Kryštof Míšek (Argos Capital)
Akcie ve světě  |  12.08.2024 08:14:33

Skutečný důvod burzovního propadu? Zajišťování volatility na burzách

Tento index je založen na cenách opcí na index S&P 500 a je široce používán jako indikátor tržní nervozity nebo strachu mezi investory. Tento barometr tržní volatility dosáhnul za jeden den růstu o 130 %. Co tedy stojí za tímto pohybem?

Z pohledu hlavního makro fundamentu je to jednoznačně nebývale uvolněná měnová politika posledních 15 let. Americká centrální banka mezi rokem 20092022 měla nejvyšší sazbu „pouze“ 2,5 %. A to v roce 2019 těsně před nástupem pandemie, pak úroky znovu klesnuly k nule. Dlouhodobě uvolněná monetární politika a čitelný výhled úrokových sazeb vedly ke zvýšenému rizikovému apetitu mezi investory. Spekulanti si díky nízkým nebo dokonce záporným úrokovým sazbám mohou levně půjčovat peníze a investovat je do výnosnějších aktiv. Namísto tradičních státních dluhopisů jsou dnes preferovány strategie zaměřené na nízkou volatilitu akciových trhů.



 Zdroj: Unsplash.com

 

Druhým faktorem jsou moderní řešení zajištění rizika. Deriváty, původně zamýšlené k zajištění, se staly nástrojem spekulace, a to zejména díky jejich schopnosti vytvářet finanční páku. Tato páka se zesiluje, když jsou peníze levné a snadno dostupné. To znamená, že více investorů se může pustit do spekulací, což zvyšuje riziko na trhu.

V neposlední řadě je to obecně oblíbená strategie sázek na nízkou volatilitu, které jsou dnes široce rozšířené a oblíbené mezi fondy i jednotlivými investory. Emitent vydá opci na pokles a prodá ji investorovi, který se chce zajistit proti riziku. Emitent pak prodá podkladové aktivum v rozsahu pravděpodobnosti dosažení realizační ceny. Vzhledem k tomu, že přibližně 80 % opcí skončí bezcenných, emitent následně toto aktivum koupí zpět, což vede ke snížení volatility trhu. Problém nastává, když tento přístup selže – v takovém případě musí všichni najednou začít prodávat, což způsobuje prudké výprodeje. Tato dynamika může být možná tím největším vysvětlením posledního propadu na akciových trzích.

 Z výše uvedeného plyne, že v budoucnu můžeme být svědkem častějšího výskytu podobných jevů, kdy investoři musí být připravení, že s jedná o „nový normál“ chování trhů.

 

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688