly během pandemie COVID-19 velmi žádané, což vedlo k jejich nárůstu cen. Nyní však dochází k jejich výraznému zlevnění.

Rozdíly v cenách mohou dosahovat až několika statisíců korun. Tento pokles je ovšem podmíněn řadou faktorů, včetně dostupnosti, infrastruktury a technického stavu nemovitosti,“ vysvětluje Motyka.

Podobný trend lze sledovat napříč různými lokalitami, zejména v méně dostupných regionech. Zatímco ještě loni mohla být chata v dané oblasti zakoupena za výrazně vyšší cenu, dnes jsou tyto ceny nižší, což představuje zajímavou příležitost pro kupce.

Vlivem vysokých úrokových sazeb zaznamenává společnost Nejstropy.cz nízký zájem soukromých investorů, kteří by chtěli kupovat či rekonstruovat rekreační nemovitosti využívat pro vlastní potřebu. „Současní kupci jsou převážně specializovaní investoři, kteří nemovitosti kupují za účelem podnikání, pronájmu nebo spekulace,“ dodává Motyka.

Zdroj: Flixhome Czech a Nejstropy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688