Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  01.08.2024 00:24:48

Domácnosti s tepelnými čerpadly zažijí cenový šok. Jak se mu vyhnout?

Moderní tepelná čerpadla

Domácnosti s tepelnými čerpadly čeká nečekané zdražení vytápění. I přesto existují způsoby, jak tento cenový šok zmírnit.

Letošní léto nás překvapilo rekordními teplotami, ale topná sezóna je za rohem a domácnosti, které používají tepelná čerpadla, čelí značnému zdražení. Prudký nárůst regulovaných poplatků, který se nejvíce projevil v distribučních oblastech ČEZ a E.GD, zvýšil náklady u modelové spotřeby 10 MWh (9 MWh v nízkém tarifu a 1 MWh ve vysokém) o přibližně 110 %. V distribuční oblasti PRE vzrostly regulované poplatky nejméně, a to o 90 %.

Viník? Poplatek za obnovitelné zdroje

Hlavním důvodem je znovuzavedení podpory OZE. Tento poplatek ve výši 599 Kč přešel v roce 2023 na bedra státu, ale již v letošním roce byl opět navrácen spotřebitelům. To zasáhlo nejvíce právě domácnosti, které mají vysokou spotřebu. Navíc se zvýšily poplatky za jističe a distribuci v nízkém tarifu, kde cena za distribuci 1 MWh u nízkého tarifu narostla na více než dvojnásobek. Tento vývoj je paradoxní, protože tepelná čerpadla, považovaná za ekologické řešení, se stávají finančně méně výhodnými, což odrazuje mnoho domácností od přechodu z vytápění dřevem, uhlím nebo plynem. Stát přitom podporuje výměnu starých kotlů na tepelná čerpadla masivními dotacemi.

Navíc provoz tepelného čerpadla není spojen pouze s náklady za elektřinu. Tepelné čerpadlo je na začátku poměrně nákladné opatření, které nejen vyžaduje vysokou počáteční investici, ale také výrazné zásahy do domu. Dále je také nutné počítat s pravidelnou, poměrně finančně náročnou údržbou. Některá starší, technologicky nezvládnutá tepelná čerpadla už dnes přestávají být použitelná a domácnosti raději přecházejí na své původní vytápění, například dřevem nebo peletami.

Jak i s tepelným čerpadlem ušetřit na elektřině 

Přesto mají moderní tepelná čerpadla u spotřebitelů své místo. Jsou ideální pro nové energeticky úsporné domy s podlahovým topením a fotovoltaickými panely. Například fotovoltaické ploty vyrábějí méně energie, ale v zimě jejich výkon neklesá tak drasticky, což je ideální pro tepelná čerpadla. Tato čerpadla jsou až čtyřikrát účinnější než plynové kotle, ale 1 MWh elektřiny je stále více než dvakrát dražší než 1 MWh plynu, což je nutné zohlednit.

Navzdory růstu regulovaných cen elektřiny, které spotřebitelé nemohou ovlivnit, mohou domácnosti ušetřit na obchodní části elektřiny změnou dodavatele nebo přechodem na výhodnější tarify. Doporučujeme začít řešit situaci 4 až 6 měsíců před koncem fixace a využít důvěryhodné srovnávače, které porovnávají nabídky dodavatelů.



Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

03.08. 09:34  Stát je největší zloděj (František)
01.08. 11:27  Už od ledna (Luboš)
01.08. 10:45  Super (Lopata z wallstreet)
01.08. 07:25  Super (lekar)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
St   8:17  Změny v povinném ručení od října 2024: Co by měli řidiči vědět Martin Thienel (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688