Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z regionů  |  18.07.2024 11:37:25

Karlovarsko: GasNet připravuje své první vodíkové město v ČR

Největší český distributor plynu, skupina GasNet, pracuje na projektu vodíkového města v Česku. Hranice u Aše v Karlovarském kraji by se měly stát první municipalitou, kde bude GasNet ve svých plynovodech distribuovat směs zemního plynu a vodíku. Cílem je zde postupně přimíchávat k zemnímu plynu až 10 % vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů v nedalekém okolí města.

„Jako tuzemský lídr v distribuci plynu jsme si vědomi naší odpovědnosti hrát klíčovou roli v transformaci české energetiky. V podmínkách ČR není dekarbonizace bez plynu možná. V okamžiku odchodu od uhlí sehraje zemní plyn klíčovou roli jako přechodové palivo k nízkouhlíkovým a obnovitelným zdrojům energie. Dlouhodobě proto pracujeme na tom, abychom v budoucnosti mohli využívat naši plynárenskou infrastrukturu k distribuci nízko- a bezemisních plynů, jako jsou biometan a právě vodík,“ říká Martin Gebauer, CEO skupiny GasNet, a dodává: „Projektem v Hranicích chceme ukázat, že to jde. Zelené a nízkoemisní budoucnosti plynárenství dáme reálnou podobu v praxi. Věřím, že půjde o historický milník, který bude stát na počátku vodíkové revoluce v Česku. Stejně jako jsme v minulosti přešli ze svítiplynu na zemní plyn, chceme postupně přejít ze zemního plynu na zelené a obnovitelné plyny.“

GasNet už ve městě provedl kontrolu všech odběrných plynových zařízení, jako jsou plynové kotle nebo sporáky, aby ve spolupráci se Strojírenským zkušebním ústavem ověřil, že jsou plynové spotřebiče u zákazníků v pořádku. Pro jejich majitele se příliš nemění, protože do 20% příměsi vodíku v zemním plynu má směs prakticky stejné vlastnosti jako čistý zemní plyn a není nutné spotřebiče měnit nebo upravovat.

Připravena je i distribuční síť, kterou v Hranicích GasNet provozuje. Město má jednu z nejmladších, a tím i nejmodernějších distribučních plynárenských soustav v Česku. Při její výstavbě se už použily materiály, které umožňují distribuci vodíku.

Plynaři nechali prostřednictvím partnerské společnosti APOKS [1] také zkontrolovat stav spalinových cest a komínů. Kontrolu podpořil i Karlovarský kraj.

Snažíme se o to, aby se Karlovarský kraj stal lídrem vodíkové revoluce v Česku. Už v dubnu minulého roku jsme proto podepsali společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem Vodíkové memorandum, kde jsme se zavázali k podpoře využívání vodíku, a to jak v oblasti podpory aplikace vodíkových technologií, tak v koordinaci rozvoje konceptu takzvaných vodíkových údolí. Zároveň usilujeme o co nejvhodnější nastavení evropské a české legislativy, aby nejen v uhelných krajích byl možný rozvoj výroby, distribuce a spotřeby vodíku. Využití vodíku v plynárenské distribuci a energetice obecně přispěje k výraznému snížení emisí,“ vysvětluje hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Zelený vodík sníží emise a posílí energetickou bezpečnost

V Hranicích se nachází zhruba 350 odběrných míst. Nejde přitom jen o domácnosti, kde se plynem topí a vaří. Ve městě jsou i průmyslové podniky, které plyn využívají v rámci své výrobní technologie. Ani na tuto výrobu nebude mít plynová směs vliv.

Vodík se bude v Hranicích vyrábět z lokálních obnovitelných zdrojů, kterými jsou místní větrníky a fotovoltaika Farmy Trojmezí. Zelený vodík bude plně obnovitelný a bude se vyrábět přímo v místě spotřeby. Přispějeme tím ke snižování emisí i posílení energetické soběstačnosti,“ dodává Martin Gebauer.

Skupina GasNet staví aktuálně v Hranicích těžební plynovod k výrobně vodíku a připravuje místo pro směšovací zařízení. V areálu výrobny provádí Farma Trojmezí intenzivní stavební práce spojené s instalací elektrolyzéru a zásobníků vodíku. Spuštění projektu a uvedení do provozu se předpokládá nejpozději v první polovině příštího roku.

Vodík v legislativě i strategických dokumentech ČR

Novela energetického zákona platná od prvního ledna letošního roku zařadila poprvé v historii České republiky vodík mezi plyny, které je možné distribuovat veřejnou plynovodní sítí k odběratelům. Vodík je zasazen do stejného právního rámce jako zemní plyn. Legislativa tak dnes umožňuje distribuci nejen směsi zemního plynu a vodíku, ale i distribuci 100% čistého vodíku.

Budoucí význam a klíčovou roli vodíku potvrdila také na svém včerejším jednání Vláda ČR, když schválila aktualizovanou podobu Vodíkové strategie. Z dokumentu jasně vyplývá, že vodík bude mít přínos nejen pro průmysl, plynárenství a energetiku, ale pro celou tuzemskou ekonomiku a společnost.


GasNet je provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než 2,3 miliónu zákazníků. GasNet má v tuzemsku zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu a spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů ve všech regionech České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. Stoprocentním vlastníkem společnosti GasNet je konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM), do nějž patří British Columbia Investment Management Corporation (BCI) a Allianz Capital Partners zastupující pojišťovací společnosti skupiny Allianz.



[1] Asociace pro optimalizaci komínů a spalování, z.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688