Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
Podnikání  |  30.07.2024 10:42:02

Platební morálka českých firem je lepší, než firem z většiny zemí Evropy

Zpráva o platební morálce, nejnovější studie společnosti Dun & Bradstreet, předního poskytovatele dat a analytiky pro rozhodování podniků, je komplexní studií popisující stav a vývoj mezinárodního platebního styku společností z více než 40 zemí Asie, Severní Ameriky, Evropy, Oceánie a Afriky. Studii vypracovala společnost Dun & Bradstreet Worldwide Network. Podle ní české firmy plní své závazky vůči odběratelům lépe než firmy z většiny hodnocených evropských zemí. K premiantům patří Dánsko, Polsko a Rusko, zatímco nejhorší platební morálku mají společnosti z Rumunska, Portugalska a Bulharska.

„Údaje pro tuto studii pocházejí z programu výměny zkušeností v oblasti mezinárodního platebního styku DunTrade®. Jedná se o program sledování pohledávek, jehož smyslem je zpracovat souhrnnou analýzu platebních zvyklostí v dané zemi a v jednotlivých odvětvích. Na základě této analýzy je stanovena hodnota Paydex® pro společnosti, pro které má Dun & Bradstreet DunTrade® k dispozici údaje o závazcích,“ vysvětluje Kateřina Klosová, obchodní ředitelka Dun & Bradstreet pro Českou republiku a Slovensko s tím, že Paydex® je ukazatelem platební morálky zkoumaného subjektu vůči vybraným dodavatelům. Umožňuje posoudit míru zpoždění plateb jako referenci pro hodnocení budoucí platební morálky subjektu. U společností, které zveřejňují finanční údaje, je hodnota plateb zaznamenaných v programu přepočtena na obrat společností a je zohledněn průměrný obrat krátkodobého chování společností.

Analýza hodnotí 14 severoevropských trhů z hlediska platební morálky za poslední tři roky a dopadů geopolitické krize. V den splatnosti a dříve v roce 2023, proběhlo nejvíce plateb v Dánsku (94,2 %), Polsku (82,7 %) a Rusku (79,1 %). Česká republika se s 59,2 % řadí do první třetiny severoevropských a jihoevropských trhů. Na sousedním Slovensku je včas zaplaceno 52,3 % faktur. Studie dále pokrývá 12 jihoevropských trhů, na kterých nejlepších výsledků dosáhly maďarské (včas proběhne 73,2 % plateb), slovinské (52,1 %) a francouzské (48,3 %) firmy, zatímco v Rumunsku, Bulharsku a Portugalsku je včas zaplaceno méně než pětina pohledávek.

„Dun & Bradstreet svými vhledy a analytikou přirozeně zapadá do každodenní podpory českého podnikání. Ve svém portfoliu má řadu nástrojů a služeb, které našim firmám každodenně pomáhají ověřovat jejich protistrany, minimalizovat rizika spolupráce a také dobývat trh oslovováním nových subjektů,“ uzavřela Kateřina Klosová z Dun & Bradstreet.

Metodika:
Studie platebního styku – zpráva, která je ojedinělou studií platebního styku firem z celého světa a zahrnuje údaje do 31. prosince 2023. Jejím cílem je vytvořit mezinárodní obraz platebních praktik. Letošní zpráva obsahuje analýzy a údaje o platbách z Číny, Tchaj-wanu, Austrálie, Nového Zélandu, Hongkongu, Filipín, Singapuru, Thajska, Indie, Izraele, Spojených arabských emirátů, Mexika, Spojených států, Kanady, Singapuru, Belgie, Nizozemska, Lucemburska, Německa, Francie, Velké Británie, Španělska, Portugalska, Irska, Slovinska, Polska, Finska, Ruska, Turecka, Řecka, Bulharska, Rumunska, Srbska, Chorvatska, Švédska, Maďarska, Dánska, České republiky, Slovenska, Švýcarska a Egypta. Přidanou hodnotou analýzy je srovnání údajů z konce roku 2021 s předchozími roky, a to podle odvětví a těch, které zohledňují velikost společnosti.

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.

Více se můžete dozvědět na: www.dnb.com/cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688