ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  07.08.2024 00:00:00

Růst návštěvnosti jihočeského kraje ve 2. čtvrtletí 2024 pokračoval: v HUZ se ubytovalo 454 tis. hostů na více než 1 mil. nocí, většinu tvořili rezidenti

 
V hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) Jihočeského kraje se ve 2. čtvrtletí 2024 ubytovalo 454 tis. hostů na více než 1 mil. nocí. Většinu z nich tvořili rezidenti. Nerezidenti se na počtu hostů podíleli 32 % a na počtu přenocování 24 %.

Ve srovnání s 2. čtvrtletím 2023 se počet hostů ubytovaných v jihočeských HUZ zvýšil o 9,3 % a počet jejich přenocování o 5,1 %. O tento vývoj se zasloužila především zahraniční návštěvnost, když počet nerezidentů se meziročně zvýšil o jednu čtvrtinu a počet jejich přenocování téměř o 17 %. Celkový počet hostů HUZ sice stále mírně zaostával za objemy před pandemií (-1,4 %), ale přenocování je překonalo (+4,3 %). Počet tuzemských hostů a jejich přenocování již předpandemické hodnoty převýšil zhruba o 10 %, ale zahraničním hostům k jejich dosažení chybělo 20 % a počtu přenocování 10 %.

Po propadu způsobenému pandemií se návštěvnost kraje od 2. čtvrtletí 2021 již meziročně zvyšovala s výjimkou 3. čtvrtletí 2022, kdy došlo k poklesu vlivem snížení počtu rezidentů. Ti v předchozích dvou pandemických letech často trávili letní dovolenou namísto ciziny v jižních Čechách a tím částečně nahradili výpadek nerezidentů. Ve 3. čtvrtletí 2022 se počet rezidentů vrátil k nižším předpandemickým hodnotám, ale nerezidenti na ně stále ztráceli.

Graf 1 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje v letech 20142024 podle čtvrtletí

Podle měsíčních hodnot se návštěvnost směrem k létu vždy zvyšovala a nejinak tomu bylo i toto jaro. Rezidentů i nerezidentů přicestovalo více než v minulém roce, přičemž jejich nejvyšší meziroční přírůstek byl zjištěn v květnu. V porovnání s měsíci před pandemií se tuzemských hostů letos v dubnu ubytoval shodný počet, v květnu jich bylo o 22 % více a v červnu o 8 % více. Počet z ahraničních hostů po celé 2. čtvrtletí za předpandemickými měsíci zaostával, nejvíce v dubnu ( - 30 %) a nejméně v květnu ( -9 %) .

Graf 2 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje ve 2. čtvrtletí 20122024 podle měsíců

Ve 2. čtvrtletí 2024 se v HUZ Jihočeského kraje ubytovalo téměř 310 tis. tuzemských hostů na 808 tis. nocí a necelých 145 tis. cizinců na 257 tis. nocí. V průměru se rezidenti zdrželi 2,6 noci a nerezidenti 1,8 noci.

Tab. 1 Hosté ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje ve 2. čtvrtletí 2023

 

V čele zahraniční návštěvnosti podle počtu hostů i přenocování byli Němci (s podílem 25 %, resp. 31 %) a na druhém místě Rakušané (oba podíly 12 %). Na třetím až pátém místě podle počtu hostů a přenocování byli Tchajwanci, Jihokorejci a Slováci, což bylo pořadí podle počtu hostů, zatímco pořadí podle počtu přenocování bylo mírně odlišné. Zásluhou delších pobytů se Slováci umístili na třetím místě. Na šestém místě podle počtu hostů se umístili Číňané a to díky šestinásobnému meziročnímu nárůstu. I tak jejich aktuální počet příjezdů představoval jednu sedminu ve srovnání s vrcholem před pandemií.

Graf 3 Nerezidenti ubytovaní v HUZ Jihočeského kraje ve 2. čtvrtletí 2024 podle zemí  

I když celková návštěvnost cizinců ještě značně zaostávala za rokem 2019, tak z první desítky zemí podle počtu příjezdů a přenocování již šest překonalo objemy z doby před pandemií. Jednalo se o všechny evropské země z první desítky s výjimkou Maďarska (Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko a Nizozemské království) a Korejskou republiku.

V rozdělení nerezidentů podle kontinentů pocházely ve 2. čtvrtletí 2024 dvě třetiny z evropských zemí, jejich podíl na počtu přenocování byl ještě vyšší, tříčtvrtinový. Převaha evropských hostů již nebyla tak drtivá jako při pandemii. Tím, jak se do jižních Čech vracejí hosté z Asie, snižuje se podíl hostů z evropských zemí. Ale oproti stavu před pandemií, kdy Asiaté ve 2. čtvrtletí 2019 mezi nerezidenty mírně převažovali a na počtu přenocování se podíleli 35 %, bylo jejich nynější zastoupení výrazně nižší (27 %, resp. 19 %).

Ve 2. čtvrtletí 2024 se v HUZ Jihočeského kraje ubytovalo 97 tis. hostů z evropských zemí, což bylo meziročně o 17 % více a oproti předpandemickému 2. čtvrtletí 2019 dokonce o čtvrtinu více. Návštěvníků z Asie se ubytovalo necelých 40 tis., což znamenalo meziroční nárůst o více než polovinu, ale tento počet hodnot před pandemií nedosáhl ani z poloviny.

Výsledky za HUZ v sobě zahrnují i údaje za lázeňská HUZ. Ve 2. čtvrtletí 2024 se v jihočeských lázeňských HUZ ubytovalo 8,8 tis. osob na 139,2 tis. nocí, tj. každý host v průměru na 16 nocí. V meziročním srovnání se počet hostů sice meziročně snížil o 4,3 %, ale počet jejich přenocování meziročně vzrostl téměř o 15 % díky prodloužení průměrné doby pobytu téměř o 3 dny. Současné výsledky ve vztahu ke 2. čtvrtletí 2019 v počtu hostů ještě o 10 % zaostávaly, ale počet přenocování již převýšily o 13 %.

Jihočeskou lázeňskou klientelu tvořili z 99 % domácí hosté. Na celkovém počtu rezidentů ubytovaných v jihočeských HUZ se tuzemští lázeňští hosté podíleli 3 % a na počtu přenocování zásluhou dlouhých pobytů 17 %.

Tab. 2 Hosté ubytovaní v HUZ podle krajů ve 2. čtvrtletí 2024

 

V České republice se ve 2. čtvrtletí 2024 v meziročním srovnání zvýšil počet hostů ubytovaných v HUZ o 3,3 % a počet jejich přenocování o necelé 1 % a to díky růstu zahraniční návštěvnosti. Ta však stále ještě zaostávala za 2. čtvrtletí 2019, když rozdíl počtu zahraničních hostů a jejich přenocování představoval -6 %, resp. -10 %. Počet rezidentů již hodnoty před pandemií převýšil o 13 %, počet přenocování o 8 %. Celkový počet hostů ubytovaných v HUZ České republiky výsledky před pandemií již překonal o 3,1 % a počet přenocování se jim těsně přiblížil ( -0,8 %) .

T radičně nejvíce návštěvníků mířilo do hlavního města Prahy. Podle počtu ubytovaných hostů byl druhým nejpřitažlivějším z regionů Jihomoravský kraj a třetí místo náleželo jižním Čechám. Do pomyslného regionálního žebříčku krajů podle počtu přenocování se na druhé místo vklínil lázeňský Karlovarský kraj, který kraje Jihomoravský a Jihočeský odsunul na třetí a čtvrté místo. Zatímco Praha byla magnetem především pro cizince (80,6 % hostů a 85,5 % počtu přenocování) a v Karlovarském kraji cizinci mírně převažují, v ostatních krajích převládala domácí klientela.

Většina krajů s výjimkou pěti zaznamenala ve 2. čtvrtletí 2024 meziroční zvýšení počtu hostů, ale podle počtu nocí byl ve většině krajů zaznamenán meziroční pokles a jen v pěti krajích výsledky ukazují na nárůst. Horší výsledky byly zaznamenány u přenocování rezidentů, kde došlo k poklesu ve všech krajích s výjimkou Jihočeského a Moravskoslezského. Naopak příznivý byl meziroční vývoj počtu nocí nerezidentů, který ve všech krajích s výjimkou Ústeckého vzrostl. Ve většině krajů celková návštěvnost včetně počtu přenocování překonala již i objemy před pandemií. Hodnot 2. čtvrtletí 2019 v počtu hostů i jejich přenocování nedosáhlo hlavní město Praha vlivem úbytku nerezidentů a Ústecký kraj, kde kromě nerezidentů chyběli oproti roku 2019 také rezidenti. Počet hostů z doby před pandemií nedosáhl dále Jihočeský kraj a počet přenocování ještě Karlovarský kraj, v obou krajích vlivem chybějících nerezidentů.

Tab. 3 Přenocování hostů ubytovaných v HUZ podle krajů ve 2. čtvrtletí 2024

Jihočeský kraj, který se v mezikrajském žebříčku umístil počtem hostů na třetím a počtem jejich přenocování na čtvrtém místě, přispěl k celorepublikovým výsledkům téměř 8 %. Meziroční nárůst počtu hostů ve 2. čtvrtletí 2024 v Jihočeském kraji byl mezi kraji nejvyšší a nárůst počtu přenocování byl druhý nejvyšší po Moravskoslezském kraji, kde se do lepšího výsledku promítla zvýšená zahraniční návštěvnost zásluhou Mistrovství světa v hokeji.

Další informace:

Kontakt:

Ing. Irena Kovárnová
Krajská správa ČSÚ v Českých Budějovicích
E: irena.kovarnova@czso.cz
T: 386 718 690
M: 703 854 593

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688