ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.07.2024 12:04:00

EU investuje rekordních 7 miliard eur do udržitelné, bezpečné a inteligentní dopravní infrastruktury

EU investuje rekordních 7 miliard eur do dopravní infrastruktury

Komise vybrala 134 dopravních projektů, které obdrží více než 7 miliard eur ve formě grantů EU z Nástroje pro propojení Evropy, nástroje EU pro strategické investice do infrastruktury. Jedná se o největší výzvu v rámci stávajícího dopravního programu Nástroje pro propojení Evropy.

Přibližně 83 % finančních prostředků podpoří projekty, které plní cíle EU v oblasti klimatu a zlepšují a modernizují síť železnic, vnitrozemských vodních cest a námořních tras v EU podél transevropské dopravní sítě (TEN-T). Železniční projekty obdrží 80 % ze 7 miliard eur. Revidované nařízení o TEN-T navíc vstoupí v platnost počínaje zítra 18. červencem.

Finanční prostředky budou určeny na velké projekty na zlepšení přeshraničních železničních spojení podél hlavní sítě TEN-T – v pobaltských členských státech (Rail Baltica), mezi Francií a Itálií (Lyon-Turín) a mezi Dánskem a Německem (kolej Fehmarnbelt).

Přibližně 20 námořních přístavů v Irsku, Španělsku, Finsku, Nizozemsku, Německu, na Maltě, v Litvě, na Kypru, v Chorvatsku, Řecku a Polsku obdrží podporu na modernizaci infrastruktury, z nichž některé jim umožní dodávat pobřežní elektřinu lodím nebo přepravovat energii z obnovitelných zdrojů.

Práce na infrastruktuře vnitrozemských vodních cest zlepší přeshraniční spojení mezi Francií a Belgií v povodí Seina-Šelda a mezi Rumunskem a Bulharskem na Dunaji. Vnitrozemské přístavy v Rakousku, Německu a Nizozemsku rovněž obdrží finanční prostředky, aby mohly i nadále podporovat evropskou síť řek a kanálů pro udržitelnou dopravu.

Pokud jde o silniční dopravu, spuštění spolupracujících inteligentních dopravních systémů a služeb (ITS) a vytvoření nových, bezpečných a chráněných parkovacích ploch zvýší bezpečnost jednotlivců i odborníků.

Projekty uspořádání letového provozu budou i nadále rozvíjet jednotné evropské nebe, aby se letecká doprava stala účinnější, bezpečnější a udržitelnější.

V neposlední řadě několik projektů umožní větší kapacitu na trasách solidarity mezi EU a Ukrajinou, které byly zřízeny s cílem usnadnit dovoz a vývoz mezi Ukrajinou a EU. Tyto projekty se týkají: zlepšení silniční dopravní infrastruktury na hraničních přechodech mezi Ukrajinou, Moldavskem a Rumunskem; pracovat na zvýšení kapacity na železničním hraničním přechodu mezi Maďarskem a Ukrajinou; nový úsek silnice v Polsku, který ji rozšiřuje na hranici s Ukrajinou; jakož i studie a práce na integraci ukrajinského železničního systému do EU.

Další kroky

Poté, co členské státy včera schválí seznam 134 projektů, Komise oficiálně přijme rozhodnutí o financování a CINEA poté zahájí přípravu grantových dohod.

Výsledky jsou předběžné a konečné se stanou konečnými až poté, co Komise přijme příslušné rozhodnutí o udělení grantu.

Pozadí

Celkem 134 projektů bylo vybráno z celkem 408 žádostí podaných v rámci této výzvy k předkládání návrhů, která byla ukončena dne 18. ledna 2024.

Financování EU bude mít podobu grantů, které budou použity na spolufinancování celkových nákladů projektu.

V rámci programu CEF Doprava na období 2021–2027 je k dispozici 25,8 miliardy EUR na granty na spolufinancování projektů TEN-T v členských státech. Od roku 2014 Nástroj pro propojení Evropy podpořil více než 1500 projektů v odvětví dopravy částkou 37,5 miliardy EUR (s výjimkou dnes vybraných projektů).

Aktualizované nařízení o TEN-T, které začíná zítra 18. červencem, zvýší úsilí o vytvoření udržitelné a odolné dopravní sítě v rámci EU. Podporuje udržitelné druhy dopravy, digitalizaci a multimodalitu a zároveň řeší výzvy v oblasti klimatu a vojenskou mobilitu.

Pro více informací

Více informací je k dispozici zde

Quote

Jedná se o největší výzvu v rámci stávajícího dopravního programu Nástroje pro propojení Evropy. Vybrané projekty pomohou transformovat evropskou dopravní síť, zvýšit účinnost a atraktivitu čistších druhů dopravy pro osobní i nákladní dopravu a zároveň zvýšit bezpečnost v rámci TEN-T. Jsem obzvláště potěšen tím, že bylo financováno několik projektů podporujících trasy solidarity mezi EU a Ukrajinou. Tyto nové koridory mají klíčový význam pro integraci Ukrajiny a Moldavska do EU.
Wopke Hoekstra, Commissioner For Climate Action and responsible for transport 2024-07-16

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Et   8:35  Má váš pes cestovní pas? Díky němu s vámi může na dovolenou po EU Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
21.08.2024  Jihomoravský kraj (Na výlet s fondy EU) Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688