mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:33

Estonsko - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Estonský zdravotnický a farmaceutický průmysl je sice relativně mladý, ale díky silnému zaměření na inovace a modernizaci tento sektor neustále roste. Estonsko se zaměřuje na digitální řešení, tedy na výzkum a vývoj v oblastech, jako je telemedicína, elektronické recepty a personalizovaná medicína. Jednou z hlavních výzev zůstává potřeba zlepšit přístup ke zdravotnickým službám, zejména ve venkovských oblastech a potřeba snížit náklady na zdravotní péči při zachování vysoké kvality péče.

Estonský systém zdravotní péče prochází významnou modernizací. Estonský fond zdravotního pojištění (EHIF) aktivně zavádí opatření na omezení nákladů, jako je například stanovení referenčních cen léčivých přípravků. Tento důraz na efektivitu přitahuje zahraniční investice do oblastí, jako je výroba generických léčiv a klinické studie. Zjednodušené regulační prostředí a snadno dostupná digitální infrastruktura dále zvyšují atraktivitu Estonska pro mezinárodní zdravotnické a farmaceutické společnosti. Kromě toho Státní agentura pro léčivé přípravky (SAM) rozšiřuje své služby o vědecké poradenství pro vývoj léčiv, čímž podporuje příznivější prostředí pro inovativní farmaceutické podniky.

K dalším projektům patří:

  • Digitalizace zdravotnictví : Estonsko investuje do digitalizace zdravotnických služeb, například do elektronických zdravotních záznamů a telemedicíny. Zdravotnický informační systém byl vytvořen již v roce 2008 a zahrnuje zdravotní údaje, které využívají jak lékaři, tak i pacienti. Více než 95 % dat, vytvořených nemocnicemi a lékaři, je digitalizováno, e-recepty v současnosti pokrývají 100 % předepisovaných receptů. Příkladem úspěšného digitalizačního projektu může být např. Platforma digitální patologie. Cílem tohoto projektu je zlepšit diagnostiku rakoviny tím, že patologové v celé zemi budou moci na dálku analyzovat vzorky tkání.
  • Biotechnologie a personalizovaná medicína : Estonsko rovněž investuje do rozvoje biotechnologií a personalizované medicíny, což zahrnuje vytvoření biobanky a zřízení národního genomového centra. Cílem vlády je, aby se Estonsko stalo lídrem v rozvoji personalizované medicíny v Evropě. Estonsko má rovněž aktivní biotechnologický klastr, zahrnující více než 70 společností, který se ve spolupráci s Univerzitou v Tartu věnuje výzkumu a klinickým testům. Hlavními oblastmi jsou genetika a molekulární a biomarkerové testování. Více detailů viz kapitola o sektoru VVI.

V Estonsku působí také rostoucí počet biotechnologických start-up firem, které pokrývají širokou škálu oblastí od objevování a vývoje léčiv až po biotechnologické služby a zdravotnické prostředky. Mezi významné estonské biotechnologické startupy patří společnosti vyvíjející např. nové způsoby léčby kožních onemocnění, personalizovaná 3D tištěná ortopedická zařízení, metody výroby protilátek a proteinů či platformu pro sekvenování nové generace (NGS). Jiné společnosti vyvíjí neinvazivní zařízení pro sledování mozkové aktivity v reálném čase či služby v oblasti molekulární biologie, objevování léčiv pomocí mikrořas a služby regenerativní medicíny. Estonská biotechnologická startupová scéna představuje významné příležitosti pro investory a zúčastněné strany z odvětví, které chtějí podporovat inovativní biotechnologické společnosti v Evropě.

Univerzita v Tartu v roce 2023 získala od Evropské komise a estonské vlády po 30 milionech EUR na rozvoj dvou nových špičkových mezinárodních center excelence. První z center provozované konsorciem DigiBio se bude zabývat digitalizací syntetické biologie a napomůže k rozvoji digitalizace bioprůmyslu. Cílem je vyvinout a vybudovat několik digitalizovaných a roboticky asistovaných laboratorních jednotek pro stavbu buněčných systémů, které umožní denně analyzovat tisíce buněk včetně těch geneticky modifikovaných. Výsledné technologie mohou být použity například ve farmaceutickém průmyslu, energetice či ve vývoji nových stavebních materiálů. Příkladem může být projekt na modifikaci bakterií, které budou absorbovat oxid uhličitý a přeměňovat ho na udržitelné substance.

Druhé konsorcium vybuduje ve spolupráci s Univerzitní nemocnicí v Tartu Mezinárodní expertní centrum v oblasti výzkumu a rozvoje personalizované medicíny . Jde o nově vznikající lékařskou praxi, která využívá genetický profil jednotlivce k rozhodování o prevenci, diagnostice a léčbě nemocí. Cílem je dosáhnout co nejlepšího propojení špičkového výzkumu v oblasti genetiky s každodenní diagnostikou a terapií. Plánuje se také sekvenování genomů přibližně 10 tisíc jedinců. Náklady na sekvenování a syntézu DNA se dramaticky snížily a výzkumníci mají přístup k většímu množství genetických informací a výkonnějším možnostem genetického inženýrství než kdykoli dříve. Investice do výzkumné infrastruktury tak mohou přinést velmi zajímavé příležitosti napříč mnoha obory.

Na druhou stranu se Estonsko dlouhodobě potýká se zhoršenou dostupností lékařské péče, zejména stomatologických a odborných služeb. V reakci se plánuje výstavba nové supernemocnice, která pojme až 600 000 ambulantních návštěv ročně. Předpokládané náklady na projekt byly vyčísleny na více než dvanáct miliard korun. Zároveň budou vypsány tendry na dodávky vybavení nemocnice v celkové hodnotě sto milionů eur. Poptávané vybavení zahrnuje kompletní přístrojové vybavení a rozvody, operační a porodní sály, pracoviště intenzivní medicíny, lůžkovou část, veškerý nábytek, IT systémy a přidružené provozy. Spuštění nemocnice bylo původně plánováno na rok 2027, kvůli zhoršené finanční a bezpečnostní situaci ale musel být projekt odložen. Novým termínem je prozatím stanoven rok 2030.

Příležitosti se nabízejí společnostem s odbornými znalostmi v oblasti digitálních zdravotnických řešení, výroby generických léčiv a klinického výzkumu. Zaměření vlády na elektronické zdravotnictví spolu s vysoce kvalifikovanou pracovní silou vytváří ideální prostředí pro vývoj a zavádění špičkových zdravotnických řešení. Díky zaměření Estonska na inovace a modernizaci ve zdravotnictví mohou české společnosti najít příležitosti v estonském zdravotnictví. České společnosti s odbornými znalostmi v oblasti vývoje bezpečných a uživatelsky přívětivých platforem pro telemedicínu mohou uspokojit rostoucí poptávku Estonska po řešeních zdravotní péče na dálku, zejména v oblasti léčby chronických onemocnění. Důraz Estonska na digitalizaci otevírá dveře českým společnostem, které se specializují na systémy elektronických zdravotních záznamů (EHR), analýzu lékařských dat a interoperabilní řešení IT ve zdravotnictví. České společnosti s dobrými výsledky ve výrobě vysoce kvalitních generických léků mohou těžit z estonského zaměření na nákladovou efektivitu ve zdravotnictví. Estonský závazek k inovacím vytváří příležitosti pro české společnosti vyvíjející inovativní zdravotnické prostředky a diagnostiku.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688