mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:02

Velká Británie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Spojené království patří k světovým lídrům v oblasti vědy a výzkumu. Sektor je jednou z vládních priorit. Vláda každoročně zvyšuje investice do této oblasti a v roce 2023 vytvořila samostatné ministerstvo pro vědu, inovace a technologie. V roce 2021 dosáhly celkové výdaje sektoru výzkumu a vývoje rekordních 66,2 mld. GBP, přibližně 3 % HDP. Vláda podporuje a financuje výzkum a technologie napříč sektory britské ekonomiky. Vládní agentura pro výzkum a inovace UKRI investuje do výzkumu a inovací 8 mld. GBP ročně. V současné době působí v sektoru R&D ve Velké Británii více než 5 000 společností, které generují roční obrat 60 mld. GBP. Britské univerzity a výzkumná centra patří ke světové špičce.

UK Innovation Strategy, aktualizovaná na konci roku 2023, usiluje o to, aby do konce roku 2027 tvořily investice do výzkumu 2,4 % HDP. Tohoto cíle má být dosaženo například pomocí navýšení ročních investic do výzkumu na 22 mld. GBP. Vláda chce pomocí strategie učinit Británii do roku 2035 globálním centrem inovací. Rozvolněná má být vízová politika za účelem přilákání vysoce kvalifikovaných inovačních talentů (High Potential Individual and Scale-up visa). Inovace tvoří jádro vládní ekonomické strategie „Build Back Better: our plan for growth“, coby klíč k dosažení cílů v oblasti klimatu, ekologie, prosperity a bezpečnosti. Pilotní Program Innovation Accelerators, v rámci kterého je investováno 100 mil. GBP do 26 projektů ve třech městských regionech, tedy Glasgow, Greater Manchester a West Midlands, s cílem podpořit regionální hospodářský růst a přispět k přílivu soukromých investic do vývoje a výzkumu.

Science and Technology Framework je strategická vize, která stanoví 10 klíčových akcí, aby se Británie stala supervelmocí v oblasti vědy a technologií do roku 2030, se zaměřuje na výzkum a vývoj technologií v 5 klíčových oblastech. Ty tak představují příležitost pro české firmyumělá inteligence, inženýring biologických systémů, telekomunikace, polovodiče a kvantové technologie. Vládní agentura pro výzkum a inovace UKRI investuje do výzkumu a inovací 8 mld. GBP ročně. Strategie agentury UKRI Strategy 2022 to 2027, čerpá ze zatím největšího rozpočtu na vědu a výzkum v hodnotě 39,8 mld. GBP. Mezi prioritní oblasti strategie patří: zelená budoucnost, bezpečnost, komunity, zdraví a stárnutí, infekční nemoci.

Např. v březnu 2024 vláda oznámila investice 270 mil. GBP do pokročilé výroby, do inovativních nových projektů výzkumu a vývoje v automobilovém a leteckém průmyslu, budování kapacit v oblasti vozidel s nulovými emisemi a čistých leteckých technologií. Dalších 5 nových projektů v oblasti infrastruktury si má rozdělit 388 mil. GBP a dalších 85 mil. GBP půjde na podporu programu digitální výzkumné infrastruktury ve Spojeném království (UKRI). Investice z fondu UK Research and Innovation Infrastructure Fund pokryjí témata jako digitalizace britských sbírek přírodních věd, nejvýkonnější vysokoenergetický elektronový mikroskop na světě, rozvoj mezinárodní spolupráce a hmotnostní spektrometrie.

Plánované jsou také investice do výzkumu v rámci inženýringu biologických systémů, která se zaměřuje především na oblast biomedicíny, potravinových systémů a dále na nalezení environmentálních řešení. Vláda chce na základě National Engineering Biology Programme investovat 7 mil. GBP. Program World Class Labs alokuje 50 mil. GBP na financování na pomoc výzkumným ústavům a univerzitám modernizovat zařízení, aby měli britští vědci přístup k nejlepším laboratořím a vybavení. V neposlední řadě bude investováno 2,5 mld. GBP v rámci desetiletého programu kvantového výzkumu a inovací prostřednictvím nové vládní kvantové strategie. 110 mil. GBP poputuje na podporu digitální infrastruktury, včetně 5G a 6G sítí. Vláda zřídila novou Agenturu pro pokročilý výzkum a vynálezy (ARIA), která bude financovat vysoce rizikový výzkum a vývoj.

Vláda usiluje o uzavření dohod o technické spolupráci s řadou mezinárodních regionů. Právě na ně míří nová strategie International Technology Strategy, která staví mezinárodní spolupráci na šesti klíčových technologiích: umělé inteligenci, kvantových výpočtech, engineeringu biologických systémů, polovodičích, telekomunikacích a datech. Tato partnerství mají zahrnovat společné projekty výzkumu a vývoje (R&D), posílení kyberbezpečnostních obran spojenců proti potenciálním hrozbám, podporu digitálního obchodu a získání zahraničních talentů. V rámci nové strategie budou britští výzkumní pracovníci podpořeni k účasti na výměnách s mezinárodními partnery a také na výzkumných a inovačních iniciativách, jako je síť Eureka. Právě v rámci této strategie byla Česká republika společně s Polskem identifikována jako prioritní země pro spolupráci v rámci regionu střední a východní Evropy.

Strategie pro vzdělávání International Education Strategy, aktualizována v roce 2023, stanovuje dva hlavní cíle do roku 2030, a sice zvýšit export britského vzdělávání na 35 mld. GBP ročně a dále zvýšit počet mezinárodních vysokoškolských studentů, kteří přijedou studovat do Velké Británie, na 600 000 ročně. Na podporu vysokoškolského vzdělání byl dále založen tzv. Higher Education Innovation Funding s rozpočtem 260 mil. GBP, přičemž cílem tohoto fondu je umožnit výměnu znalostí a názorů mezi poskytovateli vysokoškolského vzdělávání a okolním světem. Program Turing Scheme je globální program vlády pro studium a práci v zahraničí, do kterého bylo pro akademický rok 2022/23 investováno 110 mil. GBP.

Spojenému království se podařilo znovu začlenit do největšího světového výzkumného programu Horizon Europe. Od 7. září 2023 mohou britští vědci žádat o granty, od roku 2024 Británie začala do rozpočtu programů Horizon a Copernicus přispívat 2,6 miliardy liber ročně.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688