mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:04

Korejská republika - Civilní letectví, vesmír, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Jižní Korea se intenzivně soustředí na rozvoj leteckého a vesmírného průmyslu s cílem zvýšit svou mezinárodní konkurenceschopnost. Plány zahrnují vytvoření nové vesmírné agentury, moderního vesmírného klastru a posílení domácí výrobní kapacity. Cílem je dosáhnout 10% podílu Jižní Koreje na světovém trhu leteckého průmyslu do roku 2045 a vytvořit přibližně 250 000 nových pracovních míst ve vesmírném průmyslu. Tato iniciativa podporuje výzkum a vývoj a zavazuje se vytvořit alespoň 10 nových předních světových společností v oblasti letecké technologie do roku 2045.

Jihokorejský letecký průmysl je převážně řízen hlavními hráči jako Korean Air a Korea Aerospace Industries (KAI). Korean Air je největší komerční leteckou společností a národním leteckým dopravcem země. KAI vyrábí a montuje díly a komponenty pro Boeing a Airbus a navíc navrhuje, vyvíjí a vyrábí letadla s využitím domácí technologie, jako jsou bezpilotní letouny (UAV), vrtulníky a letadla s pevnými křídly. Kromě toho jsou další klíčovou oblastí, kde mají KAI a Korean Air významnou přítomnost na místním trhu, služby údržby, opravy a přestavby (MRO) pro komerční a obranná letadla. Boom v Koreji zažívají v současnosti drony a své využití nacházejí v mnoha oblastech – od záchranných složek až po zemědělství. Jihokorejský segment bezpilotních letounů v posledních letech rychle roste a pomáhá tomu i příznivá vládní politika, která cílí na rozvoj tohoto odvětví. Velikost domácího trhu s drony dosahovala v roce 2022 726 milionů USD. Do roku 2028 pak odhady hovoří o tom, že se na místním trhu bude pohybovat až 60 000 těchto strojů. Roste rovněž rozsah využití, které tyto prostředky v Koreji nachází. Mezi ty patří oblasti jako záchrana osob, logistika, stavebnictví, doprava, infrastruktura či dokonce zemědělství. Právě zde zažívá země prudký nárůst využití těchto strojů za účelem hubení škůdců, setby či monitoringu plodin.

Po úspěšném uvedení do vesmíru svého vlastního nosného raketového systému „Nuri“, potvrdila Korea svou pozici jako 7. země na světě schopné vypouštět rakety s domácí technologií. Hlavním zaměřením pro rozvoj domácího vesmírného programu je rozšíření vývoje civilních satelitních programů, včetně mikrosatelitů, satelitů na geostacionární oběžné dráze a Korejského polohového systému (tzv. KPS). Vláda věří, že rozšíření nabídky civilních satelitů poskytne základ pro budoucí růst místního vesmírného odvětví. To také vysvětluje, proč se vláda snaží zlepšit kvalitu satelitních informačních služeb, které lze aplikovat na různé oblasti včetně námořní dopravy, životního prostředí, počasí a zemědělství. V oblasti nosných raketových systémů je zaměření na vývoj další generace „Nuri (KSLV-II)“ a následného modelu „KSLV-III“. Země plánuje dopravit vypustit lokálně vyvinutý robotický přistávací modul na Měsíc do roku 2032 a tento program bude vyvíjen Korejským institutem pro výzkum v leteckém průmyslu (KARI). Do roku 2045 pak plánuje Korea vztyčit svou vlajku na Marsu. Pro posílení svých obranných schopností ve vesmíru Jižní Korea vyvíjí průzkumné satelity a mikrosatelitní konstelaci v rámci vládního programu, který bude pokračovat do roku 2030. Vesmírný trh v Koreji představuje příležitosti v oblasti poskytování služeb pro vypouštění satelitů, vyspělých senzorů a optických zařízení pro nosná zařízení.

V lednu 2024 ohlásila Korea cíl v květnu téhož roku spustit fungování plnohodnotné vesmírné agentury v květnu. Korea AeroSpace Administration (tzv. KASA) bude odpovědná za vedení vesmírných programů země a také letecký a kosmický výzkum, včetně projektů průzkumu Měsíce a Marsu. V březnu 2024 bylo oznámeny plány na zřízení nového vesmírného průmyslového klastru, který bude schopen nejen výroby satelitů a raket, ale také výcviku astronautů. K tomu bude do roku 2027 alokováno v přepočtu přibližně 1,1 miliardy USD, což představuje nárůst oproti letošnímu rozpočtu ve výši 619 milionů USD. Země plánuje navýšit svůj podíl na světovém trhu leteckého průmyslu z aktuálního 1 procenta na 10 procent do roku 2045, a vytvořit také přibližně 250 tisíc nových pracovních míst. Nový klastr bude v tomto hrát hlavní roli. Celkem v přepočtu 740 milionů USD poputuje do tří lokalit: Sacheon (sídlo KASA a centra pro vývoj a výrobu satelitů); Goheung (vesmírné středisko s kosmodromem, montážními a testovacími zařízeními) a Daejeon (nové letecké výcvikové a výzkumné centrum schopné každý rok vyškolit 1500). Země slíbila vytvoření alespoň 10 „světových“ společností věnujících se letecké technologii do roku 2045, částečně s rozšířením fondu pro venture kapitál.

Významné akce v tomto sektoru: Seoul International Aerospace and Defense Exhibition (ADEX), Drone Show Korea

Příležitosti pro české firmy se tak skýtají zejména v: bezpilotních prostředcích, avionice, pohonných leteckých jednotkách, přistávacích systémech, systémech pro vypouštění satelitů, vyspělých senzorech a optických zařízení pro nosná zařízení

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688