Dotace EU (dotaceeu.cz)
Dotace  |  19.07.2024 10:30:00

Moravský Krumlov odkoupil zanedbávaný zámek, s obnovou pomáhají fondy (Kde fondy EU pomáhají) (video)

Moravský Krumlov zámek

Rekonstrukce jižního křídla zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku, který je od roku 2016 ve vlastnictví města, se v uplynulých pěti letech zaměřila především na řešení havarijního stavu některých stavebních konstrukcí. V roce 2022 tak mohl zámek veřejnosti představit nové prohlídkové okruhy, nabídnout vyhlídku z věže i nové výstavní prostory. Opravy zámku podpořily téměř 90 miliony korun fondy EU.

Prastaré přemyslovské město Moravský Krumlov , založené za krále Václava I. ve 13. století na ochranu zemské stezky z Brna do Znojma, se v 21. století stále vyrovnává s dědictvím století předchozích.

Do zámku, znárodněnému na základě Benešových dekretů, se po válce přesunuly úřady města. Pak jej užívala armáda, posléze zde sídlily různé podniky, až zde vznikl internát, učebny a učňovské dílny. „Největší devastaci však utrpěl v 90. letech 20. století,“ míní zámecký kastelán Jiří Všetula.

„Po roce 1989 zámek různě měnil majitele. Až byl v roce 2016 znovu vydražen jedinému zájemci, kterým bylo město Moravský Krumlov,“ dokončuje. Teprve s novým majitelem se zámek konečně po desetiletích zanedbávání dočkal potřebné péče a oprav.



Perla historie
Původní hrad Krumlov byl založen jako následník slovanského hradiště v nedaleké Rokytné. Doba jeho největšího rozkvětu je spojena s rodem Liechteinsteinů , kteří sem v 17. století přenesli i své hlavní sídlo a město krátce přejmenovali. Posledními šlechtickými majiteli zámku byli Kinští.

„Převzít zámek do majetku města bylo velmi odvážné rozhodnutí,“ uznává krok učiněný zastupiteli města Tomáš Třetina, senátor a starosta Moravského Krumlova, který stojí od počátku u projektu záchrany zámku, kdy město vydražilo budovy zámku za 14 milionů korun. „S ohledem na stav budov nám jako městské správě nic jiného nezbývalo. Že zámku hrozila totální devastace, jsme pocítili na stavu jižní věže, kde jsme při zahájení rekonstrukce odhalili, že její zřícení bylo už jen otázkou času,“ doplňuje.

Především z důvodu statiky zámecké věže se první etapa obnovy krumlovského zámku soustředila na jižní křídlo, jehož je věž součástí. Práce na rekonstrukci jižního křídla a zámecké věže byly zahájeny v roce 2020. A už v létě roku 2022 se do nově opravených interiérů a zámecké věže podívali první návštěvníci. „Během rekonstrukce došlo k objevu řady věcí pro historii místa velmi důležitých,“ doplňuje senátor Třetina. Velmi cenný objev například čekal restaurátory v místnosti v podvěží, kde byla odkryta v omítce původní renesanční fresková výzdoba z roku 1530.

Evropský projekt, z nějž byly opravy spolufinancovány, byl podpořen v rámci IROP více než 89 miliony a beze zbytku naplnil cíl, jímž bylo vedle obnovy a zachování budovy zámku i jeho širší zpřístupnění pro veřejnost a rozvoj kulturního potenciálu zámku.

Nejlepší galerie na Moravě
Kompletní rekonstrukcí interiérů i exteriérů všech podlaží jižního křídla získal zámek velkou řadu výstavních prostor. „Prvořadě byly opraveny prostory pro výstavu Slovanské epopeje ivančického rodáka Alfonse Muchy , a to za výrazné podpory Ministerstva kultury ČR ,“ zdůrazňuje senátor Tomáš Třetina.

Slovanská epopej, která Moravský Krumlov proslavila, byla ze zámku odvezena v roce 2011 pro nevyhovující stav prostor. Po opravě se sem na 5 let znovu vrátila. „Už nyní je zřejmé, že se tu zdrží déle,“ doplňuje senátor Třetina.

„Díky spolupráci s Markem Pokorným, jedním z nejlepších současných domácích galeristů, a především s vedením Musea Kampa jsme využití většiny opravených zámeckých prostor směřovali pro galerijní účely,“ prezentuje výsledek projektu obnovy senátor Třetina. Galerijní prostory si vysloužily ocenění i z pohledu zahraničních galeristů.

V opravených prostorách zámku našlo místo i nové turistické informační centrum s moderním návštěvnickým zázemím a do interiérů se navrátil původní mobiliář. Ten je součástí nově otevřeného prohlídkového okruhu s průvodcem, nazvaného Šlechtické komnaty. Seznamuje s historií zámku, města a také s příběhy šlechtických rodů, které zámek obývaly a vtiskly do něj své stopy.

Od roku 2022 je návštěvníkům otevřena i vyhlídka na zámecké věži. V tunelu pod terasou pak Ústav pro studium totalitních režimů připravil expozici Tunelem do 20. století o osudech ideálů lidí v tomto pohnutém století.

Celý článek naleznete na stránkách Deníku.cz.

Podrobnosti k projektu: Rekonstrukce zámku Moravský Krumlov v Mapě projektů.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688