mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:32

Finsko - Civilní letectví, vesmír, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Finsko má vynikající technologické zázemí a kapacity pro výrobu satelitů, senzorů, družic a dronů, navíc disponuje rozsáhlým testovacím vybavením. Finské univerzity a výzkumné ústavy mají dlouhou tradici v kosmickém výzkumu, od astrofyziky po znečištění ovzduší a je zde řada příležitostí pro akademickou i firemní spolupráci. Dvě finské kosmické společnosti navrhly, postavily a vynesly satelity na oběžnou dráhu; Finské přístroje byly také na palubě více než 70 vesmírných misí. Vzhledem k faktu, že je vesmír stále více zaplněn, je Finsko průkopníkem nových technologií pro deorbitalizaci za účelem vytvoření udržitelnějšího vesmírného prostředí, což je oblast, kde je aktivní i Česko. Potenciál pro mezinárodní spolupráci s Finskem mají např. vesmírné technologie v oblasti vesmírných optických systémů či vývoje laserů, likvidace vesmírného odpadu v rámci udržitelného využití vesmíru, časové přenosy a synchronizace, šifrování vesmírných datových přenosů, získávání hyperspektrálních dat či různě zaměřené projekty Evropské kosmické agentury.

Finská národní vesmírná strategie, na jejíž realizaci dohlíží Výbor pro vesmír, stanovuje ambiciózní cíle pro finské kosmické aktivity – v souladu s ní má být Finsko již v roce 2025 nejatraktivnějším a nejpružnějším podnikatelským prostředím v oblasti vesmíru na světě. Finsko má díky svým silným stránkám v oblasti výzkumu, technologií, software a hardware velmi příznivé prostředí pro vesmírné inovace a rostoucí nový komerční sektor kosmického hospodářství.

Finské kompetence dosáhly v posledních několika letech mezinárodně konkurenceschopné úrovně. Nová kosmická ekonomika se stala jedním z nejslibnějších odvětví, které nabízí nové příležitosti jak pro malé a středně velké podniky, tak pro velké globální společnosti. Finsko se stalo jedním z nejdůležitějších evropských investičních cílů pro podnikání v oblasti tzv. “nového vesmíru”; během posledních pěti let bylo založeno 34 nových společností, z nichž mnohé využily podnikatelský inkubátor Evropské kosmické agentury ESA BIC. Vládní agentura Business Finland identifikovala jako potenciální účastníky hodnotového řetězce kosmických technologií a satelitních služeb více než 200 firem.

Finský vesmírný sektor udržuje vzestupnou trajektorii a Finsko je silné zejména v oblastech zaměřených na počasí: finský meteorologický institut a společnost Vaisala vyrábějí jedny z nejlepších přístrojů na měření tlaku a vlhkosti vzduchu na světě, které se používají na amerických a evropských sondách k Marsu. Například americký Národní úřad pro oceán a atmosféru využívá finskou technologii firmy Isaware ke sledování kosmického počasí, mj. rentgenových erupcí vznikajících při výronech sluneční koronální hmoty.

Helsinská univerzita a její Centrum excelence pro výzkum udržitelného vesmíru je světovou špičkou v oblasti simulace kosmického prostředí a udržitelného využívání vesmíru. Centrum vyvíjí mj. technologie pro deorbitalizaci. Univerzita v Turku má vynikající znalosti na poli fyziky a astronomie, zatímco odborníci na ionosféru působí na univerzitě v Oulu a kosmickému právu se věnuje Ústav leteckého a kosmického práva na Laponské univerzitě. Spolupráci nabízí rovněž Kvarken Space Center, které se komplexně zaměřuje na vesmírný ekosystém s důrazem na obchodní oblast, rozvoj dlouhodobě udržitelného inovačního ekosystému a regionální budování kapacit.

Ve vesmíru se uplatňují i další finské kompetence, které byly primárně určeny pro jiné sektory, jako jsou umělá inteligence a datová analytika vhodná pro analýzu velkého množství informací ze satelitů (např. společnost Collective Crunch využívá AI k rozboru družicových dat). Poptávka po družicových datových a bezpečných telekomunikačních řešeních celosvětově násobně vzrostla a aplikovaný obchod s družicovými službami je objemově mnohem větší než navrhování a konstrukce technologií ve vesmíru.

Miniaturní družice jsou také jednou ze silných stránek Finska (první finská družice vážila pouhé čtyři kilogramy a vyvinuli ji studenti z Aaltovy univerzity). Finsko má několik komerčních společností specializujících se na mikrosatelity (mezi nimi v současnosti největší evropský kosmický startup ICEYE (měřeno objemem soukromých finančních prostředků), kompozitní materiály, optický hardware a robotiku. Například Technické výzkumné středisko VTT vyvíjí vše od senzorů až po mikrosatelitní konstelace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688