ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  05.08.2024 01:07:00

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy k návrhu zákona o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SPD ČR) na svých webových stránkách zveřejnil své stanovisko k návrhu zákona o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Konstatuje v něm, že hlavním účelem návrhu Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP) je urychlení využívání energie z obnovitelných zdrojů (OZE), zejména prostřednictvím vymezení oblastí pro urychlení využívání OZE, ve kterých budou záměry pro využití energie z OZE povolovány ve zvláštním (zjednodušeném) procesním režimu.

Načež SPD ČR k tomu uvádí, že principy nové právní úpravy vycházejí z požadavků obsažených ve směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/2001 ze dne 11. prosince 2018 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, ve znění směrnice 2023/2413 (směrnice RED III).

Oblasti pro urychlení využívání OZE budou vymezovány na základě kritérií (limitů) vyplývajících ze zákonných požadavků na ochranu jiných veřejných zájmů, než je rozvoj OZE. Tyto limity stanoví nařízení vlády jako prováděcí právní předpis k návrhu zákona.

Podle SPD ČR hlavním účelem návrhu ministerstva životního prostředí je urychlení využívání energie z obnovitelných zdrojů (OZE), zejména prostřednictvím vymezení oblastí pro urychlení využívání OZE, ve kterých budou záměry pro využití energie z OZE povolovány ve zvláštním (zjednodušeném) procesním režimu. Zároveň opět poukazuje na to, že tyto principy nové právní úpravy vycházejí z výše uvedených požadavků obsažených ve směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU).

Zároveň k tomu konstatuje, že oblasti pro urychlení využívání OZE budou vymezovány na základě kritérií (limitů) vyplývajících ze zákonných požadavků na ochranu jiných veřejných zájmů, než je rozvoj OZE. Tyto limity stanoví nařízení vlády jako prováděcí právní předpis k návrhu zákona.

Pokud jde o povolování záměrů OZE mimo oblasti pro urychlení využívání OZE, návrh zákona transponuje zejména požadavek směrnice RED III, podle kterého se usmrcování nebo vyrušování ptáků, a zvláště chráněných druhů, nepovažuje za úmyslné, pokud záměr pro využití přijal nezbytná zmírňující opatření. Vedle toho se v případě záměrů OZE mimo oblasti pro urychlení využívání OZE předpokládá také povinnost integrace EIA a jednotného environmentálního stanoviska a povinnost uzavření plánovací smlouvy mezi investorem a obcí.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve svém stanovisku vítá snahy o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie. Zároveň ale upozorňuje, že některé navržené změny naopak zhorší povolovací procesy oproti současnému stavu. Jde např. o povinné plánovací smlouvy mimo zastavěné území, povinný a trvalý monitoring účinnosti podmínek a zmírňujících opatření v plném rozsahu či povinné akustické hodnocení v blízkosti chráněného venkovního prostoru. SPD ČR tudíž žádá odstranění těchto nových povinností.

SPD ČR zároveň navrhuje zavedení jasných pravidel pro urychlení výstavby OZE, včetně napříkl závazných lhůt v územním plánování, zjednodušení EIA, zjednodušené procesní postupy a dílčí úpravy stavebního zákona.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688