Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Internet a telefony  |  08.08.2024 12:09:36

DDoS útoky nemají fatální dopad na firemní technologie, dokáží ale zničit reputaci, varuje APPSEC

ilustrační foto DDoS útoky

Nejčastějším typem kybernetického útoku v Česku jsou dlouhodobě DDoS útoky, které vedou k zahlcení a vyřazení konkrétních internetových stránek. Dá se proti nim bránit?

Patří k nejčastějšímu druhu kybernetických útoků vůbec. Nepředstavují sice tak zásadní hrozbu jako ransomware, který dokáže zašifrováním na dlouho nebo i navždy vyřadit firemní zařízení a na nich uložená data, DDoS útoky ale umí potrápit jinak: vyřazením internetových stránek ohrožují především dobrou reputaci společnosti a nezřídka i samotný byznys nebo službu. Zvláště pokud takovému útoku musí čelit internetový obchod, veřejná instituce nebo zdravotnické zařízení. Dá se ale vůbec na DDoS útok připravit a úspěšně mu čelit? Podle české kybernetické společnosti APPSEC , která se zabývá penetračními testy a skenování zranitelností firem, to je možné.

Aby se organizace dokázala na případný DDoS útok připravit, musí si nejprve uvědomit, jak při něm hackeři postupují. Útočník využívá stovky a tisíce zařízení jiných uživatelů, kteří o tom vůbec netuší, k hromadným požadavkům přístupu na konkrétní internetovou stránku. Ta obvykle tak velký nápor směřovaný do jednoho okamžiku nezvládne a internetová stránka „spadne“. Po dobu útoku tak není možné daný web navštívit, což může být značně problematické třeba pro zmíněné e-shopy, mediální weby, stránky různých veřejných institucí nebo veřejné formuláře. Zahlcení webu se nemusí projevit přímo celkovým výpadkem, ale také zpomalením načítání stránek a zhoršenou funkčností.

Prevence? Rozložení a filtrace síťového provozu

„Účinná obranou může být rozložení síťového provozu mezi servery umístěné v různých geografických lokalitách, filtrování škodlivého provozu a blokování IP adres. Díky tomu se na web i během silného DDoS útoku dostanou pouze opravdoví uživatelé,“ říká Adam Paclt, generální ředitel bezpečnostní společnosti APPSEC. A jak vlastně počínající DDoS útok odhalit? Obvykle jde o nezvyklý nárůst webového provozu, často ze stejné IP adresy. Zároveň se zpomalí výkon sítě, nebo je nepravidelný. V další fázi dochází k úplnému výpadku internetových stránek. DDoS útok hned v jeho počátku lze zachytit průběžným monitoringem provozu firemní sítě, který včas odhalí jakoukoli abnormalitu.

Pro neustálý monitoring sítě a všech koncových zařízení se používají nástroje detekce a následné reakce (EDR), které na rozdíl od běžného antiviru dokáží rychle analyzovat a vyhodnocovat velké množství dat a na jejich základě okamžitě reagovat na jakoukoli hrozbu. A pak je tu Next Generation Endpoint Protection (NGEP), stejný nástroj navržený od začátku jako inteligentní systém, který na základě algoritmů a strojového učení využívá kombinaci několika pokrokových technik k detekci hrozby na základě chování. Příkladem takového řešení je SentinelOne , který pomocí behaviorální analýzy, umělé inteligence a strojového učení okamžitě detekuje škodlivý běžící proces a dokáže ho zastavit.

NÚKIB varuje: DDoS útoků raketově přibývá

V případě DDoS útoku je třeba přesměrovat zvýšený provoz, tedy doslova lavinu požadavků na přístup ke konkrétnímu webu, jinam. Jakmile je tento provoz a jeho zdroj identifikovaný, buď se mu zamezí v přístupu k danému webu, nebo se právě přesměruje, a tudíž už nezatěžuje dané stránky, které by se pod jeho náporem zhroutily. Takovou službu nabízí někteří poskytovatelé internetu nebo infrastruktury, kteří dokáží takový škodlivý provoz přesměrovat do tzv. Scrubbing centra, které si lze představit jako „pračku provozu“, jež zbaví lavinu žádostí o přístup k webu o nežádoucí data od útočníka.

Že DDoS útoky není radno podceňovat, potvrzuje i Zpráva o stavu kybernetické bezpečnosti v České republice za rok 2023 , kterou v polovině července vydal Národní úřad pro kybernetickou a internetovou bezpečnost (NÚKIB). „Mezi nejčastější typy kyberútoků během roku 2023 patřily DDoS útoky, a to primárně vůči veřejnému a finančnímu sektoru. Řada evidovaných incidentů souvisela s ruskou agresí na Ukrajině, v několika málo případech pak i s izraelsko-palestinským konfliktem,“ konstatuje úřad. NÚKIB loni řešil rekordní počet 262 incidentů, což představuje téměř osmdesátiprocentní meziroční nárůst. „Stojí za ním primárně právě opakované vlny DDoS útoků vedené zejména ruskojazyčnými hacktivistickými skupinami,“ upřesnil NÚKIB.

APPSEC je projekt společnosti Apptc.me s.r.o., která se zabývá privátními a public řešeními pro cloud orchestraci, kde je aspekt bezpečnosti velkou prioritou. Společnost Apptc.me s.r.o. se rozhodla sdílet své zkušenosti s bezpečností prostřednictvím projektu APPSEC a pomáhat tak zákazníkům s širokou škálou palčivých problémů, se kterými se dnes v informační bezpečnosti můžeme setkat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688