Zdeněk Jaroš (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Finanční rady  |  16.07.2024 13:59:05

Kde cítíme jistotu v době inflace?

Výzkum BNP Paribas Cardif index jistoty, který pro Pojišťovnu v listopadu 2023 realizovala agentura IPSOS, dosahuje 43 bodů ze 100. Nejvyšší hodnoty, a to 47 bodů, vykazuje v oblasti domova a rodiny.  

V době, kdy se Česká republika potýká s dozvuky inflačních tlaků minulého roku a reálným poklesem mezd, Češi nalézají zásadní oporu ve svých rodinách. Podle nedávného průzkumu BNP Paribas Cardif Pojišťovny si 36 % Čechů cení pocitu jistoty, který jim poskytují právě dobré vztahy s příbuznými a stabilní domácí zázemí. Téměř dvě třetiny populace (60 %) navíc spoléhají na finanční pomoc od rodinných příslušníků v případě náhlých finančních potíží.  

Rodina přitom neplní jen finanční roli, ale je také první volbou, když člověk potřebuje radu a podporu v těžké situaci. Tato pomoc funguje nejen v krizových podmínkách, ale stává se, možná překvapivě, běžnou součástí vzájemných vztahů. Podle našeho komplexního výzkumu 54 % rodičů finančně podporuje své dospělé děti, a naopak 31 % dospělých Čechů předpokládá, že v budoucnu budou muset táhnout nejen chod vlastní domácnosti, ale také finančně podporovat stárnoucí rodiče. Již nyní svým rodičům takto pomáhá 19 % dospělých, zatímco 27 % přispívá na jiné členy rodiny nebo se stará o známé.  

V reakci na ekonomické tlaky se občané naší země snažili v minulém roce snižovat výdaje, a to zejména na energie (50 %) a potraviny (47 %). Dalších 41 % šetřilo na drogistickém zboží a kosmetice a 32 % výrazně omezilo volnočasové aktivity.  

Znepokojivé je, že náš výzkum ukazuje, že velká část lidí žije v domácnosti s pouze jednou ekonomicky aktivní osobou, což může mít v případě nenadálé situace naprosto fatální následky. Ostatně z minulých průzkumů víme, že hlavními obavami spojenými s rodinným rozpočtem, kde navíc figurují spotřebitelské úvěry a hypotéky, jsou zvýšení měsíčních výdajů, ztráta práce a snížení příjmů vinou změny práce či přechodu na mateřskou dovolenou.

V nečekaných situacích může pojištění schopnosti splácet finanční závazky výrazně pomoci s řešením negativních dopadů, které kryje dlouhodobou pracovní neschopnost, ztrátu zaměstnání, ošetřování člena rodiny, invaliditu druhého a třetího stupně, a počítá také s případy úmrtí.

Spočítejte si v kalkulačce BNP Paribas Cardif Pojišťovny, o kolik peněz přijdete, když se stane něco neočekávaného: https://cardif.cz/cs/web/czech-republic/kalkulacka 

Zdeněk Jaroš

generální ředitel a předseda představenstva

V BNP Paribas Cardif Pojišťovně působí od roku 2002 – nejprve zastával pozici obchodního ředitele, poté generálního ředitele a od roku 2013 je pověřen vedením regionu jako Head of Central Europe. V České republice se věnuje strategickému řízení české pobočky BNP Paribas Cardif Pojišťovny, a také sesterské společnosti BNP Paribas Cardif Services, jež funguje jako centrum sdílených služeb pro celkem 20 zemí v rámci Evropy.


BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s.

BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s., se primárně zaměřuje na pojištění schopnosti splácet finanční závazky v oblasti bankopojištění, se kterým přišla v tuzemsku jako vůbec první pojišťovna. Na český trh vstoupila v roce 1996 a již 28 let na něm poskytuje produkty a služby, které klientům garantují pocit bezpečí a jistoty v neočekávaných a těžkých životních situacích. Kromě již zmíněného pojištění schopnosti splácet finanční závazek nabízí pojištění platebních prostředků a osobních věcí, pravidelných výdajů, prodloužené záruky, nahodilého poškození a krádeže, domácnosti či úrazové pojištění. V současné době se v důsledku zvýšené míry kybernetické kriminality zaměřuje také na pojištění internetových rizik.

Více informací na https://cardif.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 21:00  Autem do Rakouska 2024 Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 13:24  Poplatek za předčasné splacení hypoték: není to výhra pro klienty ani banky Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
16.08.2024  Konec zlevňování elektřiny pro spotřebitele Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688